10 °C

Мустафа Карадайъ:ДПС бе в основата на борбата срещу тоталитаризма

ДПС беше в основата на борбата срещу тоталитаризма и комунизма, заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ.

Карадайъ участва в представянето на българския превод на книгата на сър Греъм Уотсън „Изграждането на либерална Европа: Проектът АЛДЕ“, в която британският политик представя неговата гледна точка за развитието на либералното движение в европейската политика.

„Когато чете книгата, човек не просто отгръща страница след страница от изграждането на либерална Европа, а преоткрива собствената си история, преосмисля я и поглежда към либералните хоризонти. Книгата е не просто история на либерална Европа, тя съдържа много биографични справки и народопсихологични щрихи“, отбеляза лидерът на ДПС.

В книгата си авторът обръща внимание на идеите на либерализма, намерили отражение и в нашата страна.

„Когато чета книгата, върху мен се стоварват спомените за началото на демокрацията. Връщам се назад, във времето на създаването на ДПС и прохождането на демокрацията. Независимо от опита за ревностно изключване на ДПС от полето на борбата срещу тоталитаризма, падането на комунизма, победата на демокрацията, установяването на либералните ценности, евроатлантическата ориентация на страната, запазването на мира, членството на страната в НАТО и ЕС, ролята на Движението за права и свободи в този процес е неоспорим факт“, смята Карадайъ.

„Исторически, най-голямата заслуга за падането на тоталитарната власт, има организираният отпор от страна на ДПС. Включително и организираните от затвора от нашия почетен председател д-р Ахмед Доган мирни протести през месец май 1989 година“, допълни още той, давайки за пример периода на Възродителни процес.

„Чест прави на сър Греъм Уотсън, че правилно е диагностицирал определени болестни процеси на демократичното развитие на България и честно и откровено го е написал в своята книга, оставайки верен на своя изтънчен стил, деликатност и дипломатичност“, каза в речта си лидерът на ДПС.

Darik.news

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  То
  Топлофикация
  0 -1
  16:06, 13 дек 2019
  Цървул, не можеш да говориш на български.
 • 2
  На
  НАБЛЮДАТЕЛ
  0 -1
  17:34, 13 дек 2019
  Този пелтек не проумя ли колко е бос и повърхностен. Лошото е че си повярва.повечето от бившите първенци от дпс като агенти на държавна сигурност те ли бяха в основата на демокрацията. Глупак кого заблуждаваш и лъжеш. Поредната подлезурка и секретарка
 • 3
  То
  ТоНА
  0 0
  22:56, 13 дек 2019
  Само чуйте колко истини казва, а не как и с колко думи. Майсторлък е да умееш да слушаш и да чуваш. Наслушахме се на красноречие и празнословие на други им харесваше, но не на редовите

Хороскоп за 26.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Осигурявате си подкрепа за повечето си начинания през този ден, което ви стимулира да не се отказвате от нито едно от тях. Възможно е да срещнете трудности, но ако навреме ги споделите с околните, те ще намерят начин да ви съдействат. Бъдете по-деликатни в изказванията си относно въпрос, който особено вълнува ваш близък. Рискувате да го засегнете.
26 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Едва ли ще позволите на някой около вас да ви притеснява освен, ако не се касае за нещо наистина важно. Имайте повече доверие на свой близък, което е решил да се заеме с нещо, което околните не одобряват. Радвате се на разбирателство в личен план. Отношенията ви с любимия човек напълно ви удовлетворяват.
26 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да жалите силите си, ще се отдадете на поредното предизвикателство. Убедени сте в ползата от труда си и това ви мотивира допълнително. Ще ви потърсят за съвет и ще уважат мнението ви, което ще ви поласкае. Не пропускайте да уважите празника на близък човек, покажете му искреното си отношение към него.
26 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С компромис и такт ще успеете да овладеете конфликтна ситуация, която застрашава да развали настроението ви за целия ден. Заемете се с нещо, което отдавна отлагате и го довършете докрай. Имате нужда от уединение и почивка, така че избягвайте шумни събирания. Не се притеснявайте за отношенията си с любимия човек, заедно ще преодолеете изпречила се трудност.
26 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроенията ви днес се променят неочаквано и това едва ли ще се хареса на хората, с които прекарвате ежедневието си. Особено ако станат свидетели на избухливостта ви. Постарайте се да мислите позитивно и да не се отчайвате след първата несполука.
26 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви изпълнен с добро настроение ден. Заниманията ви ще са леки и не натоварващи. Успявате всеки спор да обърнете в шега, с което въздействате ободряващо на хората около себе си. На някои от вас им предстои пътуване, което ще бъде интересно. Обърнете повече внимание на децата днес.
26 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Въпреки почивния ден посветете се на деловите си ангажименти и няма да съжалявате. Постигнатото днес ще бъде стабилна основа за бъдещото разрастване на фирмата ви. Освен това близките ви имат предостатъчно занимания днес и едва ли ви се разсърдят.
26 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Постарайте се да не обръщате внимание на маловажните въпроси, с които се опитват да ви занимават околните. Ще ви се наложи да обърнете внимание на нещо, което може да ви помогне да свършите важен ангажимент далеч по-лесно. Контактите ви днес ще са много ползотворни. Постепенно придобивате нужната ви увереност.
26 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отдайте се на необходимата ви и заслужена почивка, освен, ако не решите да разнообразите деня си с кратко пътуване. Оставете ядовете за делника и бъдете внимателни, ако шофирате.
26 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви ще бъде много приятен, най-вече поради успехите в личен план. Удава ви се шанса да зарадвате семейството си. Напоследък сте занемарили здравето си и това може да ви изиграе лоша шега. Полагайте повече грижи в тази насока.
26 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Водолей Семейната среда е от особено значение за вас сега. Тонусът, с който тя ви зарежда ви е жизнено важен. Ще изпитате интересни преживявания, ако се включите в една нова група.
26 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Интересни събития свързани с ваши близки ще ангажират вниманието ви днес. Евентуалния им успех ви засяга непосредствено и ще доведе промяна на плановете ви за близките дни. Вие също можете да допринесете за него и най-вероятно няма да се колебаете дълго дали да го сторите. Оптимистичните ви очаквания са напълно оправдани.
26 яну 2020
Последни новини