5 °C

Какво засилва агресията сред момчетата в пубертета

Виждайки връстници, които обиждат момичета и жени, момчетата тийнейджъри стават по-жестоки, твърдят учени от Питсбъргската медицинска школа. Проучването е публикувано в Американското списание за превантивна медицина.

Това е първата работа, в която влиянието на различни видове насилие върху поведението на момчетата тийнейджъри е изследвано на обществени места, а не в училища или болници, отбелязват авторите на работата.

Те интервюират 866 момчета на възраст между 13 и 19 години в библиотеки, църкви и други обществени места в 20 области на Питсбърг. 619 от тях съобщават, че са имали романтична връзка с момиче. От тях всеки трети признава, че през последните девет месеца е проявил жестокост към партньорката си. Повече от половината от анкетираните момчета съобщават, че са насилвали сексуално някого.

Почти 70% съобщават, че са участвали в бой, заплашвали са някого с оръжие и дори са ранявали.

Някои от момчетата съобщили, че виждат връстниците си да проявяват физическо насилие към момичета и жени два или повече пъти, или грубо да коментират телата им. Както се оказва, тези момчета са 2–5 пъти по-склонни да извършат насилствени действия срещу други хора, включително жени. По-вероятно е да бият или унижават някого, да принуждават момичетата да правят секс на срещи и да ги изнасилват.

Наблюдавайки други младежи, тийнейджърите формират стереотипи за това как изглежда мъжествеността, обясняват изследователите. Така мъжкото поведение започва да се свързва с насилие и грубост към момичетата и желание да се бият с друг човек.

В същото време момчетата, които споделят принципите на равенството между половете, са по-малко склонни да проявяват агресивно поведение, твърдят учените. В допълнение, по-малко вероятно е те да правят хомофобни шеги.

"Някои тийнейджъри разглеждат хомофобските изявления и прякори като форма на приемливо, може би дори просоциално взаимодействие с връстниците си", обяснява д-р Алисън Кулиба.

"Движението Me Too показа колко широко разпространено е сексуалното насилие и склонността към унижаване на жените в нашето общество", казва водещият автор д-р Елизабет Милър. "Нашите открития показват широкото въздействие, което сексуалният тормоз и насилието оказват върху тийнейджърите. Струва си да бъдат научени подрастващите да оспорват негативните полови и социални норми и да прекъсват неуважителното и злонамерено поведение на своите връстници."

Сред зрелите мъже тенденцията за посегателства се увеличава при тези, които злоупотребяват с алкохол и наркотици, установиха изследователи от Оксфордския университет, анализирайки данни за десетки хиляди шведски мъже, задържани по обвинение в домашно насилие.

За домашно насилие сред любителите на алкохола и незаконните вещества са привлечени под отговорност 6–7 пъти повече мъже, отколкото сред хората, които водят сравнително трезв живот.

Психичните заболявания и поведенчески разстройства, като депресия и ADHD (разстройство на хиперактивност с дефицит на внимание), също допринасят за развитието на агресивно поведение, при което мъжете бият, заплашват, прибягват до сексуално насилие, отбелязват авторите на работата.

"Досега програмите за рехабилитация на престъпници не са били достатъчно ефективни, което може да отразява липсата на надеждни доказателства за съществуването на рискови фактори, на които си струва да се обърне внимание", казва Файзъл. "Програмите за превенция и намеса трябва да се съсредоточат върху злоупотребата с вещества, за да се предотврати рецидив".

Въпреки че проучването показва известна зависимост между домашното насилие и злоупотребата с алкохол и наркотици, към резултатите от него трябва да се подхожда с повишено внимание, заяви Вера Бърд, британски политик, който се застъпва за жертви на домашно насилие.

"Много извършители на домашно насилие под въздействието на алкохол са насилствени и трезви", каза тя пред Би Би Си. "И много извършители на домашно насилие нямат проблеми с наркотиците и алкохола, така че би било грешка да се пренасочат ресурси от проблемите на домашното насилие към борбата срещу алкохолизма и наркоманията".

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Прекалено припрени и раздразнителни сте днес. Неприятното е, че това може да се отрази на работата ви, която също е с променлив успех. Тъкмо сега не позволявайте да ви влияят емоции, имате шансове за реализация на професионалното поприще. Взимате решение, което ще се окаже много важно за бъдещето ви.
01 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
01 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
01 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес зарадвайте приятно семейството си, без да се притеснявате, че ще пострада бюджета ви. С желание сте да задълбочите връзката си, но за това е нужно да балансирате поведението си, като не изпадате в крайности. Имате много път да извървите заедно. Личността ви ще стане интересна и за други от противоположния пол.
01 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Едно предизвикателство ще ви мобилизира и мотивира да дадете всичко от себе си. Приятелите ви ще се отзоват на нуждите ви, но вие сте длъжни да не забравяте този жест. Допълнителни доходи ще ви позволят да осъществите мечтано пътуване или да заделите таксата за обучението на децата. Пазете нервите си.
01 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Приведете в активност себе си, и ако може хората около вас. Денят е важен със свършената работа и с посланията, които ще дадете на света. Обърнете внимание на онези въпроси, които до сега са стояли на втори план и въпреки затрудненията си ги решете. Приятел има нужда от съдействието ви, не му отказвайте.
01 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е благоприятен за изглаждане на недоразумения с хората около вас. Разумно е да се извините, щом сте сгрешили и да продължите ведро напред. Възможно е да срещнете човека, когото отдавна търсите. Става дума за любов, но не бъдете прибързани. Работното място ще ви предложи нови предизвикателства.
01 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Притежавате завидна издръжливост и се оказвате по-устойчиви от околните на всякакви затруднения. Проблем може да се окаже обаче нещо, което е трябвало отдавна да свършите и не сте успели. Намерете време за всичките си ангажименти, като не подценявате нито един от тях. Вечерта ще се окажете на място, където ще сте обградени с внимание.
01 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В добро настроение ще премине денят ви, насищайки атмосферата около себе си с ведрина и хубави емоции. Добронамерени сте и сте готови да помагате на всеки, имащ нужда от подкрепата ви. Можете да го постигнете с конкретни дела, като се съобразите с желанията им. Това ще ви спечели уважение и привързаност.
01 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Амбицирани сте да се справите без отлагане с въпроси, които ви създават притеснения и ще го направите. Паралелно с това, със самочувствие и в добро състояние на духа, ще налагате идеите си, убедени в правотата им. Бъдете гъвкави и не поставяйте условия там, където срещате съгласие.
01 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Денят ви ще премине според очакванията, разбира се с малки изключения. За да елиминирате неприятните изненади бъдете толерантни и по-смирени. Има какво да научите от онези, които не одобрявате. Можете да имате повече, стига да не стигате до крайности в мисленето и поведението си.
01 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни, за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към него и да импровизирате. Важното е да бъдете себе си. Доверете се на интуицията си. Едва ли ще ви подведе.
01 апр 2020
Последни новини