Кърджалийската търговско-промишлена палата предлага потенциални сектори за сътрудничество с Хърватия

Кърджалийската търговско -промишлена палата предлага на предприемачите в Кърджалийска област потонциални сектори за сътрудничество с Хърватия.По информация от Посолството на България в Загреб на 30 септември 2019 г. е проведена среща между Николина Тройч, и.д. директор на Стопанската камара на гр. Дубровник, и Никола Николов, съветник в  посолството ни в Загреб. Целта е установяване на първоначален контакт с ръководството на Камарата и проучване на възможностите за евентуално бъдещо сътрудничество.

Основният отрасъл в региона - Дубровачко-неретванска област, е туризмът. В тази връзка е направено разширяване на летището, тъй като потокът от туристи е най-висок,  след Загреб. В областта се наблюдава сериозен недостиг на работна ръка за туристическия сезон. Очаква се от 2020 г. да отпаднат ограниченията за чуждестранни работници. Бизнесът в областта има нужда и от строителни работници и фирми, които могат да подпомогнат реализирането на строителни обекти.

По време на срещата е обсъдена възможността за сътрудничество в областта на туризма, хранително-вкусовата промишленост, винопроизводството, зеленчукопроизводството, хотелиерството и информационните технологии. Посочена е възможността български фирми, активни в сектор замразяване на зеленчуци и плодове, да се реализират в Дубровник и областта.

Хърватската страна може да предложи за износ за България морски продукти като миди  /различни видове/ и риба /лаврак и ципура/.

Друга потенциална възможност за сътрудничество е в областта на възобновяемата енергия. В момента в областта има изградени два ветрени парка. В региона се произвежда и био гориво.

Обещаващи услуги и продукти за двустранно сътрудничество са: софтуерни услуги за хотели, текстил и текстилни изделия за хотелиерския бизнес, вина, напитки и др.

Стопанската камара в гр. Дубровник е предоставила информация за различни международни и местни прояви и панаири, както следва:

Средиземноморски панаир,http://www.mediteranski-sajam.com/?sajam=home&lan=en

 който се провежда ежегодно през март – април. Той е предназначен за здравословно хранене, лечебни растения и зелено предприемачество.

Винен фест Дубровник, https://www.dubrovnikfestiwine.com/

който се провежда през пролетта. Събитието е под егидата на областния управител на гр. Дубровник. Традиционно участват европейски винопроизводители.

Празник на сладкото, конфитюра и мармалада, https://www.hgk.hr/zupanijska-komora-dubrovnik/zavrsen-12-hrvatski-festival-pekmeza-dzema-i-marmelade-najava

провеждащ се ежегодно под егидата на Стопанската камара на Дубровник.

Фестивал на храни и филми, http://www.kinookus.hr/index.php/en/

провеждащ се през май всяка година.

При интерес от страна на български фирми за установяване на контакти с потенциални партньори от Хърватия можете да се свържете със:

Служба по търговско-икономическите въпроси, гр. Загреб
Мирела Тасева
RepublikaHrvatska, 10000 Zagreb, Ul. VladimiraNazora 39
тел. + 385 1 4646 609
факс + 385 1 4646 625
e-mail: m.tasseva@mi.government.bg

или

Дирекция Международно сътрудничество и международни организации
Българска търговско-промишлена палата
Тел.: 02 8117 489, 02 8117 494e-mail: interdpt@bcci.bg

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини