22 °C

Община Кърджали закрива три полудневни детски градини, БСП иска предпазливи реформи, за да се усвоява български език

 Кметът на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис предложи на вчерашната сесия проекторешение за закриване на полудневни детски градини.Той се аргументира така:

В последните години в Община Кърджали има изразена тенденция към намаляване на раждаемостта и миграционни процеси, свързани предимно с хора в трудоспособна възраст, което води до все по- голяма застрашеност от закриване или преструктуриране на предучилищни форми, особено в населените места. За учебната 2019/2020год. в националната електронна информационна система на МОН за Община Кърджали са въведени и утвърдени 23 детски градини с целодневна организация на работа и 3 детски градини с полудневна организация на работа към тях, както следва:

Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  – със  7/ седем / деца .
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  – с  11 / единадесет / деца
Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали  към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали  – с 6 / шест / деца .

  На основание чл.21, ал.1, т. 23 от ЗМСМА, чл.310, ал.5; чл.313, ал.1, т.3 ; чл.322 от Закона за предучилищното и училищното образование , чл.53 от Наредба №9 за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, приета с ПМС № 219 от 05.09.2017 г., последно доп. ДВ. бр.37 от 21 Април 2020г., за утвърденият норматив за минималния брой на децата в  групите, във връзка с недостатъчния брой деца и трайна тенденция към намаляване на посещаемостта

      І. Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год.

1.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Звезделина,общ.Кърджали  към ДГ”Славейче” с.Широко поле , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Славейче” с.Широко поле с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

2 Детска градина с полудневна организация на работа в с. Жинзифово,общ.Кърджали  към ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик , общ.Кърджали  и предлага децата да се обучават в ДГ”Мечо Пух” с.Чифлик с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

 3.Детска градина с полудневна организация на работа в с. Бели пласт ,общ.Кърджали        към ДГ”Пчеличка” с.Три могили , общ.Кърджали и предлага децата да се обучават в ДГ”Мики Маус” с.Стремци , общ.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

     ІІ . Общински съвет – Кърджали закрива , считано от 01.09.2020 год., изнесената целодневна група в с. Звиница, като част от ДГ „Кокиче” с. Мост, поради намаляване броя на децата под изискуемия минимум и невъзможността за сформиране на група.Предлага децата да се обучават в ДГ”Кокиче” с.Мост, обш.Кърджали с целодневна организация на работа , като се подсигури транспорт за тяхното извозване.

    ІІІ. Общински съвет – Кърджали, възлага на Кмета на Община Кърджали да предприеме последващи, съгласно Закона за предучилищното и училищното образование, действия по изпълнение на настоящото решение.

Председателят на групата съветници от Коалиция БСП Милко Багдасаров поиска закриването на детски заведения,включително и начални училища да става само след внимателен анализ.Това са места,където децата усвояват официалният български език.Това струва повече от всякакви икономии в общинския бюджет, подчерта Багдасаров.

Предложението на градоначалника бе прието единодушно от общинските съветници.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ос
  Осман
  1 0
  10:30, 29 май 2020
  От устата на Багдасаров не сме чули нито дума за изучаването на майчиния турски език в задължителната учебна програма

Хороскоп за 15.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
15 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
15 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
15 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
15 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
15 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
15 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
15 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
15 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
15 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
15 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
15 юли 2020
Последни новини