Meta ще се бори с дезинформацията във Фейсбук преди евровота

Собственикът на Фейсбук Meta ще създаде екип за справяне с дезинформацията и злоупотребата с генеративен изкуствен интелект в навечерието на изборите за Европейски парламент през юни. Това се налага заради опасенията за намеса в изборите и подвеждащо съдържание, генерирано от изкуствен интелект, съобщи Ройтерс.

Бързият растеж на генеративния изкуствен интелект, който може да създава текст, изображения и видео за секунди в отговор на подкани, създава опасност, че новата технология може да бъде използвана за осуетяване на големи избори по света тази година.

"С наближаването на изборите ще активираме Изборен оперативен център, за да идентифицираме потенциални заплахи и да въведем смекчаващи мерки в реално време", каза Марко Панчини, ръководител на европейските въпроси на Meta.

Той добави, че Meta работи с 26 независими организации за проверка на факти в Европейския съюз, покриващи 22 езика, като ще добави три нови партньорства в България, Франция и Словакия.

20 водещи технологични компании се договориха по-рано този месец да работят съвместно срещу разпространението на невярно съдържание посредством технологии с изкуствен интелект в изборите в различни страни по света.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини