25 °C

Микробиологичната лаборатория за тестване за коронавирус в Кърджали с ясни правила за работа

Микробиологичната лаборатория за тестване на пациенти за коронавирус в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" работи с ясни правила за работа ,изработени от ръководството на здравното заведение.Ето основните от тях:

1 Пациенти, постъпили в лечебното заведение за изясняване на клиничното състояние /за потвърждаване или отхвърляне на коронавирусна инфекция,както и за хоспитализация по повод COVID-19/ се изследват с PCR тест в микробиологичната лаборатория, според утвърдения план на болницата за работа в условия на пандемия от COVID-19 за осигуряване на непрекъснатост на лечебния процес. Изследването е безплатно за пациента.Назначава се след консултация от лекар инфекционист или пулмолог.

2. Микробиологичната лаборатория при МБАЛ „Д-р Ат. Дафовски” АД гр. Кърджали е сключила договор с НЗОК за изследване на здравно осигурени лица за COVID-19, като заплащането се поема от здравната каса. Очакват се указания от РЗОК – Кърджали за съответния ред на изпращане на здравно осигурени лица.

3.Изграден е пункт за пробонабиране – срещу Инфекциозно отделение, в който всички желаещи могат да се изследват за COVID-19 срещу заплащане от 90лв. заплатена в пробовземачната. Тестът е PCR и материал се взема на гладно  сутрин от лаборанти в периода между 8.30-10.30 от понеделник до петък. Резултатът се получава на следващият ден на гишето на микробиологична лаборатория -1ет. вдясно от  към централния вход.

4. Бързи тестове се правят в микробиологичната  лаборатория само по искане на лекар /удостоверено писмено/ срещу сумата от 25 лв.,заплатена в регистратурата на болницата.Изследването се извършва  в микробиологичната лаборатория на първия етаж в лечебното заведение в рамките на работното време от  8.00 до 15.00часа. Резултатите се получават на място след приключване на изследването.

5.Всички лечебни заведения и РЗИ, при осигуряване на подходящи китове за PCR тестове , могат да изпращат в хладилна чанта взети проби на техни служители до 09.30 часа в микробиологичната лаборатория. След извършване на PCR тест ще получават информация на следващият ден за резултатите и съответно ще ги получават на хартиен носител.

При положителен резултат за COVID-19 при PCR тест, микробиологична лаборатория уведомява РЗИ за вземане на последващи противоепидемични мерки.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Дребни неприятности в определени моменти ще блокират дейността ви или ще внасят затруднения в ежедневните ви задължения. Не допускайте друг освен вас да определя ритъма ви на работа или задачите, които имате през деня. Печелите доверието на важен за вас сътрудник. Помощта му в бъдеще ще ви е много полезна.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес едва ли ще сте много съсредоточени върху работата си, защото ви вълнуват въпроси от личен характер. Държите се странно с околните и не трябва да се изненадвате от реакциите им. Преценете кое е по-важно за вас и се заемете с него.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Днес ще се натъкнете на нещо, което ще се окаже особено полезно за работата ви, особено за в бъдеще. Имате достатъчно търпение, за да развиете възгледите си докато започнат да носят желаните от вас резултати. Стараете се да не обръщате внимание на поведението на определен човек, който ви е неприятен и това е наистина най-доброто което можете да направите.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят е характерен с непрекъснатата смяна на онова, с което ще се занимавате. Трудно ви е да се концентрирате за дълго, но едва ли ще е и нужно. Заети сте с приятни неща, като повечето от тях са свързани и с хора, на които държите. Предстои ви пътуване по работа, което ще ви отвори много възможности.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Напрегнати сте, въпреки, че ви се иска да си починете и да се заемете с нещо разтоварващо. Бъдете готови на промени и в личен план. Очаква ви сериозен разговор с интимният ви партньор. Подготвяте изненада за свой близък, от която всички ще останат наистина очаровани. Семейството ви ще застане зад всяко ваше решение.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Мотивирани сте да започнете нещо ново и с конкретни действия ще се заемете с реализацията му. Насърчавайки у себе си този плам, много скоро ще материализирате намеренията си. Не пропускайте да изразите уважението и обичта си към хората, които осмислят живота ви. Пътуванията ще са приятни.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Възможни са разногласия с колегите и началниците ви днес. Бъдете по-дискретни по отношение на нещата, които са ви поверени и не злоупотребявайте с доверието им. Вие също не изпадайте в излишна сантименталност, не е нужно да разголвате душата си пред всеки. Други от вас ще пътуват, най-често по служебни дела.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Погрижете се за интересите си, като не пречите на другите да мислят за своите. Много неща ще се променят, не пестете усилия и се старайте да останете добри хора. Любовта ще ви помогне по-лесно да се справите със затрудненията си, срещайки ви с подходящия за вас помощник.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започвате с много хъс новия работен ден и както може да се очаква имате доста работа за вършене. Успехът ви във всяко едно начинание до голяма степен зависи от собствената ви организация, затова подредете по важност ангажиментите си.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бизнесът ви изисква сили и средства, които не винаги имате в наличност. В тази връзка ще търсите съдействие от кредитни институции и хора, имащи по-големи възможности от вас. Категорични сте в намерението си да подобрите бита си.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Можете да спечелите вниманието и готовността за съдействие и на най-търсените хора, ако проявите искрен интерес към тях. Всеки харесва човека, който му се възхищава. Ще спечелите приятели, ако правите за тях неща, които изискват време, енергия, безкористност и внимание, ако ги поздравявате сърдечно и с ентусиазъм. Бъдете целенасочени днес и ще успеете.
15 юли 2020
Последни новини