Община Кърджали закрива три полудневни детски градини, БСП иска предпазливи реформи, за да се усвоява български език

 Кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис предложи на вчерашната сесия проекторешение за закриване на полудневни детски градини.Той се аргументира така:

В последните години в Община Кърджали има изразена тенденция към намаляване на раждаемостта и миграционни процеси, свързани предимно с хора в трудоспособна възраст, което води до все по- голяма застрашеност от закриване или преструктуриране на предучилищни форми, особено в населените места. За учебната 2019/2020год. в националната електронна информационна система на МОН за Община Кърджали са въведени и утвърдени 23 детски градини с целодневна организация на работа и 3 детски градини с полудневна организация на работа към тях, както следва:

Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  – със  7/ седем / деца .
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  – с  11 / единадесет / деца
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали  към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали  – с 6 / шест / деца .

  На основание чл.21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА, чл.310, ал.5; чл.313, ал.1, т.3 ; чл.322 от Закона за предучилищното и училищното образование , чл.53 от Наредба №9 за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС № 219 от 05.09.2017 г., последно доп. ДВ. бр.37 от 21 Април 2020г., за утвърденият норматив за минималния брой на децата в  групите, във връзка с недостатъчния брой деца и трайна тенденция към намаляване на посещаемостта

      І. Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год.

1.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Славейче” с.Широко поле с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

2 Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

 3.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали        към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали и предлага децата да се обучават в ДГ”Мики Маус” с.Стремци , общ.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

     ІІ . Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год., изнесената целодневна група в с. Звиница, като част от ДГ „Кокиче” с. Мост, поради намаляване броя на децата под изискуемия минимум и невъзможността за сформиране на група.Предлага децата да се обучават в ДГ”Кокиче” с.Мост, обш.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

    ІІІ. Общински съвет – Кърджали, възлага на Кмета на Община Кърджали да предприеме последващи, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, действия по изпълнение на настоящото решение.

Председателят на групата съветници от Коалиция БСП Милко Багдасаров поиска закриването на детски заведения,включително и начални училища да става само след внимателен анализ.Това са места,където децата усвояват официалният български език.Това струва повече от всякакви икономии в общинския бюджет, подчерта Багдасаров.

Предложението на градоначалника бе прието единодушно от общинските съветници.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ос
  Осман
  1 0
  10:30, 29 май 2020
  От устата на Багдасаров не сме чули нито дума за изучаването на майчиния турски език в задължителната учебна програма

Хороскоп за 16.04.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е подходящ за творчески планове и подготовка за реализацията им. Не се претоварвайте физически, мислете позитивно и съзидателно. Хармоничните отношения ще ви помогнат да се организирате и справите по-леко с трудностите. Обективната ви оценка за нещата е предпоставка за правилни решения и адекватни действия.
16 апр 2021

Хороскоп за Телец

Телец
С основание може да очаквате от работата си днес по-добри доходи. Трудностит са възможни по линия на администрация и неспазване на срокове и законност. Въпреки това ще се справите с възникналите препятствия и ще доведете делата си до край, което значи и осигуряване нуждите на семейството.
16 апр 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Дава ви се отлична възможност да покажете на практика вашите умения, изобретателност и младежки дух. Голямата ви ангажираност може да ви направи неспокойни и нетърпеливи, но сега е момента да стиснете зъби и да издържите. Повярвайте, усилията ви няма да са напразни. Всичко, което постигнете днес, ще ви носи добри дивиденти за дълго време напред.Струва си, нали.
16 апр 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Стремите се да вършите нещата така, че на хората около вас това да им харесва и да не влизате в пререкания за излишни неща. Помислете обаче и за собствените си желания и за това, че е трудно винаги всички да са доволни. На работното място пред вас се открива блестяща възможност да покажете на какво сте способни, затова захванете се сериозно за работа.
16 апр 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате доста работа днес, но едва ли ще се намери нещо, с което да не успеете да се справите. Често се заемате с много неща наведнъж, но учудващо за хората около вас успявате да се справите без проблеми. Ще се изненадате от предложението, което ви прави близък приятел. Винаги сте готови да отвърнете на предизвикателствата и едва ли ще откажете.
16 апр 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Привеждайки програмата си в действие, ще засилите активността и желанието си за общуване. Чрез търговско-финансови операции, реализирани не без подкрепата на близък човек, ще се стабилизирате материално. Ако сте пряко ангажирани с професионалните си задачи ще получите изгодни предложения.
16 апр 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Ако сте и не конфликтни ще спечелите повече, осъществявайки плановете си. Насочете усилията си в областта, в която сте най-силни. От там ще дойдат и добрите резултати. Желанията ви скоро ще станат реалност, повярвайте си. При някои е възможно да се събудят стари, хронични заболявания.
16 апр 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви ден, който ви предлага възможности в много направления. Най вече от вас зависи как ще предпочетете да го изживеете, но със сигурност не трябва да спирате да се усмихвате и да забавлявате околните, защото настроението ви е страхотно. Ставащото е само част от настъпващия период на драгоценни успехи.
16 апр 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да видите работата си по-скоро завършена и това ви амбицира. Усърдно ще избегнете проблем, който застрашава да обезсмисли труда ви досега. Към някой от обкръжението ви сте особено чувствителни и това ви пречи да оцените връзката си правилно. Но не му пречете да изрази отношението си към вас.
16 апр 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Несъгласието ви с нечие решение не бива да пречи на отношенията помежду ви. Намерете по-елегантен начин да изразите становището си, без да влизате в конфликт и да застрашавате връзката си. Можете да предложите и повече в името на общото ви бъдеще, не мислите ли. Волята ви е силна, но не пренебрегвайте и другите.
16 апр 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможностите ви за извънредни приходи днес са много добри. Има вероятност и да ги пропуснете при прекалено колебание. Може би пред някои от вас стоят леки затруднения в бизнеса, които скоро ще отшумят без трайни негативни последици.
16 апр 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
16 апр 2021
Последни новини