Националното ръководство на НСОРБ заседава онлайн

Управителния съвет и Контролния съвет на НСОРБ ще провеждат съвместни дистанционни заседания ежеседмично в периода на извънредното положение, поради динамиката на обстановката и сериозните ангажименти, които са възложени на общините – това решиха членовете на управителните органи на Сдружението на днешната он-лайн работна дискусия.

Кметът на община Кърджали и зам.-председател на УС на НСОРБ инжлХасан Азис участва в работната дискусия от кабинета си в община Кърджали.

Двата ключови въпроса, които бяха обект на обсъждане, са необходимостта от допълнителен финансов ресурс за общините за покриване на разходите по извънредното положение и формирането на екипи и условия за лечение на заразени с коронавирус в общинските болници. Обсъдена беше и необходимостта от намиране на решение за провеждане на заседания на общинските съвети в условията на епидемична обстановка и

В момента общините предприемат всички необходими действия за обособяване на съответния брой болнични легла за лечение на заразени с коронавирус в общинските здравни заведения, определени в заповедта на министъра на здравеопазването. Със собствени средства и с помощта на дарители се извършват спешни ремонти и преустройства, където е необходимо, търсят се и начини за закупуване на специализирано оборудване. Липсата на квалифицирани анестезиолози и подготвени екипи е въпрос, чието решаване не е по силите на местните власти без съдействието на Министерството на здравеопазването. В близките дни НСОРБ ще търси среща с ръководството на здравното ведомство, за уточняване на изискванията и обсъждане на възможните решения.

В редица общини работата на общинските съвети е преустановена, което сериозно затруднява функционирането на местната власт. Ограниченията в действащия Закон за местното самоуправление и местната администрация за провеждане само на присъствени заседания, възпрепятства работата на общините по редица въпроси от компетенциите на Общинския съвет. На следващото редовно заседание на УС и КС на НСОРБ, което ще се проведе на 7 април,  ще бъдат обсъдени и гласувани конкретните предложения.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини