1387 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 1387 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във вторник сутрин, 28 април - 46-тия ден от началото на извънредното положение. 

1107 са активните активните случаи към момента.

Новите случaи са 39 за денонощието, 14 от тях са хоспитализирани. Два са деца.

Те са констатирани в областите София - 11 случая, Видин - 11я, Пловдив - 4, Кюстендил - 4, Сливен и Пазарджик - по 2 случая, Ямбол, Благоевград, Габрово, Плевен и Хасково - по 1 случай. Най-много заразени до момента има в София – 691 души.

За последното денонощие за коронавирусна инфекция са изследвани 1128 проби. Над 5000 са направените тестове през изминалата седмица. 

Общият брой на потвърдените случаи при медицински служители е 150, три нови случая.

301 с потвърден COVID-19 са под лекарско наблюдение в болнични условия, 39 от тях са в интензивни отделения и клиники.

Общо починалите са 58, двама нови за деня от неврологичната клиника във Видин.

222 са излекуваните.

Всички ваксини ще бъдат поставяни. Днес ще има допълнение към заповедта за ваксините. Дава се приоритетност - първо се правят задължителните. Ако майка се притеснява и не иска да заведе детето си, няма да има никакви санкции. Личните лекари имат правото по тяхна преценка да отложат имунизация на дете до 3 месеца.

Политиците носят правилно маските в парламента, каза ген. Мутафчийски, извън него не е видял. Работа на политиците е да решават какъв пример дават.

В дома за възрастни хора оптимистична новина е, че много хора там със заболявания са носители на коронавируса, без каквито и да е симптоми. Но където има струпване на много хора и неглижиране на правилата, ще има заразени, както е в болницата във Видин. От друга страна, зарзяване има и при спазване на всички правила за защита.

Няма болни там, само заразоносители. Те са физически отделени, няма причина да бъдат приемани в болница на този етап.

Във "Факултета" и "Филиповци" от 0:00 часа днес са вдигнати КПП-тата. Първоначално са били хоспитализирани 30 души, от които 6 са починали. При намесата на РЗИ се оказва, че контактите са много повече от заявените в декларациите на заразените. Тествани са всички на техните адреси. Над 1000 теста са направени, констатирани са 12 семейни огнища. Оказало се, че те са били вече карантинирани. При разширеното проучване - тестване на случаен принцип и на желаещи, не са установени положителни проби, т.е. няма дифузно разпространение и затова е вдигната карантината на кварталите. Няма нови огнища на заболяването.

Масовото тестване. България е една от малкото страни, където се тестват повече хора от указанията. На контактни лица се отказва тестване, ако нямат симптоми, заяви репортер на 7/8. Грешка ли е, запита той, като цитира директора на РЗИ във Видин. Въпросът манипулативен и с псевдофактология, отговори ген. Мутафчийски.

Какво ще стане след месец, ако продължим с тези темпове? Ако се окаже, че мерките убиват повече от коронавируса, кой ще поеме отговорност, продължи репортерът.

Вие насаждате мнение, че такава епидемия няма, контрира началник щабът. Отидете в една от активно работещите клиники. Когато видите, как работят медиците в болницата, сложете ръка на сърцето и кажете "благодаря, че тези хора ги има", затвори темата ген. Мутафчийски.

Парадът на 6 май. Курсантите не са напускали своите училища и няма да ги напуснат. Не е удачно събиране за парад. Ще се чества в отделните училища, има какво да покаже българската армия, но отбелязването на празника няма да бъде традиционното. Няма в никакъв случй да има парад.

Отварянето на хотелите за туристическия сезон. Вчера се е провела една от най-големите срещи на европейско ниво за туризма. Предстои да бъдат издадени препоръки на ЕС за туристическия бизнес в ЕС, Нито една страна не е приела още решение за този бранш. Единствено Италия е заявила, че тази година той не е приоритет.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ко
    КОРЗ
    1 -1
    08:30, 28 апр 2020
    Ти къде?
  • 2
    Ис
    Истината
    2 -4
    09:07, 28 апр 2020
    Какво става с Ада, с пиковете? Или това е 3-ят пик??? И опря да ваксинацията. Идват и чиповете във ваксините. Тогава ще е Адът. аман от гологлави вируси!
Последни новини