Антимонополната комисия глоби "Олинеза" с близо 1.5 млн. лева

Koмисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи имуществената санкция в размер на 4% от нетните приходи от продажби на "Олинеза премиум" за 2019 г., които са 36.976 млн. лв. Глобата, която е близо 1.5 млн. лева, е за въвеждане в заблуждение на потребителите.

Производството е образувано, след като 5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на 3-членен състав и върна преписката в антимонополния орган за налагане на санкция. Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - София-област в 14-дневен срок от съобщаването му на страните, съобщава "Капитал".

Преписката срещу компанията е от 2017 г., когато фирма "Консул" подава жалба заради надписа "Домашна майонеза" на продукти на "Олинеза премиум". Според "Консул" това е "ключова дума", която описва майонезата като "домашен продукт", с което заблуждава потребителите за свойствата, съдържанието и технологията на производството му. От "Олинеза" посочват, че "домашна" се отнася за отличителната рецепта и състав на продукта, а не за конкретното място на производство (в домашни условия и/или в производствени цехове), а в надписа на кутията съставките на продукта са изчерпателно изброени.

В резултат на проучването КЗК е направила извод, че използването на думата "домашна" не би могло да въведе в заблуждение потребителите за мястото и начина на производството и за това, че майонезата е приготвена по домашна рецепта с продукти, които традиционно се използват за направата й в малки количества за лични нужди.

Петчленният състав на съда обаче не споделя становището на КЗК и на тричленния състав, че потребителите не са били заблудени за съставките, от които е произведена майонезата, тъй като те подробно са описани в етикета като съдържание. Според съда "потребителят би очаквал продуктът, именуван като домашен, да съдържа съставките на такъв", а в същото време "нито е обичайно, нито е толкова достъпно потребителите да използват яйчен прах при приготвяне на домашна храна вкъщи".

Източник: capital

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини