Франция отново в извънредно здравно положение

Френските власти възстановиха с указ действието на извънредното здравно положение, което дава правна основа за налагане на определени рестрикции, и ще влезе в сила от полунощ на 17 октомври, като ще важи за цялата територия на страната, предаде Франс прес. Мерките се налагат заради влошаването на ситуацията с пандемията от Ковид-19 в страната.

Въвеждането на извънредно здравно положение ще позволи на премиера Жан Кастекс да възстановява действието на карантинни мерки, като онези действали в цялата страна от средата на март до средата на май по време на първата вълна на пандемията, отбелязва ДПА.

Решението идва в момент на ръст на инфекциите, с повече от 26 000 регистрирани новозаразени от Ковид-19 в събота, почти 13 000 вчера и още 22 591 за последното денонощие.

Коментирайки тези данни, френският президент Еманюел Макрон каза в телевизионно интервю тази вечер, че Франция преживява нова вълна на заразата и затова са нужни нови мерки, предадоха световните агенции.

Той каза, че не е изгубен контролът върху разпространението на вируса, но ситуацията буди тревога и затова трябват и нови мерки.

Съгласно тези мерки Франция налага вечерен час от 21 ч. местно време до 6 ч. местно време считано от събота, 17 октомври, в няколко големи мегаполиса, сред които и Париж. Вечерният час ще трае четири седмици и после от парламента ще се поиска удължаването му до 1 декември, предаде Франс прес.

Сред градовете, засегнати от мярката, са Марсилия, Лил, Лион, Гренобъл, Тулуза. Всеки който е навън по време на този вечерен час, трябва да има основателна причина за това. Нарушителите ще бъдат глобявани, поясни Макрон. Глобата ще е 135 евро.

Президентът препоръча ограничаване на събиранията от частен характер - до не повече от 6 души на масата у дома. Той каза, че няма да има ограничения за пътуване между регионите на страната, нито ограничения в обществения транспорт.

Общо във Франция заразените от началото на пандемията са 779 063.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Бо
    Боян
    2 0
    12:16, 15 окт 2020
    При пълна свобода починалите от коронавирус в Швеция са много по-малко. В тази всеобща парализа на планетарно ниво все повече специалисти и обикновени хора започват да следят какво точно става в Швеция.
    За разлика от повечето държави, които поставиха на "колене" и народите си, и стопанския живот, шведските власти постъпиха по коренно противоположен начин.
    Повече съмненията, споделени публично, че тези извънредни мерки - на затварянето на хората по домовете, на спирането на работа на цели икономически отрасли, са НЕСЪРАЗМЕРНИ с реалната опасност.
    В Швеция сега животът си тече по обичайния начин. Работят заведенията, училищата, търговските обекти, баровете, офисите.
Последни новини