"Репортери без граници" съдят Фейсбук за реч на омразата и дезинформация

"Репортери без граници" (RSF) съдят "Фейсбук" във Франция заради реч на омразата и невярна информация, се казва в изявление във вторник, съобщава "Ройтерс". 

RSF заяви, че в иск, заведен в прокуратурата в Париж в понеделник, обвиняват "Фейсбук", че позволява широкомащабно разпространение на реч на омразата - особено срещу журналисти - и невярна информация, въпреки обещанията да осигури безопасна онлайн среда.

"Използвайки експертни анализи, лични показания и изявления от бивши служители на "Фейсбук", искът на RSF показва, че ... платформата позволява дезинформацията и речта на омразата да процъфтяват в мрежата ... противно на твърденията, изложени в условията на услугата и чрез рекламите", коментира RSF.

Говорител на "Фейсбук" във Франция заяви, че не може веднага да коментира инициативата. RSF заяви, че съдебно решение във Франция има потенциал за глобално въздействие и че обмисля да заведе подобни дела в други страни.

 RSF допълва, че искът се отнася до "Фейсбук" Франция и Илрандия и се основава на френския потребителски код, съгласно който компаниите, използващи измамни търговски практики, могат да бъдат глобени с до 10% от годишния оборот.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Фе
    фейсбук
    1 0
    12:16, 24 мар 2021
    Ползват само снобите. Снимат къде са били на почивка. Какво има в чиниите им в ресторанта. И понеже са сноби всички трябва да научат за това. Отврат
Последни новини