Прокурор Георгиева с лекция за насилието извън училище в "Паисий"

Прокурор Росица Георгиева от Окръжна прокуратура – Кърджали говори пред ученици за агресията в и извън училище.

На 30.01.2024г. в  рамките на един учебен час прокурор Георгиева застана пред ученици от Средно училище „Отец Паисий“ – Кърджали и им представи темата за „Детското насилие (агресията в училище). Наказателна отговорност на непълнолетните. Хулигански прояви на непълнолетни лица и последици. Възпитателни мерки за деца при противообществени прояви, начини и места за прилагането им“.

По време на часа бяха обсъдени различни примери на хулигански прояви, а прокурор Георгиева ги запозна с видовете хулиганство според закона, както и налаганите наказания спрямо всеки вид и онагледи урока с примери от съдебни актове на съдилищата за престъплението „хулиганство“ по Наказателния кодекс, за нарушението „дребно хулиганство“ по Указа за борба с дребното хулиганство, както и за „спортното хулиганство“ по Закона за опазване на обществения ред при провеждането на спортни мероприятия.

Прокурор Георгиева отбеляза и тенденциите относно хулиганските прояви на непълнолетни лица.

Проведената лекция е част от съвместната работа между Окръжен съд – Кърджали, Окръжна прокуратура - Кърджали и Районна прокуратура – Кърджали по Образователна програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени  съдилища и прокуратури“, която е насочена към повишаване на правната грамотност и култура на учениците, както и информираността им за съд и прокуратура, изграждане на ценностно отношение към закона, както и към ограничаване на негативните модели на поведение.

Това съобщиха от Пресслужбата на Окръжен съд-Кърджали.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини