Четирицилиндрови BMW-та в САЩ?

Преди около година стана дума, че BMW обмислят дали да пуснат четирицилиндров вариант на 3-Series в Америка.

Тогава обаче имаше мощна криза покрай цените на горивата и именно това възбуди тези разговори. Затова и оттогава не е имал повече слухове за ефективни четирицилиндрови варианти на BMW. Наскоро обаче в медиите отново се зароди подобен слух, като отново в основата му е търсенето на по-добра ефективност. 

Пред информационната агенция Bloomberg един от основните инженери на BMW Северна Америка, Том Балога, каза, че четирицилиндровият двигател може и да бъде най-доброто решение, имайки предвид предстоящите да влязат в сила по-високи стандарти за икономия на гориво. Същевременно модерните четирицилиндрови агрегати на баварците не отстъпват толкова на вариантите с по-голяма кубатура благодарение на редица новаторски технологии. А BMW все пак трябва да запазят реномето си на един от най-добрите автомобили за шофиране. 

Конкурентите на BMW – Mercedes Benz – също обмисляха да пуснат четирицилиндрови модели в САЩ. Дори по този повод от Щутгард представиха четирицилиндров дизелов E25- BlueTEC Concept по време на автомобилното изложение в Ню Йорк тази година. Засега обаче не са били обявявани никакви конкретни планове. 

Но след като дори и „М” поделението на BMW започва да мисли за четирицилиндрови двигатели – в САЩ е основният пазар на по-спортните модификации на баварците – то вече е ясно, че действително промяната е въпрос на време. Въпросите са кога ще дойде точно тази променя и под каква форма ще бъде реализирана тя? 3-Series е един от вероятните кандидати, но може би компактният 1-Series би бил по-добра крачка. Дори и компактният SUV – Х3 – дори е възможен кандидат за четирицилиндров двигател, тъй като моделът вече се предлага в пазарите извън САЩ. 

Какво мислите? Дали четирицилиндровите двигатели подхождат на относително луксозни автомобили с претенции за спортен дух? Дали турбото трябва вече да е задължително? А дали евентуален четирицилиндров дизелов агрегат би бил достатъчен и би отговорил на нуждите на обществото от икономия и добро представяне на пътя в достъпна опаковка?

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини