Ротарианецът Атанас Кюпреджиев: Гордея се с пътя Подкова-Маказа!

Гордея се с пътя Подкова-Маказа. Не съм правил сметка в изграждането и ремонта на колко километра шосета съм участва,но в това трасе вложих много енергия и умения. Правихме го съвместно с турската фирма „Киска Туран”. Завършихме го през 2006. И досега ми е приятно да пътувам по него. Това сподели за Кърджали бг вести един от пастпрезидентите на Ротари клуб Кърджали Атанас Кюпреджиев. Целият му професионален път е минал в изграждане на шосейни артерии в Кърджалийско, Смоленско и Хасковско. Той не е водел статистика колко „километра пътища му се водят”. Споделя, че преди демократичните промени средно годишно са се изграждали или са ремонтирани по 100 км.шосета в бившия Кърджалийски окръг. Работили са и на автомагистрала „Хемус”. Сега постиженията са далеч по-малко.

  Атанас Кюпреджиев е роден през 1954 г.в Пазарджик. Израства в Ивайловградско. Завършва висшето си образование в Университета по архитектура,строителство и геодезия в столицата. Специалността му е „Пътно строителство”. Има следдипломна квалификация в Икономическия университет във Варна. Работи в сферата на пътното управление. Бил е зам-директор на Пътно управление-Кърджали. През 1994 г. в Кърджали се създава фирмата „Пътстройинженеринг”. Първоначално е държавна. В последствие се провежда приватизация. Тя се преобразува в акционерно дружество. Атанас Кюпреджиев я ръководи до 2014 г.

Атанас Кюпреджиев влиза в Ротари клуб-Кърджали през 2001 г. Той е определен за президент за мандата 2004/2005 г. Той преминава под мотото „Да празнуваме Ротари”. По време на тази ротарианска година се случват две знаменателни събития. Ротари Интернешенъл чества 100 г. от създаването си, като най-голямата хуманитарна организация в света. Същата година ротарианците в България се отделят в самостоятелен дистрикт.Кърджали запомни неговото президенство с това,че над града се издигна монументалната скулптура на митичния тракийски певец Орфей.

  Поех ръководството от двама много силни президенти : Садула Хаджиев и Васил Байданов. Подготовката за издигането на монумента на Орфей бе сериозно напреднала. Успях да съгласувам с АПИ мястото,на което да издигнем скулптурата. Получих пълна подкрепа от тогавашния областен управител Калин Примов и от кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис, спомня си Атанас Кюпреджиев. Той се обръща към сина на писателя Николай Хайтов-Александър Хайтов с молба монументът да бъде реставриран. Скулптурата е силно повредена от крадци на метали. Прибрана е в гаража на „Пътстройинженеринг”. За издигането на Орфей над града средства събират ротарианците от Кърджали. Помага Областна администрация по линия на малките проекти, както и Община Кърджали.

 Работата по монумента върви паралелно със засилването на контактите с ротариански клубове от Турция и Гърция. Провеждат се две Балкански срещи, първата в Одрин, втората в Кърджали. Гръцките клубове са от Димотика, Александруполис, Кавала и Орестиада. Партньори са и два клуба от Одрин.

  През 2005 г.монументът на Орфей над Кърджали е открит. Присъства дистрикт-гуверньорът за България Калчо Хинов, Калин Примов и инж.Хасан Азис.Засадени са три борчета от името на ротарианските клубове от Кърджали, Едирне и Димотика.Те символизират приятелството между трите балкански държави.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини