16 °C

Съдия Румяна Ченалова окончателно остава извън ареста

Състав на Софйския апелативен съд не уважи искането на Софийска градска прокуратура за налагане на мярка „задържане под стража” на съдия Румяна Ченалова.
Съдът потвърди наложената от Софийски градски съд мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 8000 лв

Софийският апелативен съд трябваше да прецени дали искането на държавното обвинение да й бъде наложена постоянна мярка за задържане са основателни.  Миналата седмица СГС освободи Ченалова срещу 8000 лева парична гаранция.

"Решението за пускане на съдия Ченалова под гаранция подкопава доверието на обществото в съдебната система", заяви в съдебната зала прокурор Клементина Паличева по повод решението на СГС. 

Прокурорът оспори наложената на Ченалова парична гаранция и заяви, че има опасност тя да се укрие, затова съдът трябва да я остави в ареста. По думите на прокурора действията на обвиняемата са насочени към забавяне и затрудняване на разследването.


Самата Ченалова отхвърли допускането на прокуратурата, че може да се укрие или да окаже въздействие на свидетел, имайки предвид служебното ѝ положение. 

Това може да се твърди за всеки човек”, допълни тя. 

Ченалова помоли колегите си магистрати да не ѝ налагат мярка за неотклонение и настоя в случай че това стане  – поне да ѝ бъде определен по-нисък размер на гаранцията. 

Съдийката се оплака, че при първоначалното налагане на мярката за неотклонение не е разполагала с достатъчно време да се запознае с материалите по делото.  

"Твърдението, че Румяна Ченалова разполага със значителна сума пари извън границане е доказано - юристите работят с факти, а не със слухове Органите на досъдебното производство работят със слухове. Юристите работят с факти, а не със слухове",  заяви един от адвокатите й и неин брат - Станимир Ченалов. 

Той посочи, че няма доказателства тя да се е опитала да напусне страната. 

Относно представения от нея болничен лист Ченалов подчерта, че сестра му е била във физическа невъзможност да се яви пред органите на досъдебното производство. 

По думите му, след като е отстранена от длъжност, тя няма как да извърши друго престъпление. 

Другият адвокат на Ченалова - Огнян Минев, настоя да се отмени наложената парична гаранция. Според него не следва да се иска или налага репресивна мярка за неотклонение за обвиненото лице, когато има съмнение за извършено престъпление и данните се доразвиват и събират. 

Той изтъкна, че тя не е била разпитвана и отбеляза, че са били разпитвани много на брой свидетели, които нямат отношение към делото и повдигнатото обвинение.  

На Румяна Ченалова бяха повдигнати две обвинения - за документно и длъжностно престъпление. Те са свързани с търговско дело, заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК. Твърди се, че тя е коригирала протокол от заседание по казуса, с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент фактури в своя полза. 

Прокурорски свидетел заяви, че тя се е договаряла за подкуп от 690 000 лева, но за това не бяха представени никакви доказателства.

Вчера ВСС изпрати на главния прокурор 6 тома с данни за различни дела, които е водила Румяна Ченалова. Държавното обвинение ще преценява дали има данни за престъпление.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини