17 °C

Верджихан Зифлиоглу: Цариградските българи са на изчезване

Не срещнах от младите някой, който да знае майчиния си език.
Културната история на малцинството се крепи на раменете на няколко човека от общността
Има българи, които предпочитат да се самоопределят като гърци.
Повечето хора в Истанбул не знаят, че там живеят и българи.

 Миналата седмица в Анкара излезе от печат уникална книга посветена на българите живеещи в Турция, наричани у нас „Цариградски българи“.

„Децата на изгубеното време – Истанбулските българи” е заглавието на новата книга на турският журналист Верджихан Зифлиоглу.  Издание на издателство “Кузей Ишъгъ” в турската столица, а предговорът е написан от известния историк проф. Давид Гонт от Швеция.

В книгата са поместени около 15 интервюта, документални и архивни материали и репортажи, изследващи българската общност в Турция.

Авторката Верджихан Зифлиоглу е родена в Истанбул, където и живее в момента. Тя е от арменски произход. Завършила е два университета. По професия е журналист. Книгата й за българите е седмата поред. Предишните й са посветени на руснаците, потомци на белогвардейци, които живеят в днес в Турция, а така също и на арменската общност в страната. Работила е за водещи медии в Истанбул.

 Интервю на Нахит Догу

– Г-жо Зифлиоглу, преди да преминем към разговора за новата ви книга искам да ви попитам каква е разликата да си журналист в Истанбул с това  да си в Лондон или в Брюксел?

– Сигурно е по-лесно да си журналист в европейските градове. Но в Истанбул и като цяло в Турция, където всяка секунда, всяка минута новината е навсякъде, е по-различно. Ако имате репортерски рефлекси и можете да уловите новината, в сравнение с Европа в Турция журналистът е с по-голям да попадне шанс въпреки съществуващите недостатъци.

-„Децата на изгубеното време – Истанбулските българи” е посветена на българите в Турция. Миналата седмица излезе от печат, не живея в Турция и нямах възможност да я прочета. Какво разказвате в книгата си?

-В книгата ми има както стихове, рисунки, истории на хора, исторически документи така и интервюта. Първата й част е съставена от мои наблюдения за общността. Има и исторически справки, а в третата част са интервютата, защото основната ми цел е да предам картинката за обикновения българин в Турция. Това, което те са запазили до днес от петстотин години насам.

Броят на българите в страната намалява и ставаме свидетели как, стъпка по стъпка, културните им следи изчезват. За това и книгата се казва  „Децата на изгубеното време“, защото говорим за една култура, която си отива.

– Аз също съм част от малцинствена общност и за това заглавието „Децата на изгубеното време” много ми хареса. Все пак какво има под това заглавие, което е „недостъпно“ за читателя?

-В книгата си за белогвардейците имаше апел – „Русия не ме забравяй”. Почувствах болката, защото и аз съм част от малцинство и моята общност е застрашена от изчезване. Разбира се това не важи само за християнската общност като цяло. Без значение каква е религията, етноса или езика, всяко изчеващо нещо е загуба за човечеството и се превръща в една голяма тъга. Да проследя човешките стории, да почувствам тъгата и да предам на читателя  мисля, че това е моята отговорност, която идва и от това, че съм журналист.

-Говорите за опасност от изчезване. Откъде идва тази опасност?

– В историята за българите се говори за население от 60 хиляди. Няма точни архивни доказателства. Може би по време на Османската империя броят им да е бил над 150 хиляди. Днес някои от българската общност казват, че са хиляда. В книгата си съм отбелязал, че възрастните казват, че са 180 души. Наричат себе си колония и когато присъствате между тях неизбежно забелязвате, как са изгубили културните си отпечатъци. Виждате, че петвековната културна история на българите в Истанбул лежи на раменете на наколко човека от общността. Тъжно е това.

-Известно е, че когато броят на хората в една малцинствена общност започне да намалява те все по-трудно запазват културната си идентичност. Това важи ли за българите в Турция?

– Разбира се че важи. С течение на времето особено младите губят представата си за принадлежност. На първо място, за да се запази една общност най-важните неща са езикът и училището. Ако загубите езика и училището си това означава, че и вие се заличавате. За съжаление всички общности в света, и вие и аз, влизаме в играта на политиката и губим езика и културата си. Ако няма училища и език, няма как една култура да остане на крак.

При българите в Турция се наблюдава психологията на превъзходство на гръцката култура. Има българи, които предпочитат да се идентифицѝрат като гърци. Защо тези българи предпочитат или остават принудени по някакаъв начин да се слеят с друга общност разказвам в книгата си…

-Българите в Турция запазили ли са езика си?

-По възрастните говорят български, но не срещнах от младите, някой от които да знае майчиния си език. Но полагат усилия да научат български. Има курсове в екзархията. Мога да кажа, че има интерес към идентичността, и не е загубена изцяло. Можем да кажем, че са пред последния завой.

-Примерно арменците в Истанбул имат печатни и електронни издания, българите имат ли свои вестници?

-За съжаление няма издания на български език. Според мен това е голяма липса за общността. Плюс това културата им не се познава в Истанбул. Даже повечето хора в Истанбул незнаят, че там живеят българи. Лично смятам, че в тази насока трябва да направят нещо. Може би някакво издание или културен център. Примерно в книгата си разказвам за младежа Димитър, който пита защо при гърците или арменците в Истанбул има известни актьори, журналисти изявени лица на културата, а при нас българите няма. Просто не знаем, а може би ги има, но предпочитат да крият произхода си. Това го има и при другите общности…

-Да в миналото може би е имало нужда да си крият произхода, но днес в Турция такава нужда има ли?

– Малцинствената психология е трудна и сложна. Историческите болки се носят на раменете. Навсякъде по света всяка малцинствена общност живее винаги с малко притеснение. Мисля, че и днес важи същото.

– „Децата на изгубеното време – Истанбулските българи” ще се преведе ли на български език?

-Бих се радвала, ако това се случи.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще мобилизирате вътрешните си сили и ще се справите с възникващите затруднения днес. Ще получите подкрепата на онези, на които сте помагали и обединявайки усилията си, ще ви бъде по-лесно да продължите напред. Лидерските ви заложби ще излязат на преден план и смело ще убеждавате някого в предимствата на идеите си.
22 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Приемайки новото и прилагайки го на практика в едно с познатите средства, ще работите ползотворно за изпълнение на поставените си цели. Няма да пропуснете нищо важно и ще се погрижите за детайлите около реализацията на важно събитие, така, че да не липсва настроение и всичко, което се изисква от вас.
22 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успеете ли да разпознаете и назовете скритите си тревоги, ще постигнете победа, водеща към върхове. Възможно е застъпничеството ви за някого да ви постави в неблагоприятна светлина пред други, но приятелството е важно за вас. В открит разговор ще споделяте мислите си с близки хора и ще търсите мнението им.
22 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Делово предложение ще насочи мислите ви в по-практични рамки. Помислете, заслужава си да поемете риска, още повече, че сте подготвени за подобни предизвикателства. И други неща ще повишат настроението ви. Вслушайте се в желанията си, отворете сетивата си, не оставяйте безразлични към любовта.
22 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Бъдете реалисти и не очаквайте прекалено много от наскоро създала се ситуация. Очаква ви по-благоприятен период, затова точно сега не избързвайте с действията си. Днес имате страхотен успех сред противоположния пол, използвайте чара си. Втората част на деня ще е особено успешна за вас в личен план.
22 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Прекалено активни сте днес, за да почивате затова търсите всевъзможни начини да оползотворите енергията си. Работа по дома или нещо, свързано с него ще занимава голяма част от вас. Въпреки това обаче не пропускайте предложението на приятел за приятно мероприятие. Ако успеете да съчетаете и двете със сигурност ще останете най-доволни от този ден.
22 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се съобразявате с високите си изисквания и ще дадете предимство на естетическите си възприятия. Това за някои означава влагане на повече усилия в конкретна задача, за това пък резултатите ще ви удовлетворят. Упорството ви ще довежда всичко, с което се захванете до успешен край.
22 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Съсредоточени сте и не допускате грешки. Съвсем близо сте до крайния успех. Близките ви проявяват разбиране и едва ли ще ви ангажират допълнително. Привличате вниманието на важен за вас човек. От тук нататък всичко е във вашите ръце. Някои от вас се държат прекалено самоуверено на моменти граничещо с арогантността. Това едва ли ще се приеме радушно.
22 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Притесненията на някои, свързани с промяна на работното място няма да са за дълго. Ще откриете подходящите хора, с които ще се сработите бързо и така ще навлезете в новата си среда. Приятелски настроен към вас човек ще ви покаже, че оценява присъствието ви и заедно можете да постигнете много.
22 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Хубави емоции ще разнообразят деня ви, ще ви направят активни и усмихнати. Психическата ви уравновесеност и душевна хармония ви позволяват да осъзнаете своята уникалност. Активни и уверени ще откриете за себе си много истини, които до сега са ви убягвали. Някои от вас ще пътуват, но не поемайте излишен риск.
22 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Намерете достоен начин да се разделите с хора, които са ви разочаровали, но ги обичате. Ако трябва се вслушайте в съветите, които ще получите. Възможни са обрати на плановете ви.
22 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Верни в предвижданията си, ще постигнете намеренията си, влагайки всичко, което е нужно за успеха ви днес. Не омаловажавайте отношението на някого към вас, добро или не, то може да се окаже решаващо за изхода на една ситуация. Във възможностите ви е да й повлияете положително, ако излъчвате светли мисли към участващите в нея хора.
22 сеп 2020
Последни новини