Нови биологически маркери помагат да се обясни развитието на аутизма

Учени откриха набор от биохимични региони-маркери в нашата ДНК, които според учените са свързани с рисковите фактор за развитието на аутистичното спектрово разстройство или аутизма.

Екипът е идентифицирал повече от 2000 такива регулаторни региони, които влияят на това, как нашия генетичен материал действа на функционално ниво, което е ключово за научаването и се смята, че е свързано с развитието на аутизма. “Нашите резултати показват, че определено има смисъл да се фокусират усилия в изследването на  генетичните компоненти на аутизма, които се намират извън гените и евентуално могат да доведат до подобрения в диагнозата и лечението на разстройството”, обяснява невроучния Лучия Пеиксото от държавния университет във Вашингтон.

Епигенетиката е процъфтяващото научно поле, което изучава въпроса за това, как унаследяваме промени от външни източници или от средата, и не само от кода на ДНК, който инструктира как нашите тела да растат и функционират. Понякога епигенетичните промени могат да бъдат предадени на цели 14 поколения-наследници.

Източник: obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини