19 °C

"Мултикултурният град" за тринадесети път в Кърджали

Тазгодишното издание на съвместната фестивална инициатива „Мултикултурният град” на Арт движение КРЪГ и Община Кърджали, която се провежда за 13-ти път, отново разширява географската карта на местните културни събития – този път с участници от Портсмут, Южна Англия и Щутгард, Германия, и „връща”историческата лента на местния живот150 години назад.

В координирано партньорство с Фондация „Кор Кароли” от Варна с 3 събития ще бъде отбелязана 90-годишнината от рождението на кап. Георги Георгиев – първият български ветроходец, осъществил околосветско плаване(1976/77), и вписан в Книгата за рекорди на Гинес. Ще бъде маркирана улицата на негово име в кв. „Възрожденци”, ще бъде поставен паметен знак пред Военния клуб в Кърджали, най-старата сграда на военен клуб в България(1870), в чийто медицински център за офицери и военослужещи на 4 юни 1930 г. се ражда бъдещият мореплавател, ав Арт галерия Кръг ще бъде представена гост-изложба на Военно-историческия музей от Варна с документални кадри от околосветското плаване на незабравимия ветроходец. Кап. Георги Георгиев е почетен гражданин на Кърджали(1978), а на 8 юни с гражданска инициатива на 14 културни институции, дружества и НПО ще бъде внесенаподписка за именуване на улица в града на името на поета и интелектуалец Давид Овадия, също почетен гражданин на Кърджали (1984), като част от програмата на Мултикултурният град’2020.Подписката ще бъде разгледана за одобрение на юнската сесия на Общинския съвет.

В пространството на Арт галерията в рамките на тазгодишната програма ще могат да се видят последователно дванетрадиционни и провокиращи въображението проекта. Първият е на младия кърджалийски архитект Джумхур Гьокчепънар, р. 1992 г. в Истанбул, отраснал в Кърджали, в моментамагистър в Университета в Портсмут ивече носител на награди за архитектура. Той участвас проекта си в ХVII-тото световно архитуктурно биенале в Буенос Айрес (2019) и е поканен да участва виталианскитя павилион на Венецианското биенале (май, 2021). Кърджалийци ще могат да видят различните етапи от неговата идея, получила вече световно признание, наречена от организаторите на събитието „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био- архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Physarum polycephalum, и приложението му в градското планиране и строителството на сгради”. Изучавайки изключителната био- устойчивост и приспособимост на реално съществуваща бактерия в различни условия, Джумхур, който е някогашен участник в дейностите на Арт движение Кръг, създава модел за подобна устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решенияв съвременния град. Среща с автора ще е възможна с предварителни заявки от 10:00 ч. на 12 юни(петък), когато стартира събитието.

На 20 юни (събота) в родния град се завръща със своя проект още една кърджалийка, р. 1984 г., която от 2007 г. учи, живее и работи в Германия. Тя е дизайнеркаи автор на книгата „Шепот в главата” (немско издание). Изложбата „От Кърджали до Щутгарт и обратно с Фатма Мурадова”представя 40 нейни оригинални графични разработки на човешките състояния и пориви, включени в тази книга-изследване на глобалната биография на съвременния човек – метод, познат в европейските визулни изкуства като Мемография, но все още непопулярен у нас. Мемографиите представятчрез визуални решения личността на човека, неговата етика, етнос и ценности по начин, който е невъзможно да се опише като текст в биографията. В момента Фатма Мурадова работи в отдела за специални проекти наMarketingKauflandDeutschland в Щутгарт.

Наградата „Мултикултурният човек” тази година няма да бъде връчена поради забавянето на номинациите заради пандемията.

Арт движение "Кръг"

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
От близките си ще получите стимул и мотивация за творчески и професионални изяви. Все по-убедително ще налагате присъствието си в сфери, носещи ви пари и популярност. Съдбата ви дава благоприятни възможности, възползвайте се, за да получите това, което искате за себе си.
21 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се скъпете да харчите парите си днес, покупките ви ще са удачни и ще ви направят доволни. Имате желания, реализацията за които изисква повече яснота и подготовка. Те не са пречка, нужно ви е да вземете решение за стартирането им и да действате. В семейството ще имате повод за празнуване.
21 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, пълен с емоции и добро настроение. Пропускате проблемите покрай себе си, без да им позволявате да влияят на настроението ви. Заобиколени сте от хора, с които се работи леко и които са готови да ви съдействат по всяко време. Прекалено самонадеяни сте в личен план, по-скоро в отношението си с човек, който владее сърцето ви.
21 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Запазвайки доброто си настроение, ще отхвърляте задачите си една след друга. Започващите нов бизнес се нуждаят от допълнителна информация по интересуващите ги теми, за това ще потърсят мнението на специалисти или чрез интернет ще обогатят знанията си. Ще успеете да се включите в сроковете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще усещате в себе си сили и енергия за развиване на нови умения. С лекота ще вземате решения и ще привличате съмишленици. В спорове ще постигате лесно споразумения и ще ви се отдава да организирате другите. Няма да ви липсва подкрепа, защото привличате на своя страна силните и пробудените.
21 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще се възползвате от добрите си позиции в професионалните, обществени и бизнес-среди и с лекота ще преодолеете възникващите затруднения. Здравето ви изисква достатъчно сън, витамини и повече спокойствие. Въздържайте се от спорове, дори да считате, че те могат да са полезни или заради влечението си към тях.
21 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Имате разнообразни планове за този ден, но най-вероятно е да успеете да осъществите само част от замислите си. Непредвидени обстоятелства ще ви попречат да го сторите, но това не бива да ви разочарова. Напротив ще ви позволи да се насочите към нещо ново и градивно. Вечерта ще станете част от интересно мероприятие, което ще ви даде възможност да се разтоварите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Този ден е изпълнен с нови предизвикателства, които стимулират творческото във вас. Идеите ви са ценни и оригинални и ако се заемете сериозно с реализацията им, ще срещнете одобрението на всичко около вас. Подкрепата на приятел в това отношение ще ви бъде от особена полза, защото той ще ви мотивира да се захванете с нещо перспективно.
21 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днешният ден ще е сравнително натоварен, свързан е с много ангажименти, срещи и контакти. Имате достатъчно енергия и търпение да се справите с повечето си дела. В определен момент обаче ще трябва да отложите конкретни действия за по-късен етап. Вечерта ще имате нужда от тишина и спокойствие за пълноценна почивка
21 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Добре е да планирате внимателно ангажиментите си днес. Полезно ще ви е да имате повече време да реагирате адекватно на непредвидена ситуация. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви притеснява. Сърдечният партньор ви вдъхва надежда за нещо, което отдавна желаете.
21 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате различни ангажименти през този ден, които изискват повишеното ви внимание. Близки хора ви търсят за съвет и вие подхождате отговорно към молбите им. Може би ситуацията не е новост за вас, но все пак внимавайте. Не се обвързвайте прибързано, дайте си повече време да се запознаете с детайлите.
21 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Спокоен и приятен ден очаква онези, които не планират далечно пътуване. Занимания с вашето хоби ще ви донесат най-пълно удовлетворение. Душевното ви равновесие е стабилно и нищо не е в състояние да ви обезпокои. Ще прекарате приятна вечер вкъщи, ако поканите близки приятели на гости.
21 сеп 2020
Последни новини