Porsche пред закупуване от VW

Каква ирония – след като се опита да завземе Volkswagen, Венделин Видекинг най-накрая бе победен от Volkswagen. Идеята е, че изпълнителният директор на Porsche искаше неговата компания да закупи най-големия европейски производител на автомобили, но накрая става точно обратното. На мястото на Видекинг ще застане шефът на отдела за производство в Porsche, Михаел Махт. 

Други промени включват и оттеглянето на финансовия шеф Холгер Хертер, както и назначаването на Томас Едиг, настоящия шеф на отдела за човешки ресурси в Porsche. Той ще бъде заместник на Махт, пишат от Automotive News. 

Видекинг прие компенсации от 50 милиона евро, потвърдиха от компанията. Междувременно Хертер ще получи други 12.5 милиона евро. Подобна компенсация за Видекинг е напълно подобаваща, имайки предвид заплатата, която той получава. Той бе критикуван всъщност заради високата си заплата – най-високата в автомобилната индустрия. Годишната му заплата е 0.9 % от годишната печалба на компанията. За 2007 година той е получил например 89 милиона долара.

Но в никакъв случай човек не бива да твърди, че по време на управлението на Видекинг е царяла „мизерия”. Всъщност по време на неговото лидерство Porsche се превърна от компания на прага на банкрута в компания с огромни печалби. Видекинг имаше планове да закупи VW и ако бе успял действително, вероятно щеше да уреди бъдещето на Porsche. Настоящият момент с отслабена икономика обаче не бе най-подходящият. С напускането на Видекинг бордът на Porsche също така се съгласи да продаде дял от компанията на Катар, с което да набере 5 милиарда евро. С тях германците ще покрият останалия си дълг. 

Наследникът на Видекинг е 48-годишният Махт, който се присъединява към Porsche през 1990 година. Той е считан за близък на Видекинг. По време на най-силните моменти на Porsche двамата неизменно работят заедно.

Източник: rs-auto.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини