10 °C

Кяшиф-машиностроителят прославил България по света

  Фирма Kyashif , специализирана в производството на хидравлични цилиндри, е бялата лястовица на българското машиностроене. Тя е по-известна в света, отколкото в България. Изнася продукцията си в почти всички страни по земното кълбо. Качеството на нейните изделия е признато не само от нейните клиенти, но и от нейните конкуренти. Именно заради него водещи фирми като „Либхер”; „Джон Диър”; „Хиаб” идват на крака в малкото родопско градче Джебел, където са заводите на фирмата. Когато стане дума за хидравлични цилиндри за багери, фадроми и кранове производителите знаят марката Kyashif, защото тя гарантира безаварийна работа.

     Началото е поставено през далечната 1979 г. Тогава директорът на завод „Пневматика” в Кърджали инж.Иван Узунов вика при себе си младия специалист инж. Кяшиф Кяшиф и му възлага да създаде цех за цилиндри в Джебел. Той е едва на 26 години. Започва с 4 машини и 8 работника. Официално  10 октомври 1980 г. е четворен празник за младия дипломиран инженер: открива цеха; ражда се дъщеря му Сибел; в Джебел  се провежда традиционния панаир и колегите празнуват Деня на машиностроителя. По -късно под негово ръководство се създава цял завод. Тогава се ражда синът му Месру Кяшиф.Работата е толкова много, че Кяшиф Кяшиф почти не може да го види и да му се порадва. Заводът е водещо предприятие за Джебел. То дава поминък заедно с шивашката фабрика „Буря” и Тютюнева промишленост.

     С настъпването на демократичните промени настъпват и трудни дни за завода. Гарантираните пазари на Съвета за икономическа взаимопомощ са безвъзвратно загубени. Много от кадрите са заминали за Турция. Икономическата нестабилност в страната отблъсква инвеститори.

   Под ръководството на инж. Кяшиф Кяшиф през 1993 г. заводът се отделя от фирмата майка в Кърджали. В него се извършва успешна приватизация от Работническо-мениджърско дружество и през 1996 г. фирмата под името „Djebel 96” започва да набира скорост. През 2001 г. вече е на европейските пазари. В момента е компанията с най-висок ръст на производство в страната.  За 2019 г.спрямо 2018 г. той е 27%, а тази година спрямо предходната той бе планиран да достигне 10% напук на настъпващата икономическа криза. В последните десет години инвестициите са за 23 млн.евро. През 2019 година са 4 млн.евро, а тази юбилейна за фирмата година,те ще са 6 млн.евро.  През 2008 г. работниците и специалистите са 150 души.  В момента са 400. Освен от Джебел са ангажирани работници и специалисти от Кърджали, Момчилград, Златоград, Фотиново. Очаква се в перспектива и  извозването на работници и от гръцкият град Комотини. Компанията притежава два завода. Единият, който произвежда малки цилиндри. Вторият се помещава в закупената и обновена сграда на бившата Тютюнева промишленост, който е профилиран в производството на средни по размер цилиндри. В момента се строи трети завод за големи цилиндри, който ще бъде готов до края на годината. Всеки от тях е със затворен самостоятелен цикъл от разкрояването на заготовките до боядисването на готовата продукция.  Фирма Kyashif  се оформя като един от големите фактори на пазара за хидравлични цилиндри не само в Европа, но и в света.

    За да си водещ на световните пазари се искат две условия: високотехнологично производство и мотивирани и квалифицирани работници и специалисти, споделя собственикът на фирмата инж. Кяшиф Кяшиф. Компанията притежава уникални машини, за които много от конкурентите могат само да мечтаят. Една от тях е машина за заваряване чрез триене на фирмата „Томсън”. Стойността й е 1,5 млн. паунда. От два детайла на практика става един монолитен.Пристигна  поръчана от фирмата Kyashif  втора такава машина, което е без аналог в практиката на фирмата-производител.  Оборудването е изцяло ново от най-реномираните фирми: японската „Ямазаки Мазак” и американската „Хаас”. Всички машини са с цифрово-програмно управление. Само за заваряване роботите са четири.

    Фирма Kyashif  няма проблем с  квалификацията на работната ръка. Специалистите и работниците са гордостта на инж.Кяшиф Кяшиф. При него работят инженери и техници от цялата страна. Втора поредна година той организира срещи със студенти, завършващи българските технически университети, родом от Източните Родопи, за да ги запознае с условията за работа. Във компанията има специално помещение за обучение.  Там се придобиват както теоретични, така и практически умения. Инж. Кяшиф Кяшиф споделя, че за съжаление нивото в професионалните гимназии и ВУЗ е много ниско и се налага допълнителна квалификация в заводите на групата. Допълнителното обучение отвори врати и за жени, които искат да получат работа в компанията.

    Фирма Kyashif  предлага най-високото заплащане в региона. Средната работна заплата е 1700 лева. Стартовата за начинаещите работници варира от 900-1400 лева. Компанията плаща всички социални, пенсионни и здравни осигуровки. Полага се безплатен транспорт и безплатна прясно приготвена питателна храна. Менюто в столовата е от първо, второ и десерт.Във фирмата е назначен и лекар.

    В момента се проектира жилищен блок със СПА център в Джебел. Той е ще е с просторни  апартаменти. Те ще бъдат продадени на работници и служители на фирмата на костуемата им, а не по пазарна цена.

       Фирмата Kyashif  е пример за това, как децата поемат и развиват  делото на своя родител. Дъщерята на инж. Кяшиф Кяшиф-Сибел Кяшиф,възпитаник на Хумболтовия университет в Берлин, оглавява отделът за Маркетинг и продажби. Синът му-Месру Кяшиф,завършил Кингстън университет в Лондон, прилага Ер Пи Система на гиганта Майкрософт. Директният контакт с американската корпорация прави фирмата известна на световните пазари. Фирмата е първата в България, която внедрява тази система. Нещо повече, тя е една от първите в Европа.

    Компанията не се състезава за вниманието на хората на властта, макар, че е посещавана от министър председатели на страната. По важно за нея е помощта й за хората в нужда.

   Инж. Кяшиф Кяшиф и създал фондация на името на покойната си съпруга. Тя е насочена предимно в социални проекти. Активно обаче помага талантливи деца. Изградила е кът в детска градина „Чайка” в Кърджали. Съпругата ми бе педагог, затова и вниманието ни е насочено предимно към подрастващите, споделя още инж.Кяшиф Кяшиф.

   Тази година фирма Kyashif  чества четири десетилетия на българския и световните пазари.  Нейният собственик казва,че успехът се дължи на вярата в собствените сили, всеотдайната работа и отвореността към иновациите.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (7)

  • 1
   Ма
   Махмуд
   5 0
   16:13, 3 окт 2020
   г-н Кулов, кой колко Ви плати за тази статия, чиято освен CV-тата на собствениците другото или е грешна или НЕ пълна ??
   • Си
    Сивов
    1 -4
    20:29, 3 окт 2020
    Всичко е вярно , пукайте се завистници ...
  • 2
   Ив
   Иванов
   1 -1
   20:23, 3 окт 2020
   Пълно е с българи- два автобуса от Кърджали , един от Златоград , скоро ще има
   един автобус гърци , от Комотини .
  • 3
   Пр
   Прост
   2 0
   07:23, 4 окт 2020
   Сложете надпис, че е платена публикация. Ако не е платена публикация, навеждането на автора е голямо, много голямо.
  • 4
   Ре
   Резерват Комунига
   3 0
   17:24, 4 окт 2020
   Джебелския машиностроител ръководен от говеда , само едно Прасе има на снимката , позиращия най отпред в сиви парцали , готов да продаде и майка си за пари !
   • До
    Добрев
    0 -2
    20:48, 5 окт 2020
    До Резервата от Комунига,
    Провери за кой работи вашия завод и тогава пиши, ако не Джебелския завод гладни ще умрете !
   • xъш
    1 -1
    21:51, 5 окт 2020
    Ти дори и говедо не си можал да станеш ...

  Хороскоп за 23.10.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не изпадайте в крайности, търсейки недостатъците на някой, който е сгрешил пред вас. На всеки може да се случи, включително и на вас. Споделете проблемите си с близък човек, това е един от начините да си помогнете, или приемете случващото се като нещо естествено и гледайте с повече оптимизъм. Основания за това няма да ви липсват.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Благодарение на впечатляващата си комбинативност и новаторски идеи днес ще имате големи успехи. Впечатлявате хора, от които до голяма степен зависи бъдещото ви професионално развитие. Не спирайте да се стремите към по-доброто.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Всичко, с което се захванете днес ще ви се отдава без каквито и да било трудности. Използвайте късмета си в положителна насока. Преценете добре шансовете си относно въпрос, който отдавна ви касае и не се колебайте да го решите колкото е възможно по-рано. Дори да се наложи да се противопоставите на нечие мнение, бъдете сигурни че ще си струва.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Забелязвате грешките на околните и ви се иска да ги поправите, но не можете да сте навсякъде. Помислете с какво да изненадате любимия човек. Може да се получи нещо приятно. Близките ви очакват от вас повече и съвсем основателно. Не е трудно и не ги разочаровайте. Направете усилия и всички ще останат доволни.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Решенията ви днес ще са подчинени на желанието ви да сте свободни и независими. Не допускайте да ви въвличат в спорове и конфликти, за да не съжалявате по-късно. Бъдете търпеливи към любимите си хора. Дайте им време за да постигнат намеренията си, не ги притеснявайте излишно.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Способностите ви днес ще намерят добро поле за изява. На работното място бъдете по-въздържани, не споделяйте мнение, ако не го търсят и работете само с проверена информация. В противен случаи са възможни недоразумения. Ще се радвате на внимание и топли сърдечни отношения с любимите си хора.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитието на събитията днес ще ви наложат да вземете бързо решение. Без да се притеснявате излишно ще работите и ще приключите в следобедните часове на деня. Приятните неща, за които сте мечтали ще ви привлекат с нова сила и ще им се посветите. Ще се радвате на общи преживявания с приятелите си.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Информация, която очаквате ще ви направи по-раздразнителни, събуждайки у вас съмнения и нездрави мисли. Не избързвайте с решенията си, проверката е начина да разберете истината. От друга страна е добре да помислите върху приоритетите си, пренареждането им ще даде старт на нещо градивно и полезно за бъдещето ви.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Доброто ви поведение и желание да сте полезни не остава скрито и на свой ред ще се радвате на внимание. Не съществува риск да бъдете отблъснати, напротив. Заедно ще пристъпите към осъществяване на обща задача, която ще внесе настроение и подобри финансите ви. Придобивки и реализации за много от вас.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Срещи с неподходящи хора биха ви разколебали в намеренията ви. Подбирайте обкръжението си и не позволявайте на всеки, който е с понижено настроение да ви влияе негативно. В любовта развитията ще ви носят повече удовлетворение и ще ви правят активни. Обичани сте и вие на свой ред покажете привързаността си.
  23 окт 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Мнението ви по въпроси, отнасящи се до други хора запазете за себе си. Колкото по-малко правите оценки, толкова по-бързо ще вървите напред. Нещо повече, това ви поведение ще се отрази благоприятно на отношенията с околните и ще се ползвате с уважението им. Някой, който ви обича ще ви изненада приятно.
  23 окт 2020
  Последни новини