7 °C

Скандал с етнически привкус се разрази в "Столицата на толерантността", сблъсък между ДПС и ГЕРБ

Изображение 1 от 4

  Скандал с етнически привкус се разрази днес в "Столицата на толерантността"-Кърджали по време на сесията на местния парламент. Кмет и съветници си размениха остри реплики в дискусия за съдбата на Дома на културата. Поводът бе Обръщение и подписка на 1618 кърджалийци срещу предложените от кмета инж.Хасан Азис съкращения в културната институция. В Обръщението , изготвено от анонимен Инициативен комитет се казва, че родители,ученици, учители застават в защита на целостта на Дома на културата, което е равносилно на посегателство върху българщината.Тревога буди съкращаването на щата от 46,5 на 31,5 бройки пишат недоволните от съкращението. Те твърдят още, че субсидията за Дома се намалява с 30% през настоящата година. Това не е оптимизация ,а орязване на българската самодейност,заявава в обръщението Инициативния комитет.Той е категоричен,че "оптимизацията е "геноцид над българската култура". Документът бе прочетен пред съветниците от градоначалника, който цитира и публикации в местните вестници, в които е поместено официалното становище на общината, изразено от зам.-кмета Веселина Тихомирова. Хасан Азис обвини областният управител Никола Чанев, че заради него не достигат 5 млн.лв.собствени приходи за да се балансира бюджета за 2020 г. От встъпването в длъжност на Чанев до днес Общинският бюджет е загубил 7,6 млн.лева , заради упорството му да не се вдигат данъци и такси ,посочи още кметът. Той бе конкретен и за готвената "оптимизация". Съкръщава се духовият оркестър с дванадесет музиканти, които са пенсионери. Те имат само 7 участия годишно, не спазват работно време и са  на допълнителен щат. Едно тяхно участие на официален празник годишно излиза 17 000 лева на данъкоплатците. Издръжката им за един мандат е 340 000 лева. Освен тях се съкращава щата на шьофор ,поради липса на автобус и на продавач на билети,поради липсата на продажба на такива. Инициативният комитет няма гражданската смелост да дойде при мен, а отиде при областния управител. Това ме навежда на мисълта, че зад тази инициатива стои Никола Чанев, подчерта Хасан Азис.
    Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев бе категоричен, че дейността на Дома на културата се ниглижира.Неговите прояви не се включват в Културния календар на общината. В дълг са селските читалища, които имат изяви само за Рамазан и Курбан Байрам.Огнян Иванов отиде по-далеч. Той каза, че се съкращанва духовия оркестър, който свири маршове , символи на българската държавност,включително и химнът на Република България. Аз искам в Кърджали да звучи химнът на моята родина, подчерта от трибуната Огнян Иванов. Радослав Милев от "Демократична България", посочи, че кметът трябва първо да направи съкращения в общината, а не да започва с културата. Той каза,че за съкращения са двама служители от Туристическия информационен център, които са на щат в Дома на културата,нямат работно място и ходят по изложения, но тях никой не пипа.
   Общинският съветник от ДПС Сезгин Мюмюн предложи да се спре дебата,заради политическия и етнически уклон. Да сложим край на инсинуациите.Българският химн ще продължава да звучи в Кърджали,който е център на българска община.Ще звучи и след нас.
    Българският химн ще звучи. Музикантите ще бъдат ангажирани на граждански договори. Не приемам някои да се прави на повече български гражданин от мен. Няма да го позволя, каза още Хасан Азис. Той покани Инициативния комитет и духовия оркестър веднага след сесията на работна среща, за да обсъдят съвместно съдбата на Дома на културата.
  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (5)

  • 1
   От
   отговорност носи кмета
   3 -3
   17:36, 13 фев 2020
   кмета отговорен
  • 2
   Къ
   кърджалиец
   4 -3
   18:52, 13 фев 2020
   Нормално е да отидат при областния. Все пак кметът е много зле от професионална гледна точка.
   • Ha
    Haskoliya
    3 -2
    05:54, 14 фев 2020
    Малоумнико областния пък хич го няма по тие теми дай му само да разделя наши ваши и всяка сряда идва във Черноочене със Леман Али при каблито
   • Ку
    Ку
    0 0
    11:57, 16 фев 2020
    Този отговор е от пътрака. Областният идвал при каблито.нали каблито незаконно работи, може би го проверява. Ама яде кифтета без ...... гарнитура.
  • 3
   Ra
   Rayco mangala
   1 0
   21:47, 15 фев 2020
   изяжтесе боклуци , кръв да видя

  Хороскоп за 28.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  28 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  28 фев 2020
  Последни новини