Медиите със сериозен принос към речта на омразата спрямо малцинствата

Медиите имат сериозен принос във формиране на речта на омразата спрямо различните малцинства в страната. С годините процентът на хората които са чували реч на омразата се е увеличил двойно. От 42% през 2014 г. той е скочил на 81%.Основно той е свързан с ромите. Това сочат заключения на екип от изследователи на Български хелзинкски комитет. Те са публикувани в изследването „Престъпления,подбудени от предрасъдъци”, реализирано в рамките на проекта:NO HATE BG:Заедно в защита на малцинствата и противодействия на престъпленията от омраза”.

Авторите Красимир Кънев и Диляна Ангелова ползват и теренен материал от Кърджали, където те организираха голяма дискусия с общественици и представители на институции.

  Изследванията им сочат, че 21 % от мюсюлманите и конкретно 26% от турците са били свидетели на език на омразата.

  Половината от респондентите обхванати от изследването на чували речта на омразата в публичното пространство.56 на сто заявяват,че я срещат в медиите.

  Една от причините за ръст на речта на омразата е спадът сред анкетираните ,които знаят,че речта на омразата е престъпление.От 2014 г.до 2018 г.броят им е спаднал с 12 пункта.

  Красимир Кънев и Диляна Ангелова припомнят че езикът на омразата е криминализиран в чл.162,ал.1 от Наказателния кодекс.Визира се проповядване или пробуждане към дискриминация,насилие или омраза,основани на раса,народност или етническа принадлежност чрез слово,печат,или други средства за масова информация,чрез електронни информационни системи или друг начин.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини