Жените-социалистки с анкета за толерантността сред хората в областта

По повод 16 ноември - Ден на толерантността, жените социалистки от Кърджали, Крумовград и Момчилград проведоха допитване  сред гражданите с цел проучване мнението им по въпроси свързани с ТОЛЕРАНТНОСТТА в нашето общество. С помощта начленове на Младежкото обединение и техния председател Костантина Карабоюковабяха анкетирани, в по-голямата си част онлайн, 234 граждани от трите общини на възраст от 18/осемнадесет/ до 89/осемдесет и девет/ години. В анкетата участваха 161  жени и 73-ма  мъже. Анкетата бе създадена и обработена от Теодора Каракостова и Величка Георгиева от женското обединение.

        Резултатите показаха,че младите хора до 30- годишна възраст, тези до 50 и над 70 години са с формирано толерантно поведение  по отношение на различното мнение, начина на поведение при грубо отношение. Интересно е , че във възрастта  от 50 – 70години  се приема,че признак на слабост е да се отстъпва, а на  грубото отношение трябва да се отговаря по същия начин.

При отговор на въпроса: „Ако разберете,че  Вашият /ата приятел/ка е  с другасексуална ориентация. Ще го изоставите ли ?“ при  отделните възрастови групи се наблюдават  определени различия . Във възрастовата граница от 18  до 50  години почти всички анкетирани са  готови да подкрепят  своя приятел. На противоположно мнение са хората над 50- годишна възраст. Те са негативно настроени и 45% от анкетираните  не приемат хората с различна сексуална ориентация.

На въпросите свързани с етническата толерантност67 %от  всички участници подкрепят смесените бракове,обичаите  и приятелството с представители на  другите религии.

„Според Вас деца с трайни увреждания и специални потребности могат ли да учат заедно с останалите деца ?“ , това e следващия въпрос, включен в анкетата. Отговор „Да“ са посочили 79 %, а 21% категорично отговарят с „Не“.Твърде висок е процента на подкрепа от всички възрастови  групи към  хората с увреждания и  със специални потребности.

В анкетатабе включен и въпрос,свързан с извънредната ситуация в страната от коронавируса, а именно:„Бихте ли се включили като доброволец  в днешната пандемична обстановка?“

Общо 88 %казват „ да“, а 12 % - „не“. Интересно е, че жените тук по-смело подкрепят участието си като доброволци и надминават по проценти мъжете.Трогателно е ,че  млади хора на 18 и 19- годишна възраст, както и дама на 89години и  мъж на 86 години са  готови да се включат с помощ.

Въз основа на  резултатите от анкетата, която е една малка извадка  на мнението на определен кръг хора от нашето общество можем да констатираме, че анкетираните са толерантни хора, които проявяват разбиране, съпричастност и подкрепа към останалите членове на обществото. В този смисъл приемаме, че българското общество като цяло зачита социалните, културните, сексуалните и религиозни различия между хората- основни ценности за хармонично, мирно съжителстване.

Това съобщиха от местната централа на БСП.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ши
    Широко скроен
    1 0
    15:25, 16 ное 2020
    А защо само трите общини? Другите, където са турците и помаците?
    • Ко
      Кочо
      1 -1
      08:44, 17 ное 2020
      То при тях социалисти няма, затова ги няма.
  • 2
    Лю
    Любопитен
    2 0
    15:31, 16 ное 2020
    Добре е, ама тази т. карапостава бивш член на борда на болницата, МОРАЛНО НЕ ЛЕГИТИМНА Съветничка кога с другите морално не легитимни съветници ще се включат в дарителската кампания за болницата?
  • 3
    Пч
    Пчелар
    1 -1
    15:45, 16 ное 2020
    Браво на младежкото обединение, поздравления ! На редовите жени социалистки ад мирации!
  • 4
    За
    Запознат
    2 0
    16:33, 16 ное 2020
    Тази теодора не е ли съветник на милко, дето с държавни пари купуваше членове на СИК БСП за 100 - на преференции, кючуков около70 преференции, ясенова гласове на ДПС, съветници на гърба на Галя Атанасова, адвокат Сталев, Гроздан с по над 140 префер., а Назми Мюмюн е трети с близо 190 преференции, не можа да прескочи бариерата с броени гласове и споменатите. ПАРТИЯ значи МОРАЛ, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК значи също МОРАЛ! НЕ да дава пози като "вожда" и да се кичи.....
  • 5
    Со
    Социалист
    2 0
    17:42, 16 ное 2020
    10.33 Освен морал, РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА в полза на хората, не страсти, кючеци и кубински ПУРИ! Не само получаване на около 900 лева на месец за общ. съветник и злоупотреба с държ. и партийни пари. Георгиева и Карабоюкова пазете се от вируса до Вас
Последни новини