Д-р Магдалена Маринова: Хората най-после оцениха значимостта на нашия труд

„До момента в област Кърджали няма тежка епидемична ситуация, само спорадична заболеваемост от COVID-19. Шест пациенти са излекувани досега в Инфекциозно отделение, още двама са на стационарно лечение. Но работата ни е интензивна, защото към всеки съмнителен случай трябва да се подходи много внимателно. Ние знаем, че от всеки ъгъл дебне изненада“, Това сподели пред Zdrave.net д-р Магдалена Маринова, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ - Кърджали.

По думите й COVID-19 e нова въздушно-капкова инфекция, която е голямо предизвикателство за цялото общество и това е напълно разбираемо.

„Екипът на отделението има натрупан опит в лечението на вирусните заболявания, тъй като сме свикнали да работим в ситуация на епидемичен подем на различни заразни болести. Това е специфична особеност в нашата клинична специалност – психологически сме подготвени да изпълняваме задълженията си, като спазваме всички противоепидемични мерки, в това число и задължителното ползване на лични предпазни средства, разбира се“, каза д-р Маринова.

Тя бе категорична, че ако има нещо, което крепи медиците в отделението, това е чувството, че могат да са полезни на хората в този труден момент.

„Това е смисълът на нашата професия – да се борим за здравето с всички възможни средства и когато постигаме резултати, това за нас е повод за голямо професионално и лично удовлетворение. Доволни сме, че в сегашните тежки за цялото общество времена, най-после хората разбраха истински смисъла и значимостта на нашата професия, оцениха нашия труд като безспорно незаменим“, сподели още д-р Маринова. И призна, че когато всичко свърши, ще запомни епидемията с благодарността на гражданите, с подкрепата в ежедневието и дарителските жестове, които са силен мотивиращ фактор за всички да продължат напред.

„Ще запомня тази ситуация и със засилените противоепидемични мерки в обществото, наложените ограничения, социалната дистанция, извънредното положение. Всичко това ще отмине. Но днес искам да пожелая на всички медици, които са в битката срещу болестта много здраве и сили в борбата с предизвикателствата, които срещат ежедневно. Нека да се чувстват мотивирани, че си заслужава да се работи за една висока общественополезна кауза!“ каза д-р Маринова.

https://www.zdrave.net

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини