МОН: За момента няма решение за връщането на учениците в класните стаи. Преглед на печата

24 часа

МОН: За момента няма решение за връщането на учениците в класните стаи

Към момента няма решение за връщане на ученици в училище, казаха за БНТ от просветното министерство.

Министерството започва срещи със синдикати, директори, учители, родители, за да се вземе решение както за завършването на годината, така и начина на провеждане на изпитите.

Необходими са още около две седмици и в зависимост от епидемиологичната обстановка ще бъдат обявени конкретни дати за изпитите и приключване на годината.

До 10 май ще бъде обявен материалът, върху който ще бъдат изпитите на база проучване в училищата. Няма да се включва материал, който не е преподаван поради обективни причини, породени от ситуацията.

Труд

Всеки трети лъгал с декларация

Всеки трети пише лъжи в декларацията, която оставя на полицейските КПП-та на входа на София. Това разкри проучване на специалисти от Главна инспекция по труда (ГИТ), направено само за един ден.

Инспектори от дирекциите в София и София област застанали на пунктовете редом до полицаите в събота - 25 април. На случаен принцип за 2 часа събрали 350 декларации на влизащи "на работа" в града. Оказало се, че 100 от тях са написали неверни данни. 45 от измамниците били върнати незабавно, защото веднага при проверка в базата данни се оказало, че нямат никакъв трудов договор. Останалите били пропуснати, но последвала проверка на фирмите и местата, които са посочил в декларацията. В рамките на деня са проверени общо 27 обекта. Девет души били заварени да работят, където са написали, но също нямали действащи трудови договори.

Монитор

Предлагат 7-ми и 12-и клас да се върнат в училище само за часовете по български и математика

Учениците от 7-ми и 12-ти клас да се върнат в училище само за провеждането на часове по математика и български език и литература. Това предлагат от Синдиката на българските учители във връзка с анонса на правителството, че тези випуски ще влязат обратно в класните стаи, тъй като ще кандидатстват с оценките от предстоящите им изпити.

"Това 7-ми и 12-ти клас да влязат в училищна среда ще бъде след 26 май, защото дотогава ще имаме една много сериозна подготовка", посочи председателят на синдиката Янка Такева. Но вероятно учениците ще влязат обратно в клас само за една седмица, непосредствено преди матурите. Всички останали класове и учебни часове ще продължат дистанционно. Според Такева обаче не всички учители ще са съгласни да влязат обратно в клас. "Мисля, че българският учител не е много готов. Той е в рисковата група, затова ще става по желание", заяви тя.

Сега

Столичани са гневни от организацията на разходките в парковете

Часове след отварянето на десет парка на територията на София за разходки на родители с деца между 9.30 и 18.30 ч. и на собственици на кучета през останалото време столичани започнаха да критикуват сериозно правилата за движение, измислени от Столична община, избраните маршрути, определените входове и изходи и т.н.

По отношение на Борисовата градина, който е най-големият парк в града, основното недоволство е, че на майките с колички се разрешава да влизат от една точка на бул. "Цариградско шосе", а излизането е от противоположния и отдалечен бул. "Драган Цанков". От обратната страна пък тези, които влязат в градината при БНР, ще трябва да излязат през подлеза на "Цариградско шосе" при ул. "Светослав Тертер", недалеч от "Орлов мост". "Прекрасно, избраните маршрути означават, че майките с колички пак ще останат по улиците без достъп до парка", коментира майка във фейсбук групата "Да спасим Борисовата градина". "Да излезеш от един подлез, ако има кой да ти помогне, за да влезеш в друг, е абсурдно", коментира друга.

Капитал

Домакинствата плащат двойно по-скъп ток от борсовия

Светът и България са в най-голямата кризата от Втората световна война насам, но домакинствата в страната продължават да плащат за електроенергия сякаш сме в икономически бум. Това няма да се промени нито през май, нито през юни, когато всички прогнози сочат, че борсовите цени на тока ще останат изключително ниски заради свития бизнес и слабото потребление.

Причината за този парадокс е, че цените на електроенергията за бита в България се определят административно само веднъж годишно (на 1 юли) и не зависят от случващото се на пазара и в икономиката като цяло. Това, от една страна, дава известна сигурност за потребителите и им спестява динамиката в сектора, но, от друга, ги лишава от възможността да намалят разходите си във време на кризи.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ис
    Истината
    3 -1
    09:40, 28 апр 2020
    Закривай училищата. Безполезни са. Както и цялото образователно министерство. Сега със страха, който насадихте, никой не ще децата да ходят навън, камо ли на училище. Ще вегетират у тях като птици в кафез и ще стават още по-неграмотни и прости.
Последни новини