Смяна на караула в ДПС, либерализъм срещу етническа ориентация

   Смяна на караула в ДПС бележи избор на либерализъм пред етническа ориентация на партията. Промените са закономерни предвид демонстрацията на евроатлантическа привързаност на Движението за права и свободи. През последните месеци Четата на Сокола недвусмислено декларира обвързаността си с Брюксел и Вашингтон и даде рамо на „сглобката”,зад която категорично стоят евроатлантическите ни партньори. Това става в момент, когато ДПС е отново на политическата сцена като балансьор , любимата роля на Доган. Страната ни е обект на хибридна война и ролята на ДПС е от стратегическо значение за националната ни сигурност. Европейските ни партньори недвусмислено показаха, че искат да видят повече Европа в Движението, лансирайки Илхан Кючук като съпредседател на АЛДЕ. ДПС отвръща със взаимност-кандидатите за нови лидери,които се спрягат в публичното пространство недвусмислено са доказали привързаността си към европейските ценности.

Ясно бе, че Новото начало,за което ДПС се обяви има нужда от нови лица. Оттеглянето на Мустафа Карадайъ и Ахмед Ахмедов недвусмислено бележи новия курс. Той определено ще съдържа повече либерализъм.

  Либерализмът трябва да сложи точка на етническото капсулиране на втората по сила партия в страната, доказала се на местните избори. Последните месеци Мустафа Карадайъ се опита да наложи по сериозен курс на сближаване с Анкара. Най-верният му човек Ахмед Ахмедов го подкрепяше като зам.-председател.

  Това се случва в момент когато върви налагането на мултикултурализма като политика по отношение на етническите общности в страната. Този мултикултурализъм е заимстван от Брюксел и Вашингтон и по принцип изключва партии на етническа основа. Щатите отдавна се опитват да ни го обяснят.

  Доган обаче е на друго мнение.Той иска да запази партията и да я впише в променящата се политическа конфигурация. Българският етнически модел,действащ не без силната роля на ДПС, изисква представянето на етносите във властта в съзвучие с Конституцията,определяща държавата като еднонационална. Промените са динамични и неминуемо предполагат смяна на караула. Самият факт че Доган се връща в оперативната политика е доказателство за това.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

  • 1
    Чи
    Читател
    2 -1
    09:57, 11 ное 2023
    Много добър анализ, обективно актуално!
  • 2
    На
    Наблюдател
    2 -3
    10:36, 11 ное 2023
    Отличната програма и устав на ДПС привлече многобройни привърженици 90 те години.В годините, особено последните, тази подкрепа се стесни по ред причини.Основното, дистанцирането на вождовете от истинските проблеми на хората,ротата се насочи към ПАРИТЕ, НАДМЕННОСТТА И ВИСОКОМЕРИЕТО!Мюсюлманите, турците преглътнаха раните от тоталитарното насилие, сега имат нужда от социално - икономическа защита на техните права, от професионално и йерархическо израстване в местната общинска и държавна власт.Другите български партии освен ДПС не ги припознаха, абдикираха... Излизането от етническата капсулация може чрез класово - партийния подход. Тези хора са бедни, хора на труда. Би било в интерес и на държавата, трансформация, ДПС да се слее с БСП.На ротационен принцип Ахмед Доган и Корнелия Нинова председатели!
  • 3
    Па
    Патриот
    2 -2
    12:40, 11 ное 2023
    В годините се убедихме,похвално, че дпс е патриотична и все повече истинска българска.да на интеграцията, не на асимилацията!
  • 4
    Ин
    Интернационал
    1 -1
    19:13, 12 ное 2023
    В обозримо бъдеще постигне ли се ЕДИНЕНИЕ БСП+ДПС с хората на труда, в името на техните интереси, в името на моята Родина БЪЛГАРИЯ, мисията ми за единство ще бъде изпълнена.Обединени ще бъдем силни,сигурна и здрава България!
Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини