Д-р Герев: Жена превърна главата на мъжа си в боксова круша, той е известен и се срамува да признае

"Това са психологическите нагласи, срамът че си понесъл тормоз и омерзение. Когато жертвата не подаде сигнал, това окрилява насилника и той става още по-брутален и циничен", обяснява психологът

При домашното насилие в България агресията вече не идва само от мъжка страна. Тази тенденция описа психиатърът д-р Веселин Герев в сутрешното предаване на БНТ "Денят започва".

"Понеже винаги говори за шаблона "мъж насилник и жена жертва на насилие", през последната година тенденцията се обръща. Колкото и невероятно да ви звучи. Има все повече жени, които са насилници, и мъже жертви на насилие. Аз имам в момента един случай, в който една госпожа тренира бойни изкуства и трябва да ви кажа, че главата на мъжа й е боксова круша. Много го е срам, защото е много известен човек и не иска по никакъв начин да подава сигнали", разкри д-р Герев.

Според него психологическите нагласи от срама че си понесъл физически тормоз и психическо омерзение пречат на жертвата да подаде сигнал до институциите, а това окрилява насилника и той става още по-брутален и по-циничен в действията си.

"Обявил съм война на насилието във всичките му форми и призовавам да няма търпимост към насилието от обществото и от всяка личност", добави психологът.

Поводът за гостуването му в БНТ е случаят с жестоко малтретираното 5-годишно дете в Пловдив. Окръжният съд в града вчера остави в ареста Петър Чернев, обвинен в системно насилие срещу сина на своята приятелка. Майката Стела Алексиева получи ново обвинение, че не се е притекла на помощ на детето.

"Това са случаи, които аз бих ги нарекъл "върха на айсберга". Същинският проблем е много по-дълбок и много по-масов. През годините свикнахме толкова с агресията, че тя е част от нашето ежедневие. Има хора, които, ако не проявят агресия, не броят деня за минал. Аз имам теория като професионалист, че насилникът, агресорът се отглежда. Това са модели на поведение, които се копират. В случая с пребитата жена - това дете, което гледа в момента, какви модели на поведение ще усвои, когато стане юноша и когато стане възрастен? Ако е момиче, то ще стане задължително жертва на насилие, ако е момче, ще стане завършен насилник. Това е така, защото при развитието на психиката на децата те копират поведението на възрастните и свикват да разрешават проблемите си точно по този начин", коментира д-р Веселин Герев.

Психологът подчерта, че в Пловдив има център за настаняване на жертви на насилие и той се запълва непрекъснато с много хора.

Източник: dnes.dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини