Задържани с над 700 кг хероин поискаха свобода, съдът не даде

Задържаните с над 700 кг хероин ще останат за постоянно в ареста, съобщиха от Темида. Чужденците са обжалвали мерките си за неотклонение. Пловдивският апелативен съд потвърди определението на Окръжен съд – Хасково, с което е оставена в сила най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо иранските граждани Вахид Хашеми и Мохамадали Пур.

В е обвинени в това, че на 27 септември 2018 г. през ГКПП „Капитан Андреево“ е пренесъл от Турция в България с товарен автомобил 347.27 кг хероин, укрит в строителни плоскости, предназначени за обект в Австрия. Стойността на наркотика е за над 22.5 милиона лева.

Вторият обвиняем, Мохамадали е заловен на 28 септември 2018 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ да пренася от Турция в България с друг товарен автомобил 355.3 килограма хероин на стойност 23.7 милиона лева.

Апелативният съд прецени, че не е разколебано обоснованото предположение, че двамата обвиняеми са съпричастни към престъплението, в което са обвинени. От факта, че двамата са чужди граждани, следва опасността те да се укрият и да напуснат страната в случай, че съдът ги освободи с по-лека мярка за неотклонение. Относно новите предпоставки, въз основа на които защитата е поискала промяна на мерките за процесуална принуда, Апелативният съд прие за сведение дипломатическата нота, изпратена от Иран, а относно продължителния срок, в който двамата са задържани под стража, съдът прецени, че той не излиза извън границите на разумния срок, който е година и шест месеца според Наказателния кодекс.

За престъплението, в което Вахид Хашеми и Мохамадали Пур са обвинени, са предвидени наказания от 15 до 20 години лишаване от свобода и глоба от 200 000 до 300 000 лева.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

 
Haskovo.net
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини