20 °C

От пандемията шивашкия бранш в областта и страната може да излезе победител

  Въпроси към Сабри Нури ,собственик на фирма „Билтекс”ООД

  1.Като всеки обикновен човек, как се чувствате в обстановка на изолация и вътрешен страх?

  -Като обикновен човек изпитвам страх от неизвестността. Притеснявам се освен за себе си и за близките си. Разбира се трябва да мисля и като работодател. Затова съм загрижен за хората, на които давам препитание.Ние не сме от тези, които са на първа линия в борбата с коронавируса, но ние можем да помогнем на героите на днешния ден да се предпазят от заразата. Съпричастни сме с нашите медицински работници и полицаи. Мисля, че ако сме задружни , това ще ни направи по силни и ще преборим пандемията.

  2.Фирмата Ви продължава да работи. Колко човека сте? Как се справяте със социалната дистанция?

  -Фирма „Билтекс „ООД е на пазара от 2006 г.и неизменно работи в шивашкия бранш. Текстилът и конфекцията са моята специалност. Съвместявам няколко позиции в управлението. През последните години се профилирахме в изработването на униформено и работно облекло. В момента работят единадесет души. Всички са с лични предпазни средства и спазват социална дистанция.

  3.Много хора и фирми станаха доброволни дарители на здравни институции. Вие как реагирахте ,като човек и бизнесмен?

  -Направихме дарение на областната болница. Предоставихме на медиците ни предпазни маски, ръкавици, защитни облекла, калцуни. Това стана в отговор на апела на здравното заведение и призива на работодателските организации в града.Дарението е от името на мен и всички мои служители.

    Даряваме всеки ден. Идват хора. Търсят ни,искат да им услужим с маски, след като носенето им стана задължително. Даже тази сутрин дойде с молба възрастна жена.

   4.Преориентирахте ли се в шиенето на маски и облекло.Имате ли поръчки?

  -Преориентацията при нас стана много бързо, защото сме профилирани в шиенето на работно облекло и изработването на защитни гащеризони и маски не ни затруднява. При нас заявките често идват чрез КРИБ. Затова и поръчките са много отговорни. Изделията ни със сертификат за качество. Шием за вътрешния пазар, но има интерес и от чуждестранни клиенти.

   5.Премиерът обяви мерки в помощ на малкия бизнес. Ще се възползвате ли от помощта на държавата?

  -Нашата фирма работи усилено. Очакваме още поръчки. Затова и на този етап не смятаме да сме в тежест на държавата и да се възползваме от мерките за подпомагане на средния и  малкия бизнес. Има други фирми, които спешно се нуждаят от помощ.За сега се справяме.

    6.Как работниците Ви реагират на пандемията?

  -Хората са притеснени за здравето си. В същото време са удовлетворени, че имат работа и средства за да поемат нуждите си. Надяваме се на повече сигурност в утрешния ден.

    7.Как виждате края на ситуацията?

  -Трябва да гледаме с оптимизъм. Съхраненият ни шивашки бизнес може да поеме голяма част от поръчките на Западна Европа, които бяха насочени към работилницата на света-Китай. Ние имаме уникалния шанс да възродим шивашката индустрия. Разбира се затова трябва да върнем младите и квалифицирани работници, които през последните години търсят препитание в чужбина.

  Въпросите зададе:Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Споделете опита си с човека, който търси подкрепата ви. Можете да го насочите към него, използвайки дарбите и желанието му да се развива. Право на личен избор и свободна воля има всеки, но и очевидните неща са факт. Романтично увлечение ще ви направи особено чувствителни към всичко, свързано с новата ви любов.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Успешно и за сетен път ще докажете и на себе си и на околните, че умеете да печелите битки, стига да сте достатъчно мотивирани. Звездите ви предупреждават, ако ще пътувате да бъдете изключително внимателни при шофиране. Възприемчивостта ви е засилена, за това смело може да се впуснете в дебрите на науката.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Може би мнозина от вас имат да довършват доста задачи от седмицата, но денят не е много подходящ за целта. Просто колкото и да се стараете едва ли ще се получи нещо толкова добро, че да ви удволетвори. Не хабете време и нерви в напразно упорстване, а се заемете с нещо което наистина ви се отдава днес. Почивайте си на воля, всичко може да почака.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Прекарайте деня в къщи. Вземете мерки за здравето си. За да си починете от напрежението може да се занимавате с духовни практики. Бъдете внимателни в отношенията с близките.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днешният ден е сравнително успешен за вас. От вас зависи дали ще съумеете да използвате възможностите, които се откриват пред вас. Въздържайте се от необмислени ходове и не се доверявайте на непроверена информация.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Чувствате прекалено много препятствия за изпълнението на плановете ви, но тревогите ви са неоснователни. Нещата постепенно ще се наредят, стига да не прибързвате. И вместо да страдате по-добре е да се замислите къде имате пропуски, и да работите върху тях. Свежите идеи, от които се нуждаете ще почерпите от емоционалната си връзка.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дайте предпочитания на по-приятни занимания и ще успеете да се освободите от натоварващи мисли. Ще възобновите силите си, грижейки се за здравето и духовната си пробуда. Спортът или физическата работа ще възвърнат добрата ви форма и ще повишат тонуса ви. Вълнуваща среща с човек от миналото.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят е подходящ за работи, имащи отношение към огъня и желязото, за работа със земята. Не е време днес да пътувате и ако може го отложете.Не правете огромни жертви, само и само да постигнете целта си. Скоро ще разберете, че е било безсмислено. За хората на науката денят носи много потенциални възможности за открития. Обърнете внимание на здравето си и по специално на сърцето и крайниците. Използвайте възстановителни масажи.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не харчете излишно, скоро може да имате нужда от повече пари. Настроението ви е добро и с каквото и да се захванете ще го свършите. Единствено проблеми със здравето могат да създадат притеснения на някои от вас. Не правете нищо на инат, станете по-добронамерени в отношенията си и ще почувствате облекчение.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Поспрете забързаният си ход днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е нещо, което сами ще решите. Близък човек има нужда от съвета ви. Не натрапвайте мнението си обаче.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Посветете се на личните си занимания и се изключете от външния свят. Но, освен това желаете да вземете и максималното от всичко друго. Сега може, и дано то ви направи щастливи. Пазете се от недоброжелатели, които искат да ви оплетат в интригите си. Здравословните проблеми ще се задълбочават.
  19 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
  19 сеп 2020
  Последни новини