Днес режат лентата на реновирани училища в Кърджали, „Паисий” ще почака

Днес от 11:30 часа в училищния двор на ЕГ „Христо Ботев" и ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“ ще се проведе официална церемония по откриване на обект "Основен ремонт и въвеждане на мерки за енергийна ефективност за сграда на ГПЧЕ „Христо Ботев"  и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Кърджали". По късно,от 13,00 часа ще бъде прерязана лентата и на ОУ”П.Яворов”.

Общата финансова стойност на проект “Обновяване и реконструкция на образователни обекти в град Кърджали” е 13 863 049,07 лева,  от които съфинансирането от Европейския съюз е в размер на  11 752 112,27 лв., национално съфинансиране е 2 073 902,17 лв., а съфинансирането от Община Кърджали: 37 034,63 лв.

 На този етап за неопределено време се отлага рязането на лентата в СУ”Отец Паисий”, заради инцидентът с пропадналото стълбище. По непотвърдена информация в момента се подготвя обществена поръчка , както за изграждането на нови вътрешни стълбища, така и на аварийно- външно. Ръководителят на проекта по санирането на училищата и зам.-кмет на Община Кърджали инж.Катя Митовска не се ангажира с прогноза, кога ще започнат строителните работи.

  В момента сред педагози и родители на деца от „Паисий” зрее напрежение. Занятията се водят освен в сградата на училището още в Бизнесинкубатора, Строителния техникум, Механотехникума и Електрониката. Часовете се провеждат по кабинетна система т.е. преподавателите обикалят кабинетите по съответните дисциплини. Това налага те да се движат от училище в училище.

 Родители недоволстват, че например децата им не могат да водят занятия в кабинета по информатика.

  Към тези неудобства се добави и ново. Родители поискаха да спрат децата си от занятия, заради претенции, че в Строителния техникум не всички стаи , където учат деца от „Паисий” се отопляват равномерно. За Кърджали бг вести директорът на школото Златко Атанасов сподели, че проблемът е решен и в 15-те стаи температурата е в границите от 18 до 23 градуса. Това е констатирано от проверяващи от РЗИ. В единият от кабинетите помощ е оказана от експерти на Пожарната. Има всички условия за нормални занятия подчерта Златко Атанасов.Той успокои родителите,че замервания на температурите в класните стаи ще се извършват ежедневно.

 Ръководството на СУ”ОтецПаисий” полага грижи и за сградата на Бизнесинкубатора.С пари от бюджета на училището се подменят климатици и бойлери.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини