Скандал с етнически привкус се разрази в "Столицата на толерантността", сблъсък между ДПС и ГЕРБ

Изображение 1 от 4

    Скандал с етнически привкус се разрази днес в "Столицата на толерантността"-Кърджали по време на сесията на местния парламент. Кмет и съветници си размениха остри реплики в дискусия за съдбата на Дома на културата. Поводът бе Обръщение и подписка на 1618 кърджалийци срещу предложените от кмета инж.Хасан Азис съкращения в културната институция. В Обръщението , изготвено от анонимен Инициативен комитет се казва, че родители,ученици, учители застават в защита на целостта на Дома на културата, което е равносилно на посегателство върху българщината.Тревога буди съкращаването на щата от 46,5 на 31,5 бройки пишат недоволните от съкращението. Те твърдят още, че субсидията за Дома се намалява с 30% през настоящата година. Това не е оптимизация ,а орязване на българската самодейност,заявава в обръщението Инициативния комитет.Той е категоричен,че "оптимизацията е "геноцид над българската култура". Документът бе прочетен пред съветниците от градоначалника, който цитира и публикации в местните вестници, в които е поместено официалното становище на общината, изразено от зам.-кмета Веселина Тихомирова. Хасан Азис обвини областният управител Никола Чанев, че заради него не достигат 5 млн.лв.собствени приходи за да се балансира бюджета за 2020 г. От встъпването в длъжност на Чанев до днес Общинският бюджет е загубил 7,6 млн.лева , заради упорството му да не се вдигат данъци и такси ,посочи още кметът. Той бе конкретен и за готвената "оптимизация". Съкръщава се духовият оркестър с дванадесет музиканти, които са пенсионери. Те имат само 7 участия годишно, не спазват работно време и са  на допълнителен щат. Едно тяхно участие на официален празник годишно излиза 17 000 лева на данъкоплатците. Издръжката им за един мандат е 340 000 лева. Освен тях се съкращава щата на шьофор ,поради липса на автобус и на продавач на билети,поради липсата на продажба на такива. Инициативният комитет няма гражданската смелост да дойде при мен, а отиде при областния управител. Това ме навежда на мисълта, че зад тази инициатива стои Никола Чанев, подчерта Хасан Азис.
      Председателят на групата съветници на ПП ГЕРБ Гроздан Колев бе категоричен, че дейността на Дома на културата се ниглижира.Неговите прояви не се включват в Културния календар на общината. В дълг са селските читалища, които имат изяви само за Рамазан и Курбан Байрам.Огнян Иванов отиде по-далеч. Той каза, че се съкращанва духовия оркестър, който свири маршове , символи на българската държавност,включително и химнът на Република България. Аз искам в Кърджали да звучи химнът на моята родина, подчерта от трибуната Огнян Иванов. Радослав Милев от "Демократична България", посочи, че кметът трябва първо да направи съкращения в общината, а не да започва с културата. Той каза,че за съкращения са двама служители от Туристическия информационен център, които са на щат в Дома на културата,нямат работно място и ходят по изложения, но тях никой не пипа.
     Общинският съветник от ДПС Сезгин Мюмюн предложи да се спре дебата,заради политическия и етнически уклон. Да сложим край на инсинуациите.Българският химн ще продължава да звучи в Кърджали,който е център на българска община.Ще звучи и след нас.
      Българският химн ще звучи. Музикантите ще бъдат ангажирани на граждански договори. Не приемам някои да се прави на повече български гражданин от мен. Няма да го позволя, каза още Хасан Азис. Той покани Инициативния комитет и духовия оркестър веднага след сесията на работна среща, за да обсъдят съвместно съдбата на Дома на културата.
    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (5)

    • 1
      От
      отговорност носи кмета
      3 -3
      17:36, 13 фев 2020
      кмета отговорен
    • 2
      Къ
      кърджалиец
      4 -3
      18:52, 13 фев 2020
      Нормално е да отидат при областния. Все пак кметът е много зле от професионална гледна точка.
      • Ha
        Haskoliya
        3 -2
        05:54, 14 фев 2020
        Малоумнико областния пък хич го няма по тие теми дай му само да разделя наши ваши и всяка сряда идва във Черноочене със Леман Али при каблито
      • Ку
        Ку
        0 0
        11:57, 16 фев 2020
        Този отговор е от пътрака. Областният идвал при каблито.нали каблито незаконно работи, може би го проверява. Ама яде кифтета без ...... гарнитура.
    • 3
      Ra
      Rayco mangala
      1 0
      21:47, 15 фев 2020
      изяжтесе боклуци , кръв да видя
    Последни новини