15 °C

Верджихан Зифлиоглу: Цариградските българи са на изчезване

Не срещнах от младите някой, който да знае майчиния си език.
Културната история на малцинството се крепи на раменете на няколко човека от общността
Има българи, които предпочитат да се самоопределят като гърци.
Повечето хора в Истанбул не знаят, че там живеят и българи.

 Миналата седмица в Анкара излезе от печат уникална книга посветена на българите живеещи в Турция, наричани у нас „Цариградски българи“.

„Децата на изгубеното време – Истанбулските българи” е заглавието на новата книга на турският журналист Верджихан Зифлиоглу.  Издание на издателство “Кузей Ишъгъ” в турската столица, а предговорът е написан от известния историк проф. Давид Гонт от Швеция.

В книгата са поместени около 15 интервюта, документални и архивни материали и репортажи, изследващи българската общност в Турция.

Авторката Верджихан Зифлиоглу е родена в Истанбул, където и живее в момента. Тя е от арменски произход. Завършила е два университета. По професия е журналист. Книгата й за българите е седмата поред. Предишните й са посветени на руснаците, потомци на белогвардейци, които живеят в днес в Турция, а така също и на арменската общност в страната. Работила е за водещи медии в Истанбул.

 Интервю на Нахит Догу

– Г-жо Зифлиоглу, преди да преминем към разговора за новата ви книга искам да ви попитам каква е разликата да си журналист в Истанбул с това  да си в Лондон или в Брюксел?

– Сигурно е по-лесно да си журналист в европейските градове. Но в Истанбул и като цяло в Турция, където всяка секунда, всяка минута новината е навсякъде, е по-различно. Ако имате репортерски рефлекси и можете да уловите новината, в сравнение с Европа в Турция журналистът е с по-голям да попадне шанс въпреки съществуващите недостатъци.

-„Децата на изгубеното време – Истанбулските българи” е посветена на българите в Турция. Миналата седмица излезе от печат, не живея в Турция и нямах възможност да я прочета. Какво разказвате в книгата си?

-В книгата ми има както стихове, рисунки, истории на хора, исторически документи така и интервюта. Първата й част е съставена от мои наблюдения за общността. Има и исторически справки, а в третата част са интервютата, защото основната ми цел е да предам картинката за обикновения българин в Турция. Това, което те са запазили до днес от петстотин години насам.

Броят на българите в страната намалява и ставаме свидетели как, стъпка по стъпка, културните им следи изчезват. За това и книгата се казва  „Децата на изгубеното време“, защото говорим за една култура, която си отива.

– Аз също съм част от малцинствена общност и за това заглавието „Децата на изгубеното време” много ми хареса. Все пак какво има под това заглавие, което е „недостъпно“ за читателя?

-В книгата си за белогвардейците имаше апел – „Русия не ме забравяй”. Почувствах болката, защото и аз съм част от малцинство и моята общност е застрашена от изчезване. Разбира се това не важи само за християнската общност като цяло. Без значение каква е религията, етноса или езика, всяко изчеващо нещо е загуба за човечеството и се превръща в една голяма тъга. Да проследя човешките стории, да почувствам тъгата и да предам на читателя  мисля, че това е моята отговорност, която идва и от това, че съм журналист.

-Говорите за опасност от изчезване. Откъде идва тази опасност?

– В историята за българите се говори за население от 60 хиляди. Няма точни архивни доказателства. Може би по време на Османската империя броят им да е бил над 150 хиляди. Днес някои от българската общност казват, че са хиляда. В книгата си съм отбелязал, че възрастните казват, че са 180 души. Наричат себе си колония и когато присъствате между тях неизбежно забелязвате, как са изгубили културните си отпечатъци. Виждате, че петвековната културна история на българите в Истанбул лежи на раменете на наколко човека от общността. Тъжно е това.

-Известно е, че когато броят на хората в една малцинствена общност започне да намалява те все по-трудно запазват културната си идентичност. Това важи ли за българите в Турция?

– Разбира се че важи. С течение на времето особено младите губят представата си за принадлежност. На първо място, за да се запази една общност най-важните неща са езикът и училището. Ако загубите езика и училището си това означава, че и вие се заличавате. За съжаление всички общности в света, и вие и аз, влизаме в играта на политиката и губим езика и културата си. Ако няма училища и език, няма как една култура да остане на крак.

При българите в Турция се наблюдава психологията на превъзходство на гръцката култура. Има българи, които предпочитат да се идентифицѝрат като гърци. Защо тези българи предпочитат или остават принудени по някакаъв начин да се слеят с друга общност разказвам в книгата си…

-Българите в Турция запазили ли са езика си?

-По възрастните говорят български, но не срещнах от младите, някой от които да знае майчиния си език. Но полагат усилия да научат български. Има курсове в екзархията. Мога да кажа, че има интерес към идентичността, и не е загубена изцяло. Можем да кажем, че са пред последния завой.

-Примерно арменците в Истанбул имат печатни и електронни издания, българите имат ли свои вестници?

-За съжаление няма издания на български език. Според мен това е голяма липса за общността. Плюс това културата им не се познава в Истанбул. Даже повечето хора в Истанбул незнаят, че там живеят българи. Лично смятам, че в тази насока трябва да направят нещо. Може би някакво издание или културен център. Примерно в книгата си разказвам за младежа Димитър, който пита защо при гърците или арменците в Истанбул има известни актьори, журналисти изявени лица на културата, а при нас българите няма. Просто не знаем, а може би ги има, но предпочитат да крият произхода си. Това го има и при другите общности…

-Да в миналото може би е имало нужда да си крият произхода, но днес в Турция такава нужда има ли?

– Малцинствената психология е трудна и сложна. Историческите болки се носят на раменете. Навсякъде по света всяка малцинствена общност живее винаги с малко притеснение. Мисля, че и днес важи същото.

– „Децата на изгубеното време – Истанбулските българи” ще се преведе ли на български език?

-Бих се радвала, ако това се случи.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
06 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
06 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
06 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
06 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
06 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
06 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
06 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
06 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
06 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
06 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
06 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
06 мар 2021
Последни новини