От Езиковата съветват,как да четем филосфски текстове в оригинал

Във време на високи технологии и иновации позабравените философски мъдрости рядко намират отражение в ежедневието ни.Текстовете на Ницше и Кант остават често неразбрани и рядко посягаме към книги като „Критика на чистия разум“. Но и тази наука има своя ден. По този повод в Езиковата гимназия отбелязаха Деня на философията,който се чества  под егидата на ЮНЕСКО.Тази година ботевци наблегнаха на нестандартния подход като проведоха форум театър по произведения на Сократ и Платон .По своята същност това е четене по роли, а оригиналните текстове звучат с интонацията на спортен коментатор, оперен певец или популярна личност.Учениците от различните класове бяха подготвили презентации за отделните периоди от хронологията на философските идеи, представиха проекти на немски език по избрани добродетели и пороци и изказаха своето виждане към ценностите, нравите и обичайте.

Интерес предизвикаха интерактивните игри, с които Ботевци учат по-лесно трудните философски понятия.Благодарение на Ръководството нов скрийнмултимедиен екран помага в ежедневната работа на младите последователи  на Хайдегер. Зад честването на културния празник стои съвместната работа на  преподавателите Марина Димова, Мюжгян Фейзи и техните ученици, които възприеха идеята като бягство от ежедневното мислене.

Кулминацията на Деня бе откриването на нов графит в кабинета по философия,който е изрисуван от талантливата абитуриентка Миглена Каменова.Идеята за него е спонтанно хрумване в непринуден разговор в час по философия. Картината изобразява известния мит за Пещерата на Платон и представата за двата свята –на идеите и на сенките. Работата по него отне повече от половин година, а резултатът е впечатляващ.

Така талантът и знанието,заедно с добрата комуникация между ученик и учител намериха поредно свое отражение в класната стая.

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини