РЗИ- Хасково проверява случая с болния от Ковид димитровградчанин

Сагата по приема в болнично заведение на 64-годишния мъж от Димитровград, диагностициран с пневмония в началото на седмицата, а от вчера следобед и с позитивен PCR тест, ще бъде проверена. Това посочи шефката на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова.

По думите на близките на мъжа той е получил отказ снощи за хоспитализация с обяснение, че няма места в хасковските болници. Информацията е получена от операторите на тел. 112 при обаждане на джипито на пациента д-р Силвия Милева.

Синът на болния обясни, че многократно личната лекарка е звъняла за случая,тъй като баща му вчера не се чувствал добре, но реакция нямало, тъй като нямало свободни легла в Инфекциозното на болницата в Хасково.

Историята тръгва от понеделник, когато мъжът е диагностициран с пневмония от шефа на Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково д-р Веселин Калфов и с препоръка за хостипализиране. Той му е назначил и PCR теста за Ковид, който във вторник в късния следобед излиза с позитивен резултат, потвърди личната лекарка на димитровградчанина д-р Милева. Докторката посочи, че е се е обадила през вчерашния ден на РЗИ, за да уреди взимането на проби за тест и на близките на мъжа, тъй като съпругата му също е съобщила, че не се чувства добре. И е получила уверение, че това ще се случи в днешния ден.

Личната лекарка уточни, че междувременно през вчерашния ден е поддържала с пациента си връзка по телефон, за да следи за състоянието му. Снощи то се е влошило, което е довело и до подаването на сигнала към тел 112. Операторите й съобщили, че не може да дойде линейка, понеже няма места в Инфекциозното отделение на Хасковската болница и затова пациентът не може да бъде приет.

Днес шефката на Спешните медици в областта д-р Петя Радева също е извършила проверка по случая. Тя посочи, че действително е имало обаждане към оператор от спешното за пациента от Димитровград.

„Направих справка с информационния отдел, откъдето по принцип разпределят местата при ситуация с болен от Ковид и влошено състояние по спешност. В базата данни е отбелязано, че дежурният оператор е проверил за места в Инфекциозното отделение на МБАЛ- Хасково, където такива свободни в този момент е нямало.

Имало е само едно място снощи, на което е бил приет друг пациент, който чака за хоспитализиране от три дни. При тази ситуация операторът е върнал информацията към джипито на пациента от Димитровград и е подал телефон за контакт с Инфекциозното отделение." , посочи д-р Петя Радева и припомни, че според указанията на Областния оперативен щаб, при запълване на местата в Инфекциозното отделение, се иизвършва прием в общинските болници.

Проверката ни днес показа, че в Инфекциозното отделение в областният град действително е пълно до дупка. Обаче свободни Ковид места има в клиниките в Хасково и Димитровград. Част от тях новооткритото Ковид отделение в МБАЛ-Хасково. Там са осигурени допълнително 13 легла. Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания в Хасково също разполага със свободно място за прием на пациенти с Ковид, които са в обострено състояние и се налага приемането им в болница.

„Нямам обаждане за хоспитализация на този пациент. Той не се е връщал повторно в болницата и не е ставало въпрос за приема му. Разбрах, че е позитивен снощи.“, коментира д-р Васелин Калфов ситуацията по случая.

В димитровградската болница също имат изработен алгоритъм за прием и наблюдение на пациенти с коронавирус, чието състояние се влошава. При липса на места в Инфекциозното в Хасково, което действително към днешна дата е пълно, общинската болница е осигурила изолирано отделение с 25 места, където пациентите с коронавирус се приемат и са под лекарско наблюдение до освобождаване на място в Инфекциозното отделение в Хасковската болница. Те се преместват там при първа възможност, тъй като болницата в Димитровград няма сключен договор с инфекционист.

„Имахме подобен случай отпреди няколко дни на болен от коронавирус пациент от Димитровград. Държим постоянна връзка с инфекциозното в Хасково и в момента, в който се освободи легло, той беше прехвърлен там.“, обясни шефът на димитровградската МБАЛ „Св.Екатерина“ д-р Матей Матеев. Медикът посочи, че нито снощи, нито днес някой -джипито или близките на въпросния мъж са търсили помощ от лечебното заведение, което е под негово ръководство.

По последна информация от личния лекар на болния мъж след снощната криза, днес пациентът й се е почувствал по-добре. Съпругата му е информирала лекарката по телефона за това.

Д-р Силвия Милева обаче е категорична, че ако днес пациентът й отново се влоши, това, което тя ще направи, е отново да подаде сигнал към тел. 112, тъй като това е задължението й за реакция в този случай, разписано в алгоритъма за действие. „По алгоритъм длъжна съм да звъня на 112, ако имам пациент с температура и позитивен тест за корона вирус, както и направих“


Красимира Славова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (7)

  • 1
    Ha
    Haha
    12 -6
    16:07, 21 окт 2020
    Медиите да идат да видят отделението е пълно с хора с други проблеми...
  • 2
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите з... Виж коментара
  • 3
    То
    това е резултата
    14 -5
    18:29, 21 окт 2020
    От много време тук призоваваме областната управителка като председател на щаба да застане на мястото си и да разпореди откриване на ковид отделения в Димитровград,Харманли и Свиленград.Докато тя се мотка,а управителите на тези районни болници бягат като дявол от тамян и от тази тема и се оправдават с недостатъчните пари и липса на специалисти се случва гореописаното.То е ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕРБ!
    • Не
      не става така
      9 -2
      20:18, 21 окт 2020
      Отварянето на отделения не зависи от областната управителка, има си указания от МЗ и НЗОК с изисквания за персонал, оборудване и база. А медици няма, няма и откъде да дойдат. Без тях болниците са само едни мизерни хотели.
    • Ко
      ковид
      9 -1
      23:35, 21 окт 2020
      Областната да отвори ковид отделение?
      Вие добре ли сте?
      За какво са Ви празни стаи с легла?
      Кой ще ги обслужва?
      Санитарки, медицински сестри и лекари си подават оставки и излизат в болнични масово след като им кажат че ги командироват в такива отделения. Кой ще работи в тези празни отделения?
      И недейте да забравяте че санитарките, сестрите и лекарите са част от Вас, Българския народ.
      Между другото недейте да забравяте че и управляващите са представителна извадка от Вас Българския народ.
      И сега пак казвайте няма такъв вирус и това е манипулация. Идете и ревете на тези които Ви съветваха да излизате на протести срещу мерките. Идете и ревете на тези дето Ви облъчиха че това е световна конспирация.
      Абе казано с други думи който каквото си е надробил това ще сърба.
      А колкото до конспирацията и протестите, Прост народ - слаба държава.
  • 4
    Пи
    Питане
    8 -1
    19:46, 21 окт 2020
    А д-р Калфов поставен ли е под карантина?
    • 77
      7777777777
      1 0
      08:20, 22 окт 2020
      лекарите всеки ден работят с пациенти,които са или заразени с ковид,или с друго инфекциозно заболяване.това им е работата и не ги карантинират за това.
Последни новини