Ботевци учат, творят и празнуват Световния ден на философията

Над сто участници се включиха в дейностите, посветени на науката за мъдростта – философията. Те работиха в екипи и индивидуално, за да сътворят един необичаен празник на познанието. Седмица преди днешния ден, възпитаниците на Гимназията подредиха кът със свои проекти и реализирани творчески идеи. Проектно базираното обучение е един от методите, чрез който учителите насърчават  творческото мислене при младежите, а в часовете по философия дават възможност за разгръщане на творческия им потенциал и въображение. Доказателство за това са дейностите, с които ботевци отбелязват 16. ноември – Световния ден на философията, а ЕГ „Христо Ботев е училище асоциирано към ЮНЕСКО.

Водещите Николай Костов от 10Г и Теодора Момчилова от 12Е клас представиха историята на този ден и спецификата на науката философия, а Тоан Топчу, Михаил Вълков и Джем Халил от 8А клас презентираха най-известните представители на науката под формата на философска броеница.

Младежите достигнаха до извода, че „философията е наука, която насърчава критичното и независимо мислене и е способна да работи за по-добро разбиране на света и за насърчаване толерантност и мир“.

Учениците стигнаха до извода, че най-скъпоценните неща в живота са безплатни. Прегръдка, целувка, усмивка, приятели, семейство, сън, любов, смях, прекрасни спомени, но често обаче се случва да бъдем наранени, улисани в постигането на цели, забравяме приятелите, близките… Това беше и предизвикателството, което  постави учениците пред провеждане на анкетно проучване. Всичките 80 анкетирани ученици от десети клас трябваше да посочат петнадесет ценности и също толкава пороци. Условието на проучването беше да изберат коя ценност е най-важна за тях и кой от човешките пороци биха захвърлили.

Получените резултати бяха поставени във  философския куфар за ненужен багаж, а най-важните неща бяха подредени на дървото на ценностите.

Любопитните факти, есетата, статистическите данни от анкетно проучване и проектите, свързани с   Нейно Величество – царицата  на мисълта и мъдростта– Философията,  превърнаха ноемврийския ден в празник на духа и познанието. Неотлъчно до учениците бяха учителите Миглена Карагьозова и Ангел Митрев. Благодарности бяха отправени към Иван Димов пом.-директор на гимназията и всички, които прегърнаха идеята и взеха участие в дейностите, за да се случи този празник. Госпожа Павлова, директор на ЕГ „Христо Ботев“, поздрави младите философи за прекрасната инициатива, а публиката и участниците се разделиха с настроение и си пожелаха: „До нови срещи!“

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини