Жители и хотелиери от Главатарци блокират пътя за селото, ако не намери решение проблемът с питейната вода

Жители и хотелиери от зоната за отдих Главатарци предупреждават, че ще блокират пътя за селото, ако не намери решение проблемът с питейната вода. В писмо до кмета на Община Кърджали инж.Хасан Азис, началника на РУ на МВР в града и копие до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева те настояват до 10 февруари да бъдат направени конкретни стъпки. В противен случай жителите на Главатарци ще „блокират със стачни действия” мостът над Циганското дере в кв.”Боровец”.

  В документът се подчертава, че снабдяването с питейна вода е конституционно право на всеки български гражданин. Че е недопустимо в места за настаняване на гости в 21 в. да се използва промишлена вода. Главатарци посреща посетители от цялата страна и чужбина, припомнят недоволните жители на селото.

  Документът е подписан от Георги Башков, като представител на жителите на Главатарци. Той посочва, че цялото село следи бързите решения на правителствено ниво за овладяване на проблемите с питейна вода на много населени места в страната. Надеждата е да се обърне внимание и на Главатарци.

Ние живущите в с.Главатарци настояваме за финално решение на  отлагания вече пет години наболял до краен предел проблем,се подчертава в писмото.

  Ще припомним, че опитите на живущите в Главатарци да влязат в диалог с властта датират още от 2011 г. Собствениците на хотели и къщи за гости потърсиха съдействието на тогавашния областен управител Иванка Таушанова за решаване на проблема с отсъствието на питейна вода и канализация.  Хората бяха категорични, че липсата на благоустрояване вреди на туристическия профил на населеното място, което е една от емблемите на региона и през летните месеци гъмжи от курортисти. През 2007 год. в селото е монтирана пречиствателна станция, която и до днес не е въведена в експлоатация. Водата, която са принудени да ползват туристите, е условно чиста. А поради липсата на канал за мръсната вода, луксозните хотели се обслужват от септични ями. Общината беше изработила проект по Оперативна програма „Околна среда” за изграждане на нова „В и К”- мрежа и ПСОВ, който е внесен за разглеждане в експертен съвет, но срещу него са отправени множество забележки, една от които е че няма издадено разрешение за заустване на отпадните води. Има и подадени възражения от страна на рибовъдните фирми. Собствениците на имоти в Главатарци настояваха проблемите да се решат с помощта на специалисти и местна власт.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини