Хората на първа линия срещу коронавируса ще бъдат тествани с предимство в новата лаборатория в Кърджали

Хората на първа линия срещу коронавируса ще бъдат тествани с предимство в новата лаборатория в Кърджали. Служители на Регионалната здравна инспекция, членове на екипи на Центъра за спешна медицинска помощ,  медицински персонал на МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски”, полицаи ще се изследват за наличието на коронавирус при добро планиране на работата на лабораторията. Самата тя ще е на територията на многопрофилната болница и вземането на проби ще се прави само в нея. Капацитетът й е 40 теста дневно,научи Кърджали бг вести.

  Очаква се с високотехнологичната техника да работят трима добре обучени специалисти от персонала на болницата.

  Когато изследванията се правят на проби на заразени или такива имали контакт с вирусоносители с цел да се ограничи заразата, тестовете ще се заплащат от НЗОК. За целта се подписва договор. В случай обаче,когато граждани  изявят желание да се тестват за своя информация-например при предстоящо пътуване в чужбина,те ще заплащат теста. Стойността му ще бъде 90  лева.

  При добро планиране на дейността на лабораторията, апаратурата в нея ще бъде максимално натоварена. За да стартира пълноценно са необходими PCR-тестове в достатъчни количества. Това прави желателно общини, фирми и физически лица да помагат за набавянето им, както стана с други лаборатории в страната. Даренията на тестове ще бъдат изключително желани.

  Лабораторията за изследване на коронавирус в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски” е голяма придобивка за областта. Тя изисква високи критерии за сигурност. Кърджали бг вести научи, че областният управител Никола Чанев и директорът на РЗИ д-р Виктор Кирчев са поели ангажимент пред директора на болницата проф.д-р Тодор Черкезов  да съдействат за нормалното функциониране на лабораторията.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини