8 °C

Термес- изворът на лечебна и светена вода, събиращ мюсюлмани от двете страни на българо-гръцката граница

Изображение 1 от 4

  Старото турско име на гръцкото село Термес е Илича. Известно е още с българското си название Баня. Хората го наричат още Лъджа,от старото Ълъджа дереси. Споменава се за първи път с това име в опис на селищата от вакъфа на султан Мурад Втори. Документът представлява Иджмал дефтер за данъка джизие, плащан от християнските поданици на Османската империя. Съставен е през 27 мухаррем 1023 г.по Хиджра или на 9 март 1614 г. Посочва се, че селото се състои от 3 християнски домакинства/ханета//1/. Изрично е отбелязано, че други няма. Селото се споменава наред със Златоград/ Даръ дереси/ с население от 149 ханета; Неделино/Узун дере/ с 59 ханета;  Завоя, Кирковско/Йенидже кьой/ с 15 ханета; Дрангово,Кирковско/Ип дереси/ с 35 ханета и други. Характерното за изброените села е, че част от техните жители са маданджии т.е.рудари. Рударите са били с привилегирован статут в империята/2/

  Днес Термес се състои от 3 махали. Намира се на брега на река , в която се вливат водите от многобройните минерални извори.

    Село Термес отстои на 3,5 км от българската граница. То е едно от 59 българо-мюсюлмански села и махали  в Ксантийско,  образуващи анклав ,наричан от местните хора Скеча. За него споменава през 1912 г.видния наш учен Любомир Милетич. Той отбелязва, че населението е помашко/3/.Местните хора минават през повратностите на политиката.По време на Втората световна война сътрудничат на българските власти в Западна Тракия.След войната Гърция провежда усилена политика на турцизация.Под влияние на Генералното консулство на Р Турция в Комотини то е съпроводено и със силен процес на сунитизация.Днес хората в Термес не смеят да кажат,че са помаци.Самоопределят се като мюсюлмани,но категорично отказват да се признаят за турци.

    Жителите на селото са в тесни роднински връзки с хората на Златоград. Те поддържат контакти и с изброените по-горе българо-мюсюлмански села от българската страна на границата. И до днес се знае,че най-тачените мюсюлмански фамилии в Златоград и Термес са Шехови. Названието на фамилията идва от арабското „шейх”-„водач”,”патриарх”,”старейшина”/4/. Терминът се използва за главите на суфитските и бекташийски братства,  отличаващи се с особено благочестие./5/ Днес представители на рода Шехови живеят в малкото селце Менково до Термес. Смята се , че са потомци на шейх, дошъл от Златоград. Гробът на последния шейх в Златоград е от 1824 г.според местни жители.

   Термес е известно със събора си , който се провежда през лятото. Събират се хиляди хора от Скеча. Слави се като най-големия „помашки” събор в Гърция. Идват стотици от българо-мюсюлманските села от нашата страна на границата. Както турците-алиани почитат лечебната сила на водата на вр.Дамбалъ,Момчилградско, така и тук местните жители почитат зравоносните качества на минералната вода/6/.

    Както връх Дамбалъ е място приютило алевитски текета, така и Термес се гордее със своето теке. То е построено през 1685 г.Представлява правоъгълна едноетажна постройка с двускатен покрив. Текето е прясно ремонтирано. Оградено е. Според местните жители е посветено на Будала Ходжа. Култовата постройка е разделена на две части. В задната са оформени три гроба, държи се под ключ и достъпът е ограничен. В предната е оформен месджид с михраб. В непосредствена близост до текето се намира стар хамам. И двете сгради са на брега на реката.

    Текето се почита преди всичко от жителите на Среден и Долен Термес. От Горен Термес не го тачат. През 1941 г.германски войници разкопават гроба на Будала Ходжа. Оказва се кенотаф т.е.символичен, празен гроб по подобие на този на Кърджа Али на Пазара в Кърджали. Това разказва краеведът Розалин Хаджиев от Златоград. Според него не е изключено текето да е бекташийско,  а жителите на двете махали да са били последователи на Хаджи Вели Бекташ.

    За това свидетелства факта, че текето се посещава предимно от възрастни жени. Те оставят дарове за здраве, както и хвърлят бонбони и пари през прозорчето в помещението с гробовете и което е в разрез със сунитската традиция- и в помещението ,отредено за молитва. Имало е традиция вечер в текето да се поставя пълен с минерална вода ибрик. На сутринта той бил празен. Вярва се,че светецът,наричан днес Будала Ходжа  е изпивал водата. Вероятно става дума за нова сунитска версия на старо предание. Според Розалин Хаджиев местните жители се определят днес като сунити.

    За по- стар алевизъм говорят редица факти.Текето е с правоъгълна форма и двускатен покрив, което е характерно за бекташийските тюрбета. Посещават го предимно жени,които тук имат по-свободно поведение от тези от сунитските села в Ксантийско. Оставят се и дарове, което не е присъщо за сунитските тюрбета. Местните хора не крият, че сред тях има алиани. Те ги наричат казълбаши. Сочат, че казълбаши живеят в общинския център Мустафчево.

     Най-важен обаче е курбанът, който се прави до текето на Хъдърлез. За местните жители това е голям празник. На този ден се носи бяла риза и се пие бяло мляко. Правят се люлки. Момците люлеят избранничките на сърцето си , без да се притесняват от укори на родителите си. Курбанът на Хъдърлез е характерен за българите мюсюлмани в Родопите и е описан от известният наш изследовател Горан Благоев в докторската му дисертация./7/ Курбанът до гроб или гробище не се одобрява от мюсюлманското право- шариата. Още в Хадисите е записано, че това е недопустимо/8/. Курбанът обаче е неизменна част от алевитската култова практика/9/.

    По време на събора се прави характерната за бекташите ритуална храна. На всички дошли се раздава пилаф и айран. Всеки може да направи оброк. Да заколи черен овен или овца. За това има специални ченгели, разказва Розалин Хаджиев. Месото се раздава. Направилия оброк, не трябва да връща месо в дома си. На събора се яде и чеверме, което е част от общата ритуална храна.

    Според Розалин Хаджиев в миналото не е имало рязка граница между бекташи и суните сред българите мюсюлмани.Те са били под влияние на суфизма,проникнал по линия на дервишката пропаганда сред местното българско християнско население. Розалин Хаджиев сочи, че са били силни и много езически традиции. До скоро се е тачило провиралище, прилично на малък долмен. Тук са се провирали за здраве при безплодие на Хъдърлез. Провирането се редува с преминаване през топлата вода в каменно корито и в студената вода на реката. Много е важно ритуалното измиване с минерална вода на очите, по аналог с това на лековития извор на вр.Дамбълъ. След това се извършва и ритуално измиване.

   Според Розалин Хаджиев днес хората в Менково продължават да си говорят като златоградчани. Поради това,че в Термес са се преселили жители от Рудозем/Палас/  и от Ерма река, говорът е близък до този в рударския град. И до днес в Горен Термес пече хляб фурнаджията Хасан Палазлицки от Рудозем.

    В наши дни жителите от двете страни на границата са доволни, че могат свободно да пътуват и да се събират. Това е следствие от духа на Обединена Европа. Изкуствената граница от 1919 г.падна, казва в обобщение Розалин Хаджиев.

  Георги Кулов

  Цитирана литература:

  1.Писмени документи за българския характер на населението от Източните Родопи.,Кърджали,1985 г.,с.11

  2.Кулов Г.,Древното рударство в Кърджалийско.,В Сб.Кърджали на историческата карта.,Габрово,2019 г.,с.64-71

  3.Милетич Л.,Разорението на тракийските българи през 1913.,С.,БАН,1918 г.,с.296

  4.Оксфордски речник на исляма.Под редакцията на Джон Л.Еспозито.,С.,2007 г.,с.447

  5.Ислам.Краткий справочник.,М.,1983 г.,с.124

  6.Кулов Г., Хора на истината.,Габрово,2016 г.,с.172-181

  7.Благоев Г.,Курбанът в традицията на българите мюсюлмани.С.,2004,с.216-222

  8.Имам Ан-Науауи,Градините на праведниците.Том 2.,С.,2015 г.,с.383

  9.Кулов Г.,Хора на истината.,с.82-89

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 06.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  С удоволствие ще се включите в организирането на събитие, на което очаквате да срещнете хора, с които не сте виждали от дълго време. По много причини ще привличате интереса към себе си, но най-вече заради работата, която сте свършили. Намеренията ви са прозрачни и това се вижда от всички.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не позволявайте на емоциите да определят отношението към работните ви ангажименти. Покажете на дело професионалните си умения, абстрахирайки се от личните си пристрастия и настроение. Няма да ви липсва енергия, разпределете силите си и ще успеете. Финансови придобивки от хонорари, рента или други възнаграждения.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Няма да ви липсват отлични възможности за себеизява и ползотворни контакти. Сега е момента за поставянето на амбициоз-ни цели и за работа по постигането им. В партньорство с колегите си ще стигнете до важни решения, които ще дадат очакваните ре-зултати. Някои от вас вероятно се колебаят относно предстоящо пътуване. Обмислете го от всички страни за да не останете неприятно изненадани.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Не се притеснявайте да обмисляте в дълбочина. Ако се уверите, че всичко е здраво, честно и коректно, то непременно ще стигнете до добри резултати. Ако не проверите всичко, има възможност да се провалите. Изявени шансове за тези, които се занимават с психология и окултизъм. Може да стигнете до духовни прозрения. По-сериозни проблеми могат да настъпят в дома и семейството.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Шанс за изява, било на работното място или в друга сфера, където ще покажете умения и адекватно справяне със ситуацията. Ще подобрите отношенията си с хора, които желаете за свои приятели, или ще финализирате търговска сделка. Активни и делови, ще се посветите на целите си и ще ги реализирате.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Потънали сте в отдаденост на професионалната си работа. Това нарушава спокойният ви ритъм, внася и напрежение, но със сигурност си заслужава. Плановете ви бавно, но сигурно вървят към реализация. Желанието ви за разнообразие и забавления ще ви срещнат с нови хора и ще променят отношението ви към спорни въпроси.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Посветете се на задачите си, които повече не търпят отлагане. Възможно е объркване и е нужно по-внимателно да обмисляте ходовете си. Ще успеете, но с цената на какво, зависи само от вас. Вслушвайте се в интуицията си, ще ви подскаже верния път. Не прибързвайте и правете добре нещата.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Въпреки възможните неблагоприятни обстоятелства почивните ви дни ще надхвърлят очакванията ви. Не пропускайте възможността да прекарате времето си сред близки приятели. Прави ви впечатление повишеното внимание, което получавате от човек от обкръжението ви. Ще бъдете приятно изненадани и за в бъдеще.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако имате избор за това какво да изберете за да направите деня си интересен, то най-напред се допитайте до себе си. Оставете настрана проблемите, които ви пречат да се отпуснете. Имате нужда да забравите, дори за ден, тревогите и да се възстановите пълноценно. Ще преоткриете отново добър приятел и това ще ви донесе повече настроение.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Благоприятно развитие на делата ви ще ви даде повод да празнувате. Склонни сте към отпускане, а точно днес не бива да си ги позволявате. Близките ви гласуват пълно доверие, което допълнително ви стимулира. Проявеното съчувствие е израз на съпричастност и това се помни дълго.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
  06 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С прагматичен подход ще накарате обстоятелствата да работят за вас, но не влизайте в конфликт с близките си. От способността ви да отстъпвате ще зависят добрите отношения с тях и паралелно с това не позволявайте на никого да се качва на главата ви. Радостни вълнения, свързани с лични постижения или на близък човек.
  06 мар 2021
  Последни новини