12 °C

От пандемията шивашкия бранш в областта и страната може да излезе победител

  Въпроси към Сабри Нури ,собственик на фирма „Билтекс”ООД

  1.Като всеки обикновен човек, как се чувствате в обстановка на изолация и вътрешен страх?

  -Като обикновен човек изпитвам страх от неизвестността. Притеснявам се освен за себе си и за близките си. Разбира се трябва да мисля и като работодател. Затова съм загрижен за хората, на които давам препитание.Ние не сме от тези, които са на първа линия в борбата с коронавируса, но ние можем да помогнем на героите на днешния ден да се предпазят от заразата. Съпричастни сме с нашите медицински работници и полицаи. Мисля, че ако сме задружни , това ще ни направи по силни и ще преборим пандемията.

  2.Фирмата Ви продължава да работи. Колко човека сте? Как се справяте със социалната дистанция?

  -Фирма „Билтекс „ООД е на пазара от 2006 г.и неизменно работи в шивашкия бранш. Текстилът и конфекцията са моята специалност. Съвместявам няколко позиции в управлението. През последните години се профилирахме в изработването на униформено и работно облекло. В момента работят единадесет души. Всички са с лични предпазни средства и спазват социална дистанция.

  3.Много хора и фирми станаха доброволни дарители на здравни институции. Вие как реагирахте ,като човек и бизнесмен?

  -Направихме дарение на областната болница. Предоставихме на медиците ни предпазни маски, ръкавици, защитни облекла, калцуни. Това стана в отговор на апела на здравното заведение и призива на работодателските организации в града.Дарението е от името на мен и всички мои служители.

    Даряваме всеки ден. Идват хора. Търсят ни,искат да им услужим с маски, след като носенето им стана задължително. Даже тази сутрин дойде с молба възрастна жена.

   4.Преориентирахте ли се в шиенето на маски и облекло.Имате ли поръчки?

  -Преориентацията при нас стана много бързо, защото сме профилирани в шиенето на работно облекло и изработването на защитни гащеризони и маски не ни затруднява. При нас заявките често идват чрез КРИБ. Затова и поръчките са много отговорни. Изделията ни със сертификат за качество. Шием за вътрешния пазар, но има интерес и от чуждестранни клиенти.

   5.Премиерът обяви мерки в помощ на малкия бизнес. Ще се възползвате ли от помощта на държавата?

  -Нашата фирма работи усилено. Очакваме още поръчки. Затова и на този етап не смятаме да сме в тежест на държавата и да се възползваме от мерките за подпомагане на средния и  малкия бизнес. Има други фирми, които спешно се нуждаят от помощ.За сега се справяме.

    6.Как работниците Ви реагират на пандемията?

  -Хората са притеснени за здравето си. В същото време са удовлетворени, че имат работа и средства за да поемат нуждите си. Надяваме се на повече сигурност в утрешния ден.

    7.Как виждате края на ситуацията?

  -Трябва да гледаме с оптимизъм. Съхраненият ни шивашки бизнес може да поеме голяма част от поръчките на Западна Европа, които бяха насочени към работилницата на света-Китай. Ние имаме уникалния шанс да възродим шивашката индустрия. Разбира се затова трябва да върнем младите и квалифицирани работници, които през последните години търсят препитание в чужбина.

  Въпросите зададе:Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 04.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Промени на работното място, за някои свързани със смяна на екип или нови отговорности. Съществуващите затруднения няма да ви откажат и ще продължите да работите, изяснявайки перспективите пред себе си. Настроението ви ще се подобри в следобедните часове, научавайки нещо важно за делата си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Финансовото ви състояние започва постепенно да се стабилизира, което ще повиши самочувствието ви и ще ви направи по-дръзки. Проявете добротата си и дайте своя дял за подпомагане на нуждаещи се. Красота има навсякъде, стига да я виждат очите ни. Вечерта споделете с приятели, но не прекалявайте с алкохола.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не сте застраховани от здравословни проблеми, предвид усилената си работа и стрес. Вземете мерки и не гледайте песимистично на създалата се ситуация. Всичко е поправимо, когато имате желание за действие и не гу-бите присъствие на духа. Тревогите ви може да са прово-кирани и от активната ви позиция по проблеми, засягащи власт имащите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Осланяйте се на потенциала и уменията, които притежавате при договаряне на условия с работодатели и партньори. Можете да постигнете напредък за това бъдете решителни. Пътуване зад граница ще ви натовари с ангажиментите си по неговата организация, но пък ще ви достави удоволствие и нови познанства. Някои ще изпитват здравословни неразположения.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Денят се очертава като много забавен и приятен. Днес сте в стихията си. Пленявате околните със слънчево настроение и духовити забележки. Изключително контактни сте и привличате вниманието дори на непознати хора. Имате нужда от развлечения, така че не пропускайте нито една възможност за вечерта. Наслаждавайте се на почивката си.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Разпилени сте и се захващате с много неща наведнъж. Определете най-важното за вас и се концентрирайте върху него. Изгледите ви за успех са повече от добри, просто трябва да положите малко целенасочени усилия и да не се отказвате.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще ви занимават различни въпроси, но с приоритет ще бъдат бизнес-проектите ви. Творческите ориентираните от вас ще се насладят на общуването си с хора, близки по дух и усещане. За всички ви е важно да сте коректни във взаимоотношенията си и в тази връзка ще изясните максимално позициите си по отношение на обща работа.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  С правилния си избор днес може да си осигурите финансова независимост и душевен комфорт. Разочарования също са възможни и то по линия на взаимоотношения и разминаване с очакванията ви. В семейна среда ще се чувствате по-спокойни и защитени от чужди и враждебни намеси. Пазете се от измами.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Статуквото в момента изглежда напълно ви устройва. Не губете време да се чудите как да угодите на някого. Направете най-доброто за себе си и се наслаждавайте на резултата. Ще се изненадате, когато видите сияещото от благодарност лице на любимия човек. Няма за какво да се тревожите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  С настроение ще свършите задачи, които отлагате от доста време. С вярно решение и прагматичен подход ще се отнесете към възникващите проблеми, както на работното място, така и в къщи. Интимният ви партньор ще ви изненада приятно. На внимание и обич ще се радвате и от любимите си хора.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ви води силното ви желание да постигнете нещо конкретно. Истината е, че не си давате сметка какво точно сте в състояние да свършите, и какво не. Имайте повече търпение, когато става дума за работа с други хора. В личен план ще се радвате на приятни моменти с човека, на когото държите.
  04 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Очертаващото се пътуване ще ви създаде приятни емоции. Ще получите покана от някой за общ бизнес. Работете за постигането на целите си, като задълбочавате контактите си, но не ви съветвам да участвате в съдружия. Силната ви индивидуалност ще влезе в конфликт с нечии интереси.
  04 мар 2021
  Последни новини