9 °C

Община Кърджали закрива три полудневни детски градини, БСП иска предпазливи реформи, за да се усвоява български език

 Кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис предложи на вчерашната сесия проекторешение за закриване на полудневни детски градини.Той се аргументира така:

В последните години в Община Кърджали има изразена тенденция към намаляване на раждаемостта и миграционни процеси, свързани предимно с хора в трудоспособна възраст, което води до все по- голяма застрашеност от закриване или преструктуриране на предучилищни форми, особено в населените места. За учебната 2019/2020год. в националната електронна информационна система на МОН за Община Кърджали са въведени и утвърдени 23 детски градини с целодневна организация на работа и 3 детски градини с полудневна организация на работа към тях, както следва:

Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  – със  7/ седем / деца .
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  – с  11 / единадесет / деца
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали  към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали  – с 6 / шест / деца .

  На основание чл.21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА, чл.310, ал.5; чл.313, ал.1, т.3 ; чл.322 от Закона за предучилищното и училищното образование , чл.53 от Наредба №9 за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС № 219 от 05.09.2017 г., последно доп. ДВ. бр.37 от 21 Април 2020г., за утвърденият норматив за минималния брой на децата в  групите, във връзка с недостатъчния брой деца и трайна тенденция към намаляване на посещаемостта

      І. Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год.

1.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Славейче” с.Широко поле с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

2 Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

 3.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали        към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали и предлага децата да се обучават в ДГ”Мики Маус” с.Стремци , общ.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

     ІІ . Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год., изнесената целодневна група в с. Звиница, като част от ДГ „Кокиче” с. Мост, поради намаляване броя на децата под изискуемия минимум и невъзможността за сформиране на група.Предлага децата да се обучават в ДГ”Кокиче” с.Мост, обш.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

    ІІІ. Общински съвет – Кърджали, възлага на Кмета на Община Кърджали да предприеме последващи, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, действия по изпълнение на настоящото решение.

Председателят на групата съветници от Коалиция БСП Милко Багдасаров поиска закриването на детски заведения,включително и начални училища да става само след внимателен анализ.Това са места,където децата усвояват официалният български език.Това струва повече от всякакви икономии в общинския бюджет, подчерта Багдасаров.

Предложението на градоначалника бе прието единодушно от общинските съветници.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ос
  Осман
  1 0
  10:30, 29 май 2020
  От устата на Багдасаров не сме чули нито дума за изучаването на майчиния турски език в задължителната учебна програма

Хороскоп за 23.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Въпреки натоварения работен ден, вие сте в цветущо настроение и с чувството си за хумор забавлявате себе си и хората около вас. Няма да усетите как е минал денят, още повече, че нещата, с които се занимавате ще ви донесат удовлетворение.
23 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Настроени сте оптимистично към развитието на ваш бизнес проект и това ви кара да се чувствате спокойни. Проверявайте обаче всяка информация, с която боравите, за да избегнете недоразумения. Изработете си стратегия за действие, тъй като в даден момент може да се окажете неподготвени за следващата си стъпка. Посветете свободното си време на човека до вас.
23 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
23 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще се наслаждавате на спокоен ден на работното място. Работата ви ще ви върви точно както вие сте планирали и затова ще ви остане време за приятни неща. Финансовото ви състояние е добро, можете да направите малък подарък на любим човек.
23 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отделете повече време за здравето си, ако се чувствате неразположени и с признаци за грип. Такива и други причини могат да нарушат ритъма ви на работа, но ще се постараете, за да свършите плануваните си задачи. Партньорът ще ви изненада приятно, отвърнете на жеста му. Промени у дома.
23 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
И днес ще продължите с темпото от последните дни, давайки предимство на срочните си задачи. Ще се въздържите от изкушения, като не им позволите да ви отклонят от намеренията ви. Денят е подходящ за начало на образователни програми и проекти, насочени към професионалното, физическо и творческо развитие.
23 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Възможен е професионален проблем с делови партньор. Не се доверявайте на някого, за когото е знайно, че не заслужава внимание. Ситуацията е такава, че не трябва да проявявате скромност, а сами да се изтъквате, но все пак умерено. Ще съчетаете почивката с работа и ще увеличите финансите си.
23 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Към съветите на приближен човек подхождайте по вашия си начин. Бъдете резервирани, има вероятност да ви насочат към погрешни действия. Ще намерите спокойствие от светския живот у дома сред семейството си. Близостта на любимите хора ще внесе топлина и чувство на сигурност в душата ви. Не се лишавайте от нея и ще се възстановите по-скоро.
23 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не разпилявайте енергията си в безмислени пререкания. Концентрирайте се върху преследваната от вас цел и с повече постоянство и упоритост съвсем скоро ще се радвате на значителен напредък, а защо не и на краен успех. Бъдете по-внимателни с харченете, не купувайте излишни вещи. Неочаквани пари.
23 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Смело ще пристъпите към действия, осигуряващи защита на интересите ви. Професионалните задачи ще заемат по-голямата част от деня ви. Добре преценете и организирайте времето си, за да ви стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
23 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Посветете този ден на семейството си и се опитайте да си починете в семейна обстановка. Нищо не застрашава спокойствието ви и все пак се постарайте всички да са доволни. Подхождате с разбиране към всеки един човек, затова едва ли ще ви е трудно. Направете нещо и лично за себе си, имате нужда.
23 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Отделяте ненужно много внимание на най - близките си. Със своята отзивчивост вие сякаш им позволявате да ви се качват на главата. Внимавайте при работа с пари, особено, ако това влиза в професионалните ви задължения. Не давайте заеми, и не подписвайте каквито да било документи, без да имате гаранции за юридическата им обезпеченост.
23 яну 2021
Последни новини