Родопчани и култът към лечебната сила на водата в гръцкото село Термес

      Родопчани проявяват все по-силен интерес към лечебната вода на гръцкото село Термес, което се намира в непосредствена близост до граничния контролно-пропускателен пункт при Златоград.Ежедневно тук идват хора от България за да търсят изцеление от лековитите извори.Те се къпят в стария хамам до реката. Мият се  на скалата ,по която се стича лековита вода. Привнасят и нашенската традиция да се връзват парцалчета от дрехите на близките до изворите дървета. Такава традиция е съществувала преди време и в Термес,но ислямският канон я заличава.

    Старото турско име на гръцкото село Термес е Илича. Известно е още с българското си название Баня. Хората го наричат още Лъджа,от старото Ълъджа дереси. Споменава се за първи път с това име в опис на селищата от вакъфа на султан Мурад Втори. Документът представлява Иджмал дефтер за данъка джизие, плащан от християнските поданици на Османската империя. Съставен е през 27 мухаррем 1023 г.по Хиджра или на 9 март 1614 г. Посочва се, че селото се състои от 3 християнски домакинства/ханета//1/. Изрично е отбелязано, че други няма. Селото се споменава наред със Златоград/ Даръ дереси/ с население от 149 ханета; Неделино/Узун дере/ с 59 ханета;  Завоя, Кирковско/Йенидже кьой/ с 15 ханета; Дрангово,Кирковско/Ип дереси/ с 35 ханета и други. Характерното за изброените села е, че част от техните жители са маданджии т.е.рудари. Рударите са били с привилегирован статут в империята.

    Днес Термес се състои от 3 махали,чийто жители се самоопределят като помаци.. Намира се на брега на река , в която се вливат водите от многобройните минерални извори.

      Жителите на две от махалите в миналото са били бекташи.Те са изградили теке на т.нар.Будала Ходжа в непосредствена близост до минералните извори.В двора на текето е направена целебна чешма.И днес провеждат голям събор,както е било хилядолетия по-рано.Провокиран е от култа към лечебната сила на водата.В Кърджалийско е познат от връх Дамбалъ.

     По време на нашата визита в селото гостуваше кандидат за депутат.Той се включи в петъчния намаз.С него бе и местния кандидат за селски кмет.Хората се интересуваха кога селото ще стане курортен център.Очакваха да получат и отговор за това,кога ще се стопира инфлацията,която при храните надхвърля 80%.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини