От пандемията шивашкия бранш в областта и страната може да излезе победител

    Въпроси към Сабри Нури ,собственик на фирма „Билтекс”ООД

    1.Като всеки обикновен човек, как се чувствате в обстановка на изолация и вътрешен страх?

    -Като обикновен човек изпитвам страх от неизвестността. Притеснявам се освен за себе си и за близките си. Разбира се трябва да мисля и като работодател. Затова съм загрижен за хората, на които давам препитание.Ние не сме от тези, които са на първа линия в борбата с коронавируса, но ние можем да помогнем на героите на днешния ден да се предпазят от заразата. Съпричастни сме с нашите медицински работници и полицаи. Мисля, че ако сме задружни , това ще ни направи по силни и ще преборим пандемията.

    2.Фирмата Ви продължава да работи. Колко човека сте? Как се справяте със социалната дистанция?

    -Фирма „Билтекс „ООД е на пазара от 2006 г.и неизменно работи в шивашкия бранш. Текстилът и конфекцията са моята специалност. Съвместявам няколко позиции в управлението. През последните години се профилирахме в изработването на униформено и работно облекло. В момента работят единадесет души. Всички са с лични предпазни средства и спазват социална дистанция.

    3.Много хора и фирми станаха доброволни дарители на здравни институции. Вие как реагирахте ,като човек и бизнесмен?

    -Направихме дарение на областната болница. Предоставихме на медиците ни предпазни маски, ръкавици, защитни облекла, калцуни. Това стана в отговор на апела на здравното заведение и призива на работодателските организации в града.Дарението е от името на мен и всички мои служители.

      Даряваме всеки ден. Идват хора. Търсят ни,искат да им услужим с маски, след като носенето им стана задължително. Даже тази сутрин дойде с молба възрастна жена.

     4.Преориентирахте ли се в шиенето на маски и облекло.Имате ли поръчки?

    -Преориентацията при нас стана много бързо, защото сме профилирани в шиенето на работно облекло и изработването на защитни гащеризони и маски не ни затруднява. При нас заявките често идват чрез КРИБ. Затова и поръчките са много отговорни. Изделията ни със сертификат за качество. Шием за вътрешния пазар, но има интерес и от чуждестранни клиенти.

     5.Премиерът обяви мерки в помощ на малкия бизнес. Ще се възползвате ли от помощта на държавата?

    -Нашата фирма работи усилено. Очакваме още поръчки. Затова и на този етап не смятаме да сме в тежест на държавата и да се възползваме от мерките за подпомагане на средния и  малкия бизнес. Има други фирми, които спешно се нуждаят от помощ.За сега се справяме.

      6.Как работниците Ви реагират на пандемията?

    -Хората са притеснени за здравето си. В същото време са удовлетворени, че имат работа и средства за да поемат нуждите си. Надяваме се на повече сигурност в утрешния ден.

      7.Как виждате края на ситуацията?

    -Трябва да гледаме с оптимизъм. Съхраненият ни шивашки бизнес може да поеме голяма част от поръчките на Западна Европа, които бяха насочени към работилницата на света-Китай. Ние имаме уникалния шанс да възродим шивашката индустрия. Разбира се затова трябва да върнем младите и квалифицирани работници, които през последните години търсят препитание в чужбина.

    Въпросите зададе:Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини