Съдът гледа мярка по "скайп" на издирван в Гърция за участие в престъпна група

Хасковският окръжен съд гледа мярка за неотклонение чрез видеоконферетна връзка по "скайп". Този вид комуникация се налага поради предприетите мерки за ограничаване на контакти и конвой на лица във връзка с разпространението на коронавируса, информираха от пресцентъра на съда.

Днешното заседание беше по внесено от Окръжна прокуратура – Хасково искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на българския гражданин М.С.Д. Той е бил задържан преди дни. Мъжът е обявен за международно издирване с Европейска заповед за арест, издадена от Апелативна прокуратура в Гърция, за участието му в организирана престъпна група.

От друга страна е установено, че спрямо М.Д. е образувано досъдебно производство по описа на Районно управление – Свиленград, приключило с внасянето на обвинителен акт за разпространение наркотици. Образувано е дело в Окръжен съд - Хасково, което към настоящия момент все още не е приключило, а по делото на подсъдимия е взета мярка за неотклонение „домашен арест“.

При разглеждане на внесеното искане днес и за да се произнесе, Окръжен съд – Хасково е приел, че не са налице предпоставките на закона за задържането под стража на М.Д., тъй като макар и Европейската заповед за арест да отговаря на всички формални изисквания на закона, са представени като доказателства медицински документи, от които се установява изключително влошеното здравословно състояние на лицето. От друга страна, съдът е отчел, че по наложената мярка за неотклонение „домашен арест“ по делото за наркотици и докладни записки на полицейски служители при РУ – Харманли лицето стриктно изпълнява взетата мярка за неотклонение и чрез специално техническо средство се установява непрекъснат контрол на местоположението му. Тези обстоятелства водят до извода, че не е налице възможност за лицето да се укрие, респективно да се отклони и да избегне евентуалното предаване на гръцките власти. С оглед на тези съображения съдът остави без уважение искането за вземане на мярка за неотклонение и определи най-леката мярка – "подписка".

В случай на обжалване или протест Окръжен съд – Хасково е насрочил делото за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив за 14.04.2020 г. от 10.00 часа.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Bl
    Blessings
    2 -1
    17:49, 6 апр 2020
    Викам едно CS да направим малко
Последни новини