16 °C

Община Кърджали закрива три полудневни детски градини, БСП иска предпазливи реформи, за да се усвоява български език

 Кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис предложи на вчерашната сесия проекторешение за закриване на полудневни детски градини.Той се аргументира така:

В последните години в Община Кърджали има изразена тенденция към намаляване на раждаемостта и миграционни процеси, свързани предимно с хора в трудоспособна възраст, което води до все по- голяма застрашеност от закриване или преструктуриране на предучилищни форми, особено в населените места. За учебната 2019/2020год. в националната електронна информационна система на МОН за Община Кърджали са въведени и утвърдени 23 детски градини с целодневна организация на работа и 3 детски градини с полудневна организация на работа към тях, както следва:

Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  – със  7/ седем / деца .
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  – с  11 / единадесет / деца
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали  към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали  – с 6 / шест / деца .

  На основание чл.21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА, чл.310, ал.5; чл.313, ал.1, т.3 ; чл.322 от Закона за предучилищното и училищното образование , чл.53 от Наредба №9 за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС № 219 от 05.09.2017 г., последно доп. ДВ. бр.37 от 21 Април 2020г., за утвърденият норматив за минималния брой на децата в  групите, във връзка с недостатъчния брой деца и трайна тенденция към намаляване на посещаемостта

      І. Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год.

1.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Славейче” с.Широко поле с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

2 Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

 3.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали        към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали и предлага децата да се обучават в ДГ”Мики Маус” с.Стремци , общ.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

     ІІ . Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год., изнесената целодневна група в с. Звиница, като част от ДГ „Кокиче” с. Мост, поради намаляване броя на децата под изискуемия минимум и невъзможността за сформиране на група.Предлага децата да се обучават в ДГ”Кокиче” с.Мост, обш.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

    ІІІ. Общински съвет – Кърджали, възлага на Кмета на Община Кърджали да предприеме последващи, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, действия по изпълнение на настоящото решение.

Председателят на групата съветници от Коалиция БСП Милко Багдасаров поиска закриването на детски заведения,включително и начални училища да става само след внимателен анализ.Това са места,където децата усвояват официалният български език.Това струва повече от всякакви икономии в общинския бюджет, подчерта Багдасаров.

Предложението на градоначалника бе прието единодушно от общинските съветници.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ос
  Осман
  1 0
  10:30, 29 май 2020
  От устата на Багдасаров не сме чули нито дума за изучаването на майчиния турски език в задължителната учебна програма

Хороскоп за 21.10.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Снабдете се с повече информация, отнасяща се до професионалните ви проекти. Амбициите ви са осъществими, но трябва повече работа. Отлагайки нещата, няма да постигнете напредък, за това съчетайте усилията си с човек от обкръжението ви. Увереността, с която печелите доверие ви помага да сте в крак с новостите.
21 окт 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви ще е много днес, затова бъдете пределно концентрирани. Опитайте са да свършите всичко, което се изисква от вас. Възможно е околните да ви занимават със странични проблеми, но не позволявайте това да се случи. Нямате основания да се съмнявате в искреността на свой близък.
21 окт 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пристъпвате към осъществяването на свой проект, върху който работите от доста време. С изявите си ще впечатлите хора, които бихте желали да имате за партньори. Ще последват препоръки и добри предложения. Не си губете времето с човек, имащ други предпочитания. Ако трябва да правите компромиси, не се колебайте.
21 окт 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Не прекалявайте с пазаруването днес, тъй като финансовото ви състояние не е завидно. Помислете за отношението си към околните, дали това е най-доброто, на което сте способни. Опитайте се да приемете неприятни новини хладнокръвно, без излишни емоции.
21 окт 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Имате много добър късмет днес и ще получавате потвърждение за това на всяка крачка. Денят е подходящ за рисковани авантюристични начинания, като ако не спечелите много, то е сигурно че няма и да загубите, а изживяванията които ви предстоят наистина си заслужават опита. Доброто ви настроение се отразява много благотворно на атмосферата у дома.
21 окт 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес ще бъде добър ден за вас, особено по отношение на личния ви живот. Приятната новина, която ще чуете, ще ви накара да летите от радост. Очакват ви хармонични отношение с вашия любим човек. Пожелайте си тези хубави моменти да не ви напускат никога. Работата ще ви се стори досадна, но ще се справяте без усилия.
21 окт 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Обичани сте и днес отново ще получите потвърждение за любовта на човека, с когото споделяте общи интереси и други вълнения. Работещите с документи и пари да повишат вниманието си, всяка разсеяност би им струвала скъпо. Предложения, свързани с бъдещи реализации ще ви накарат да предприемете и съответните действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Пред вас се разкриват перспективи, които ви помагат с лекота да постигате целите си. Умеете да говорите убедително и това ви прави предпочитани и интересни, а също и успешни. Не пренебрегвайте мнението на колегите си, в даден момент ще ви бъде полезно и ще ви подтикне към действия.
21 окт 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В повече работа ще премине деня ви. Срочни ангажименти и семейни задачи ще ви подтикнат да потърсите и друга възможност за справяне с проблемите си. Но, ако в нечие присъствие откриете дразнител, не бързайте да късате мостовете. Овладените емоции са по-добър съветник от желанието да си кажете всичко, което ви притеснява.
21 окт 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятна личност ще ви напомни отминали събития, от които сте запазили добри спомени и чувства. Няма да ви бъде трудно да осъзнаете пропуските си и да ги наваксате. Внимателно подбирайте храната си, имате нужда да разнообразите менюто си. Повече предпочитайте плодове и зеленчуци и по-малко на месо с мазнини.
21 окт 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
И днес ще продължи успешният ви ход напред. Ако трябва отложете някои свои ангажименти и отделете повече време за близък, който се нуждае от съдействието ви. Помощта ви ще бъде полезна и навременна. Някои от вас ще пътуват по служебни дела. Бъдете внимателни при шофиране и не предприемайте рисковани изпреварвания.
21 окт 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Успявате да разнообразите деня си, пък било то и по нетрадиционен начин. Малка промяна в плановете няма да ви навреди кой знае колко, дори напротив. Това ще ви открие неподозирани хоризонти и перспективи. Хората около вас се възхищават на активността ви и способността да поемате отговорности.
21 окт 2020
Последни новини