Гешев отново е избран за главен прокурор, жалва се от политически натиск

С 20 глас „за“ и 4 „против“ Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор при прегласуването на кандидатурата му на пленума на ВСС днес. Това се наложи след като президентът Румен Радев не подписа указа за назначаването му и върна решението на ВСС.

От ВСС заявиха на брифинга след приключването на процедурата, че ще изпратят незабавно решението си на президента за издаването на указ за назначаването на Гешев.

Самият Гешев коментира пред журналистите, че процедурата по прегласуването е била безпрецедентна заради натиска, който, по думите му, е бил видим, дори и при изслушването му.

„Една партия прекъсна предизборната си кампания и се фокусира върху моя избор. Това е очевиден политически натиск“, каза Гешев, но без да стигне до край в конкретиката. „Това е една безпрецедентна процедура в рамките на ЕС, на България, а подозирам че е безпрецедентна и в света. Спокойно можем да кандидатстваме за Гинес.“, каза Гешев. И добави, че според него, има интереси процедурата да бъде провалена и конкретния кандидат-също.

Правосъдният министър Данаил Кирилов посочи, че очаква президентът „добросъвестно да изпълни правомощията си по конституция“ и обясни, че това означава Румен Радев "в разумно време" да издаде указа за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Кирилов конкретизира, че под „разумно време“ се има предвид период от 3 дни до една седмица. „Не би следвало необосновано президентът да забавя подписването на указа за назначаването на главен прокурор.“, посочи той.

 haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ши
    *********
    2 0
    18:13, 14 ное 2019
    Честито на д п с.
  • 2
    12
    123
    1 0
    19:12, 14 ное 2019
    Дано президента има топки и не подписва.
Последни новини