Дариткова: Внасяме проекта за нова Конституция с нужните подписи (видео)

Тръгваме заедно към Велико Народно събрание, обявиха от ГЕРБ и ВМРО.

На брифинг след преговори между депутати от двете партии съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов заяви, че три теми, които искаха от ВМРО, не влизат като запис в новия проект на конституцията, но ще бъдат подложени на референдум, който се предвижда да се проведе заедно с изборите за Велико народно събрание.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова заяви, че това е национално отговорно поведение, легитимният начин. ГЕРБ има над 1,2 милиона избиратели, задно с тези на ВМРО и НФСБ са над 1,5 милиона български граждани, които са гласували доверие на управляващата коалиция.

Така, подкрепен от коалиционните партньори от НФСБ и ВМРО, както и от независими депутати и част от "ВОЛЯ - българските родолюбци", проектът на ГЕРБ за нов основен закон събира необходимите 120 подписа и ще бъде внесен в НС.

В проекта записахме преамбюл, премахнахме възможността за законодателна инициатива на съдебната власт, записахме текст за Закона за герба, за да бъде точно и детайлно описан, обясни Дариткова.

Тя припомни, че процедурата изисква да бъдат внесени 120 подписа, за да стартира инициативата за свикване на ВНС, и следващите два месеца те ще инициират дискусия и ще търсят широко съгласие за проекта.

На свой ред Веселинов изброи темите, поставени от ВМРО, по които е било постигнато съгласие - за първи път се залага поощряването на раждаемостта - социализирана, просветена, грамотна; правата на българските общности зад граница в т.ч. облекчен ред за получаване на българско гражданство на наши сънародници в чужбина; за пръв път влиза и текст, че гласуването е граждански дълг.

В конституцията остава текстът, че бракът е само между мъж и жена. Не успяхме да договорим - първо, въвеждане на образователен ценз за упражняване на избирателно право, разширяване на президентските правомощия, наборната военна служба - тези три теми не влизат като запис в конституцията, но ще бъдат подложени на референдум едновременно с провеждане на изборите за ВНС, посочи съпредседателят на ПГ "Обединени патриоти".

Източник: Haskovo.NET

Коментари в сайта (14)

  • 1
    На
    Напред
    7 -18
    17:02, 2 сеп 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Б.
      Б.Б
      7 0
      17:07, 2 сеп 2020
      на устата
  • 2
    Пр
    проста гербаджийска *****
    20 -4
    17:33, 2 сеп 2020
    Шайката на крадецът Боко Борисов е неспасяема.
  • 3
    Хх
    Ххх
    5 -11
    17:57, 2 сеп 2020
    Ура аа ! Победа! Виж коментара
  • 4
    Дя
    Дядо Либен
    21 -3
    17:57, 2 сеп 2020
    Какво нещо е келепира? "Патриотите" за които никой не иска да чуе отново избраха да застанат до Шайката в името на още малко парички чрез забавяне на неизбежния край на тези крадци.Тези самозванци присвоили тази толкова скъпа за всеки българин дума патриотизъм ще отговарят пред хората и историята .Времето за това наближава.
  • 5
    12
    123
    5 -19
    17:58, 2 сеп 2020
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
    • Ха
      Хасн
      11 -1
      18:16, 2 сеп 2020
      голям си ОВЧА маст
    • Ня
      Няма баница
      0 -3
      20:08, 2 сеп 2020
      За вас.сърбайте курбана!
  • 6
    Се
    серес
    9 -3
    18:41, 2 сеп 2020
    Побьркахте полицията с тези протести!А вижте колко е лесно:Някой подава оставка;протестиращите се разотиват и полицията която не е на протестите по тяхно желание отива да си гледа същинските задължения:Да ни пази от извършване на престъпления МИР
  • 7
    Зн
    Знаменосеца
    20 -2
    19:08, 2 сеп 2020
    Тази Дариткова какви ги плещи всички от партията майка са за присъди колко далавери и източвания от европейските програми и нищо .. После пак си гласувайте за Герб и не мрънкайте ....
  • 8
    Му
    мутри вън
    11 -2
    21:10, 2 сеп 2020
    Мутрата Борисов се взема много насериозно. Чак пък и конституцията да промени, няма да може. Тоя народ толкова изпростя, че позволява една откровена необразована мутра да го управлява. Абсолютно безобразие. После се питаме защо сме най бедните в Европа(не ЕС, а Европа).
  • 9
    Йш
    йш0
    9 -2
    22:03, 2 сеп 2020
    След като днес подариха концесията на плажа във Варна на Пладнешки боля се съгласи да подпише констипацията. Никакви лекарства и гориво да не се купуват от мутрохолдинга
    • Лъ
      Лъжец
      3 -7
      22:12, 2 сеп 2020
      Що лъжете като дърти цигани бе? Не се спряхте с ва... Виж коментара
  • 10
    То
    Тотю
    1 0
    13:22, 3 сеп 2020
    Отивам да си лея куршум. Тоз дзвер ми изкара ангелите. Какво толкова са сгрешили родителите и, че господ ги е наказал с това чудо. Бочко събери си вересиите.
Последни новини