Готвят съкращения в Дома на културата, отива си духовия оркестър

Оптимизация на финансирането на  Общинския център за култура и младежки дейност, по-известен като Дом на Културата, предстои да бъде обсъдено на предстоящото заседание на Общинския съвет в Кърджали.  Няма да бъдат засегнати детските школи. Нито един преподавател, който води занимания с деца, няма да бъде съкратен. Предстои обаче да бъде гласувано решение за намаляване на щата в културната институция. В момента Дома на културата има 46,5 щатни длъжности. Предвижда се от 1 март 2020 г. щатовете да останат 31,5.

Оптимизацията ще засегне целия духов оркестър. Повечето от музикантите са пенсионери или работят в Дома на културата допълнително. Оркестърът има прояви няколко пъти годишно при официални празници.

Освен музикантите от духовия оркестър, ще бъдат оптимизирани бройките от административния и помощен персонал.

Група, опредяща се като Гражданска инициатива, подема в Кърджали подписка за запазването на детските школи и техните преподавателите в Дома на културата в Кърджали. Инициатори са родители, ученици, учители, представители на обществени организации.

Чрез подписката те призовават гражданите да поискат от кмета на община Кърджали да предприеме необходимите мерки, за да запази щатовете, да съхрани традициите, да продължи обучението по народно изкуство сред подрастващите, да опази българската самобитност  като не закрива школите.

Инициативният комитет възнамерява да внесе подписката в Общинския съвет и мнението на гражданите да бъде взето под внимание при обсъждане на предстоящата оптимизация на дейността на Дома на културата, съществуващ още като Общинския център за култура и младежки дейности.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини