Откриха Месеца на Америка в Кърджали

Днес, 10 февруари, в ранния следобед се откри поредното издание на Месеца на Америка в Кърджали, който традиционно се организира от дружество „Приятели на САЩ“, посолството на САЩ и община Кърджали. Тази година събитието е под знака на 30-годишнината от създаването на дружество „Приятели на САЩ“ в Кърджали, учредено на 22 февруари 1990 година.

Откриването бе в Астрономическата обсерватория „Славей Златев“ с документалната изложба „Безпределният космос на човешкия ум“, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков - българинът, който се включва в екипа на Вернер фон Браун и допринася за кацането на Нийл Армстронг на Луната и за развитието на космическата програма на САЩ.

Виден Илиев Табаков е български и американски авиоинженер, учен и специалист по космическа техника и ракетни двигатели, асистент на Вернер фон Браун и участник в екипите, осигуряващи безопасността на полетите на ракетите „Сатурн“ и космическите кораби „Аполо“.

Роден е на 14 декември 1919 г. в Стакевци. Той е най-голямото от трите деца на заможен български търговец. Завършва средното си образование във Видин в Мъжката гимназия „Цар Симеон Велики“. През 1939 г. следва един семестър машинно инженерство в Карловия университет в Прага, преди да бъде прехвърлен в германски университет в чешката столица. През 1942 г. се дипломира и прави докторска дисертация в Берлинската политехника, където предсрочно завършва и аеронавтика през 1946 г.

През 1948 г. заминава за Аржентина, където заедно с италиански и немски инженери участва в разработването на първия аржентински свръхзвуков самолет. Работи в Буенос Айрес. В Аржентина защитава патент за подобряване на охлаждането при хладилниците до 1956 г.

Изложбата, посветена на живота и делото на проф. Виден Табаков е подготвена от Фондация „Визия за научен и технологичен растеж“ съвместно с Държавна агенция „Архиви“.


Откриването продължи с лекция от докторанта от Софийски университет „Св. Климент Охридски“  Виктор Данчев на тема „Космически предизвикателства“. Виктор Данчев и екипът с който работи, изработват български мини сателити, които изстрелват в космоса. 

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини