Кяшиф-машиностроителят прославил България по света

    Фирма Kyashif , специализирана в производството на хидравлични цилиндри, е бялата лястовица на българското машиностроене. Тя е по-известна в света, отколкото в България. Изнася продукцията си в почти всички страни по земното кълбо. Качеството на нейните изделия е признато не само от нейните клиенти, но и от нейните конкуренти. Именно заради него водещи фирми като „Либхер”; „Джон Диър”; „Хиаб” идват на крака в малкото родопско градче Джебел, където са заводите на фирмата. Когато стане дума за хидравлични цилиндри за багери, фадроми и кранове производителите знаят марката Kyashif, защото тя гарантира безаварийна работа.

       Началото е поставено през далечната 1979 г. Тогава директорът на завод „Пневматика” в Кърджали инж.Иван Узунов вика при себе си младия специалист инж. Кяшиф Кяшиф и му възлага да създаде цех за цилиндри в Джебел. Той е едва на 26 години. Започва с 4 машини и 8 работника. Официално  10 октомври 1980 г. е четворен празник за младия дипломиран инженер: открива цеха; ражда се дъщеря му Сибел; в Джебел  се провежда традиционния панаир и колегите празнуват Деня на машиностроителя. По -късно под негово ръководство се създава цял завод. Тогава се ражда синът му Месру Кяшиф.Работата е толкова много, че Кяшиф Кяшиф почти не може да го види и да му се порадва. Заводът е водещо предприятие за Джебел. То дава поминък заедно с шивашката фабрика „Буря” и Тютюнева промишленост.

       С настъпването на демократичните промени настъпват и трудни дни за завода. Гарантираните пазари на Съвета за икономическа взаимопомощ са безвъзвратно загубени. Много от кадрите са заминали за Турция. Икономическата нестабилност в страната отблъсква инвеститори.

     Под ръководството на инж. Кяшиф Кяшиф през 1993 г. заводът се отделя от фирмата майка в Кърджали. В него се извършва успешна приватизация от Работническо-мениджърско дружество и през 1996 г. фирмата под името „Djebel 96” започва да набира скорост. През 2001 г. вече е на европейските пазари. В момента е компанията с най-висок ръст на производство в страната.  За 2019 г.спрямо 2018 г. той е 27%, а тази година спрямо предходната той бе планиран да достигне 10% напук на настъпващата икономическа криза. В последните десет години инвестициите са за 23 млн.евро. През 2019 година са 4 млн.евро, а тази юбилейна за фирмата година,те ще са 6 млн.евро.  През 2008 г. работниците и специалистите са 150 души.  В момента са 400. Освен от Джебел са ангажирани работници и специалисти от Кърджали, Момчилград, Златоград, Фотиново. Очаква се в перспектива и  извозването на работници и от гръцкият град Комотини. Компанията притежава два завода. Единият, който произвежда малки цилиндри. Вторият се помещава в закупената и обновена сграда на бившата Тютюнева промишленост, който е профилиран в производството на средни по размер цилиндри. В момента се строи трети завод за големи цилиндри, който ще бъде готов до края на годината. Всеки от тях е със затворен самостоятелен цикъл от разкрояването на заготовките до боядисването на готовата продукция.  Фирма Kyashif  се оформя като един от големите фактори на пазара за хидравлични цилиндри не само в Европа, но и в света.

      За да си водещ на световните пазари се искат две условия: високотехнологично производство и мотивирани и квалифицирани работници и специалисти, споделя собственикът на фирмата инж. Кяшиф Кяшиф. Компанията притежава уникални машини, за които много от конкурентите могат само да мечтаят. Една от тях е машина за заваряване чрез триене на фирмата „Томсън”. Стойността й е 1,5 млн. паунда. От два детайла на практика става един монолитен.Пристигна  поръчана от фирмата Kyashif  втора такава машина, което е без аналог в практиката на фирмата-производител.  Оборудването е изцяло ново от най-реномираните фирми: японската „Ямазаки Мазак” и американската „Хаас”. Всички машини са с цифрово-програмно управление. Само за заваряване роботите са четири.

      Фирма Kyashif  няма проблем с  квалификацията на работната ръка. Специалистите и работниците са гордостта на инж.Кяшиф Кяшиф. При него работят инженери и техници от цялата страна. Втора поредна година той организира срещи със студенти, завършващи българските технически университети, родом от Източните Родопи, за да ги запознае с условията за работа. Във компанията има специално помещение за обучение.  Там се придобиват както теоретични, така и практически умения. Инж. Кяшиф Кяшиф споделя, че за съжаление нивото в професионалните гимназии и ВУЗ е много ниско и се налага допълнителна квалификация в заводите на групата. Допълнителното обучение отвори врати и за жени, които искат да получат работа в компанията.

      Фирма Kyashif  предлага най-високото заплащане в региона. Средната работна заплата е 1700 лева. Стартовата за начинаещите работници варира от 900-1400 лева. Компанията плаща всички социални, пенсионни и здравни осигуровки. Полага се безплатен транспорт и безплатна прясно приготвена питателна храна. Менюто в столовата е от първо, второ и десерт.Във фирмата е назначен и лекар.

      В момента се проектира жилищен блок със СПА център в Джебел. Той е ще е с просторни  апартаменти. Те ще бъдат продадени на работници и служители на фирмата на костуемата им, а не по пазарна цена.

         Фирмата Kyashif  е пример за това, как децата поемат и развиват  делото на своя родител. Дъщерята на инж. Кяшиф Кяшиф-Сибел Кяшиф,възпитаник на Хумболтовия университет в Берлин, оглавява отделът за Маркетинг и продажби. Синът му-Месру Кяшиф,завършил Кингстън университет в Лондон, прилага Ер Пи Система на гиганта Майкрософт. Директният контакт с американската корпорация прави фирмата известна на световните пазари. Фирмата е първата в България, която внедрява тази система. Нещо повече, тя е една от първите в Европа.

      Компанията не се състезава за вниманието на хората на властта, макар, че е посещавана от министър председатели на страната. По важно за нея е помощта й за хората в нужда.

     Инж. Кяшиф Кяшиф и създал фондация на името на покойната си съпруга. Тя е насочена предимно в социални проекти. Активно обаче помага талантливи деца. Изградила е кът в детска градина „Чайка” в Кърджали. Съпругата ми бе педагог, затова и вниманието ни е насочено предимно към подрастващите, споделя още инж.Кяшиф Кяшиф.

     Тази година фирма Kyashif  чества четири десетилетия на българския и световните пазари.  Нейният собственик казва,че успехът се дължи на вярата в собствените сили, всеотдайната работа и отвореността към иновациите.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ма
      Махмуд
      6 0
      16:13, 3 окт 2020
      г-н Кулов, кой колко Ви плати за тази статия, чиято освен CV-тата на собствениците другото или е грешна или НЕ пълна ??
      • Си
        Сивов
        1 -5
        20:29, 3 окт 2020
        Всичко е вярно , пукайте се завистници ... Виж коментара
    • 2
      Ив
      Иванов
      2 -1
      20:23, 3 окт 2020
      Пълно е с българи- два автобуса от Кърджали , един от Златоград , скоро ще има
      един автобус гърци , от Комотини .
    • 3
      Пр
      Прост
      3 0
      07:23, 4 окт 2020
      Сложете надпис, че е платена публикация. Ако не е платена публикация, навеждането на автора е голямо, много голямо.
    • 4
      Ре
      Резерват Комунига
      4 0
      17:24, 4 окт 2020
      Джебелския машиностроител ръководен от говеда , само едно Прасе има на снимката , позиращия най отпред в сиви парцали , готов да продаде и майка си за пари !
      • До
        Добрев
        0 -3
        20:48, 5 окт 2020
        До Резервата от Комунига,
        Провери за кой работи вашия завод и тогава пиши, ако не Джебелския завод гладни ще умрете !
      • xъш
        1 -2
        21:51, 5 окт 2020
        Ти дори и говедо не си можал да станеш ...

    Още новини

    Последни новини