21 °C

Ротарианецът Атанас Кюпреджиев: Гордея се с пътя Подкова-Маказа!

Гордея се с пътя Подкова-Маказа. Не съм правил сметка в изграждането и ремонта на колко километра шосета съм участва,но в това трасе вложих много енергия и умения. Правихме го съвместно с турската фирма „Киска Туран”. Завършихме го през 2006. И досега ми е приятно да пътувам по него. Това сподели за Кърджали бг вести един от пастпрезидентите на Ротари клуб Кърджали Атанас Кюпреджиев. Целият му професионален път е минал в изграждане на шосейни артерии в Кърджалийско, Смоленско и Хасковско. Той не е водел статистика колко „километра пътища му се водят”. Споделя, че преди демократичните промени средно годишно са се изграждали или са ремонтирани по 100 км.шосета в бившия Кърджалийски окръг. Работили са и на автомагистрала „Хемус”. Сега постиженията са далеч по-малко.

  Атанас Кюпреджиев е роден през 1954 г.в Пазарджик. Израства в Ивайловградско. Завършва висшето си образование в Университета по архитектура,строителство и геодезия в столицата. Специалността му е „Пътно строителство”. Има следдипломна квалификация в Икономическия университет във Варна. Работи в сферата на пътното управление. Бил е зам-директор на Пътно управление-Кърджали. През 1994 г. в Кърджали се създава фирмата „Пътстройинженеринг”. Първоначално е държавна. В последствие се провежда приватизация. Тя се преобразува в акционерно дружество. Атанас Кюпреджиев я ръководи до 2014 г.

Атанас Кюпреджиев влиза в Ротари клуб-Кърджали през 2001 г. Той е определен за президент за мандата 2004/2005 г. Той преминава под мотото „Да празнуваме Ротари”. По време на тази ротарианска година се случват две знаменателни събития. Ротари Интернешенъл чества 100 г. от създаването си, като най-голямата хуманитарна организация в света. Същата година ротарианците в България се отделят в самостоятелен дистрикт.Кърджали запомни неговото президенство с това,че над града се издигна монументалната скулптура на митичния тракийски певец Орфей.

  Поех ръководството от двама много силни президенти : Садула Хаджиев и Васил Байданов. Подготовката за издигането на монумента на Орфей бе сериозно напреднала. Успях да съгласувам с АПИ мястото,на което да издигнем скулптурата. Получих пълна подкрепа от тогавашния областен управител Калин Примов и от кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис, спомня си Атанас Кюпреджиев. Той се обръща към сина на писателя Николай Хайтов-Александър Хайтов с молба монументът да бъде реставриран. Скулптурата е силно повредена от крадци на метали. Прибрана е в гаража на „Пътстройинженеринг”. За издигането на Орфей над града средства събират ротарианците от Кърджали. Помага Областна администрация по линия на малките проекти, както и Община Кърджали.

 Работата по монумента върви паралелно със засилването на контактите с ротариански клубове от Турция и Гърция. Провеждат се две Балкански срещи, първата в Одрин, втората в Кърджали. Гръцките клубове са от Димотика, Александруполис, Кавала и Орестиада. Партньори са и два клуба от Одрин.

  През 2005 г.монументът на Орфей над Кърджали е открит. Присъства дистрикт-гуверньорът за България Калчо Хинов, Калин Примов и инж.Хасан Азис.Засадени са три борчета от името на ротарианските клубове от Кърджали, Едирне и Димотика.Те символизират приятелството между трите балкански държави.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще се наложи да проявявате съобразителност и достатъчно комбинативност, за да постигнете целите си. Вие сте чаровни и привлекателни, и в определени моменти можете да разчитате и на това. Може би трябва да промените част от стратегията си по отношение на дадена личност, за да привлечете интереса й.
28 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не си пилейте силите и енергията в неясни и мъгляви възможности. Насочете вниманието си към важните моменти от дейността си. Работата ви с документи изисква повишено внимание, но ще ви осигури добри резултати във финансовата сфера. Ще ви занимават проблемите на близките ви и с подкрепата си ще им бъдете полезни.
28 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не се притеснявайте за времето си днес, ще ви стигне за всичко, което планирате. За сметка на заетостта си ще повишите финансите, бъдете доволни и не проявявайте излишно капризите си. Прибързаните решения не са препоръчителни, с тях рискувате да сгрешите. Бъдете толерантни към онези, които понасят обратите в настроенията ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ако изпитате затруднения в работата си не се притеснявайте да потърсите подкрепа. Новини и предложения за нова работа ще зарадват други от вас. Достатъчно време сте посветили на конкретна задача, за да се отказвате от нея вече накрая й. Ще обновите връзката си с интимния ви партньор, преоткривайки в него нови качества.
28 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете добър прием днес сред колеги и клиенти. На предложенията ви ще се погледне благосклонно, предвид доказани качества и успехи. Самочувствието ви ще се подхранва и от споделените с партньора ви чувства. Връзката ви е силна и стимул за развитието ви. Ако търсите работа ще получите интересно предложение.
28 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви донесе много поводи за радост в личен и делови план. Прибързаните решения днес едва ли ще са най-удачното средство за действие. Нужна ви е по-дълготрайна стратегия, съгласувана с екипа ви.
28 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Поставяте си високи цели и в определени моменти ще трябва да забавяте темпото, което налагате, за да успявате. Една приятна изненада от любимия ви човек. Споделете вечерта си с него и бъдете на място, което ще ви помогне да се отпуснете. Вашата духовна и емоционална същност има нужда от усамотяване.
28 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще ви се наложи да направите важен избор. Имате възможност да решите важен за вас въпрос, затова не отлагайте. Колкото по-бързо това стане факт, толкова по-добре ще бъде за вас. Печелите доверието на човек от обкръжението си. Не прибързвайте с изводите относно дадено събитие.
28 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Работейки с желание и хъс за победа, ще имате отлични резултати. В тази връзка ще се постараете да приобщите към идеите си и други, като ги насърчите да се включат и покажат уменията си. Някои от вас ще поставят началото на нова дейност. Дайте си и почивка, имате нужда от нея.
28 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Недоразуменията на работното място все повече ви отегчават и след последните събития ще започнете да мислите за промяна. Неудовлетвореността ви ще е подсилена и от странични фактори, подканящи ви недвусмислено към действия. Преди да вземете окончателно решение се посъветвайте с най-близките си хора.
28 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да успеете при заплетена ситуация се въоръжете с търпение и вложете повече усилия. Ще се справите, но за в бъдеще бъдете толерантни към колегите и партньорите, а също и към по-младите. Ще се изнервите от разногласията в интимните отношения, но може би така узрявате и двамата. Или пък ще стигнете до извода, че противоречията са преодолими.
28 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Изключително толерантни сте с хората около вас. От това само можете да спечелите. Здравословното ви състояние е добро и не бива да се тревожите за дреболии. Помислете как можете да повишите тонуса си. Очаква ви интересна среща с човек, към когото отдавна се стремите. Имате късмет.
28 сеп 2020
Последни новини