624 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас (видео)

Общо 624 са потвърдените случаи на COVID-19 у нас, съобщи ген. Мутафчийски на редовния брифинг във петък сутринта, 10 април. 

Новите случaи са 13 за денонощието, 5 от тях са хоспитализирани.

Броят на обработените проби за последните 24 часа е 494. До момента са направени 18 502 теста.

Към момента 230 се намират под лекарско наблюдение в болнични условия, 33 от тях са в интензивни структури.

Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 33 - 5.3% от заразените. 

Общо починалите са 24.

54 са излекуваните.

Тамянът влияе ли на коронавируса. Не съм експерт в това и не мога да кажа, каза ген. Мутафчийски.

Термокамерите в световен мащаб имат под 20% ефективност и имат спомагателна функция. Показват само, когато човек е силно фибрилен, с температура над 38 градуса.

Тестването в Банско ще започне в понеделник или вторник, когато пристигнат тестовете. Времето дотогава се използва за планиране къде и как ще бъде извършено тестването и кого ще тестват.

Има ли пациенти в България, включени в клинични изпитвания на някои от новите лекарства. Клиничните изпитвания се определят от големите фирми, които ги извършват. Засега България не е включена в такива изпитвания.

Тестването на служители на Социалния патронаж в София. Това е общинска програма, която не е обсъждана с щаба, поясни началникът му с отговор на въпрос за вида на тестовете, които ще се използват при това изследване..

Закупуването на респиратори, от което се казва, че са се отказали в САЩ. Факт е, че не може да се избегне интубация, при хора които имат нужда от нея, отговори ген. Мутафчийски. Първите апарати у нас ще пристигнат през май. Имаме много дарени.

Двама пациенти у нас са екстубирани, те все още са на лечение, тъй като не са се изчистили от коронавируса. Те са в добро състояние.

Смъртността. Факт е, че заболеваемостта и смъртността от други заболявания е спаднала. Данните на НСИ са до началото на март. Изненада е, че според тях смъртността е спаднала с 10% (от други заболявания), каза ген. Мутафчийски.

Спирт има. Тонове са освободени от Агенция Митници.

Защитните облекла. Не се продават, не сме наситили вътрешния пазар, за да започнем да изнасяме. България ги произвежда, те се рапределят там, където има нужда. Едва ли личен лекар ще преглежда в скафандър. Така отговори ген. Мутафчийски на въпрос за възможността за закупуване на защитни костюми от медици.

Позициониране по корем за облечаване на оросяването. За домашно лечение не се препоръчва. То е за тежки пациенти, с дихателна недостатъчност, на интензивно лечение.

Хора от Перник пътували с влак до София, никой не ги проверил. Ще обърна внимание на транспортна полиция, пътува се с документ, проверките са както в КПП-тата, обеща ген. Мутафчийски.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Го
    голямата измама
    8 -3
    08:43, 10 апр 2020
    Малко тествания - малко заразени. Смешник.
    • Ст
      Странен
      0 0
      14:00, 10 апр 2020
      Има тестове, има тествани. Няма тестове, няма тествани... Смешник си ти.

Случаен виц

Последни новини