Цвета Караянчева: Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна

Днес, в Деня на Европа, нека да намерим време и да помислим за десетките хиляди наши европейски съграждани, които епидемията без време отнесе, и да отправим молитва за семействата им и за всички, които скърбят за тях. Това написа във фейсбук Цвета Караянчева, председател на Народното събрание.

Ето какво сподели още тя: 

„ Денят на Европа. Такъв, какъвто не сме го виждали никога…
През последните седмици, докато следяхме ужасяващите новини от Италия, Испания, Франция, докато гледахме призрачните кадри от празните европейски улици и площади, често чувахме едно обобщение: „никога от времето на Втората световна война“, или „за първи път от Втората световна война насам“.
Днес, в Деня на Европа, е толкова по-важно от обикновено да си припомним, че Европейският съюз възникна именно, за да не се връщаме никога повече към онези страшни времена.
В книгата си „Революция“ президентът Макрон едновременно се обясни в любов на Обединена Европа и отправи остри критики към състоянието на съюза. ЕС, припомни той, се основаваше на тройно обещание – за мир, просперитет и свобода. И подчерта, че нито едно от трите обещания не е гарантирано. Това беше преди три години. Какво да кажем днес, когато сме на прага на рецесия, безработица, когато елементарни свободи като правото на свободно придвижване са суспендирани в опита да се опази човешкият живот.
Ако последните стотина години са ни научили на нещо, то е че смутните времена са идеална почва за избуяването на национализъм, популизъм, реваншизъм. И днес виждаме как тези грозни вируси пробват да надигат глава, как пълзят конспиративните теории в опити да се настройват европейски нации една срещу друга.
И ако позволим националният егоизъм да засенчи европейската солидарност, ако позволим самозатварянето да се превърне в норма занапред, тези вируси ще се превърнат в още по-страшна заплаха от глобалната пандемия и още по-често ще чуваме думите „за първи път от 75 години насам“.
Днес, в Деня на Европа, нека да намерим време и да помислим за десетките хиляди наши европейски съграждани, които епидемията без време отнесе, и да отправим молитва за семействата им и за всички, които скърбят за тях.
Нека вярваме, че Европа ще излезе от днешната криза по-силна, по-мъдра и по-солидарна. Искам да вярвам, че Европейска България ще излезе от кризата по-силна, по-мъдра и по-солидарна. Не може да има по-ясна цел от тази.“

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини