САЩ и Гърция призоваха за мирно разрешаване на разногласията в Източно Средиземно море

САЩ и Гърция призоваха днес за мирно решаване на морeплавателните спорове в Източно Средиземно море, след като държавният секретар на САЩ Майк Помпейо започна двудневното си посещение в Гърция в момент на повишено регионално напрежение около енергийните ресурси, предаде Ройтерс.

САЩ и Гърция препотвърждават своето убеждение, че въпросите за морското разграничаване трябва да бъдат решавани мирно и в съответствие с международното право, заявиха двете страни в съвместна декларация, след като Помпейо се срещна с външния министър на Гърция Никос Дендиас. Двете страни са готови също да използват всички подходящи средства, за да опазят регионалната стабилност, заявиха двамата след среща в северния гръцки град Солун.

Помпейо преди това бе заявил, че САЩ са дълбоко загрижени от турските действия в Източното Средиземноморие.

САЩ искат да укрепят енергийните си връзки с Гърция, която иска да се превърне в енергиен хъб на Балканите, и да помогнат на Европа да диверсифицира енергийните си ресурси. Атина вече внася големи количества втечнен природен газ от САЩ. Тя строи плаващ терминал за втечнен газ край пристанището Александруполис, който се очаква да пренася газ за България, а оттам - за Централна Европа до началото на 2023 г. Гърция продава мажоритарния пакет акции на пристанището Александруполис и също търси инвеститор, който да управлява част от пристанището в Кавала в Северна Гърция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини