Смъртните случаи от коронавируса надхвърлиха 1 милион

Повече от един милион души са загинали от новия коронавирус, според изчисленията на Франс прес.

Пандемията опустоши световната икономика, създаде геополитическо напрежение и промени живота от индийските бедни квартали и бразилските джунгли до най-големия американски град. Спортът, развлеченията на живо и международните туристически пътувания са спрени, а феновете, публиката и туристите са принудени да останат у дома при строгите мерки, наложени за ограничаване на заразата. Драстичният контрол, който постави половината човечество - повече от четири милиарда души, под някаква форма на блокиране до април, първоначално забави разпространението. Но когато ограниченията бяха облекчени, броят на заразените отново се повиши.

До понеделник 06:30 GMT, болестта е взела 1 001 093 жертви от 33 112 474 регистрирани инфекции, според данни на AFP, събрани от официални източници от журналисти в целия свят, и съставени от специален екип от специалисти по данни.

Съединените щати имат най-голям брой жертви с над 200 000 смъртни случая, следвани от Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.

Криза като никоя друга

Докато учените все още разработват ваксина, правителствата отново са принудени да предприемат нелеки мерки. Контролът  забавя разпространението на болестта, но наранява вече разклатените икономики и предприятия.

МВФ по-рано тази година предупреди, че икономическото сътресение може да доведе до "криза като никоя друга", тъй като световният БВП се срива, въпреки че перспективите на фонда изглеждат по-ярки от тази през юни.

Европа, засегната силно от първата вълна, сега регистрира с нов скок на случаите, като Париж, Лондон и Мадрид са принудени да въведат контрол заради инфекциите, заплашващи да претоварят болниците. Маските и социалното дистанциране в магазини, кафенета и градския транспорт сега са част от ежедневието в много градове по света.

В средата на септември се наблюдава рекорден ръст на случаите в повечето региони, а Световната здравна организация предупреди, че смъртните случаи от вируса могат дори да се удвоят до два милиона без по-глобални колективни действия.

Заразените в Индия, където живеят 1,3 милиарда души, в понеделник надхвърлиха шест милиона, но властите продължават с възобновяване на пострадалата икономика.

Пандемията COVID-19

Вирусът SARS-CoV-2, който причинява болестта, известна като COVID-19, се появява за първи път в централния китайски град Ухан. Все още не е ясно как, но учените смятат, че произхожда от прилепи и е може да се предава на хората и чрез друг бозайник. Ухан беше затворен през януари, тъй като други страни гледаха невярващо на драконовския контрол в Китай. Към 11 март вирусът се появи в над 100 страни и СЗО обяви пандемия. Няма лекарство, а в момента девет кандидати за ваксина са в последния етап на клинични изпитвания и надеждата е някои да бъдат пуснати през следващата година.

Фрустрации, протести

Най-малко привилегированите по света са най-силно засегнати от феноменалното разпространение на вируса, но се заразиха някои сред могъщите, богатите и известните. Британският премиер Борис Джонсън прекара една седмица в болница. Мадона и Том Ханкс също се оказаха положителни. Олимпийските игри в Токио, карнавалът в Рио и мюсюлманското поклонение в Мека са сред основните събития, отложени или повлияни от пандемията. Някои основни спортни турнири са възобновени, но с празни стадиони, като футбола във Висшата лига в Англия, или много ограничен брой зрители. Откритото първенство на Франция ограничи достъпа до 1000 фенове на тениса на ден.

Със затягането на ограниченията протестите и гневът се увеличават. Бизнесът се тревожи за оцеляването си, а хората са разочаровани без работа и изолирани от близките си от поредните мерки. В цял свят властите са исправени пред протести срещу блокирането. Мнозина реагират заради икономическите последици, но хиляди привърженици на конспиративни теории за пандемията също излизат - от Мелбърн до Лондон. Заедно с това обаче има известна надежда, доколкото изглежда сега Ухан контролира болестта. Там животът се върна към предишния си ритъм.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини