11 °C

Ротарианецът Атанас Кюпреджиев: Гордея се с пътя Подкова-Маказа!

Гордея се с пътя Подкова-Маказа. Не съм правил сметка в изграждането и ремонта на колко километра шосета съм участва,но в това трасе вложих много енергия и умения. Правихме го съвместно с турската фирма „Киска Туран”. Завършихме го през 2006. И досега ми е приятно да пътувам по него. Това сподели за Кърджали бг вести един от пастпрезидентите на Ротари клуб Кърджали Атанас Кюпреджиев. Целият му професионален път е минал в изграждане на шосейни артерии в Кърджалийско, Смоленско и Хасковско. Той не е водел статистика колко „километра пътища му се водят”. Споделя, че преди демократичните промени средно годишно са се изграждали или са ремонтирани по 100 км.шосета в бившия Кърджалийски окръг. Работили са и на автомагистрала „Хемус”. Сега постиженията са далеч по-малко.

  Атанас Кюпреджиев е роден през 1954 г.в Пазарджик. Израства в Ивайловградско. Завършва висшето си образование в Университета по архитектура,строителство и геодезия в столицата. Специалността му е „Пътно строителство”. Има следдипломна квалификация в Икономическия университет във Варна. Работи в сферата на пътното управление. Бил е зам-директор на Пътно управление-Кърджали. През 1994 г. в Кърджали се създава фирмата „Пътстройинженеринг”. Първоначално е държавна. В последствие се провежда приватизация. Тя се преобразува в акционерно дружество. Атанас Кюпреджиев я ръководи до 2014 г.

Атанас Кюпреджиев влиза в Ротари клуб-Кърджали през 2001 г. Той е определен за президент за мандата 2004/2005 г. Той преминава под мотото „Да празнуваме Ротари”. По време на тази ротарианска година се случват две знаменателни събития. Ротари Интернешенъл чества 100 г. от създаването си, като най-голямата хуманитарна организация в света. Същата година ротарианците в България се отделят в самостоятелен дистрикт.Кърджали запомни неговото президенство с това,че над града се издигна монументалната скулптура на митичния тракийски певец Орфей.

  Поех ръководството от двама много силни президенти : Садула Хаджиев и Васил Байданов. Подготовката за издигането на монумента на Орфей бе сериозно напреднала. Успях да съгласувам с АПИ мястото,на което да издигнем скулптурата. Получих пълна подкрепа от тогавашния областен управител Калин Примов и от кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис, спомня си Атанас Кюпреджиев. Той се обръща към сина на писателя Николай Хайтов-Александър Хайтов с молба монументът да бъде реставриран. Скулптурата е силно повредена от крадци на метали. Прибрана е в гаража на „Пътстройинженеринг”. За издигането на Орфей над града средства събират ротарианците от Кърджали. Помага Областна администрация по линия на малките проекти, както и Община Кърджали.

 Работата по монумента върви паралелно със засилването на контактите с ротариански клубове от Турция и Гърция. Провеждат се две Балкански срещи, първата в Одрин, втората в Кърджали. Гръцките клубове са от Димотика, Александруполис, Кавала и Орестиада. Партньори са и два клуба от Одрин.

  През 2005 г.монументът на Орфей над Кърджали е открит. Присъства дистрикт-гуверньорът за България Калчо Хинов, Калин Примов и инж.Хасан Азис.Засадени са три борчета от името на ротарианските клубове от Кърджали, Едирне и Димотика.Те символизират приятелството между трите балкански държави.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини