14 °C

Паисиевци:Слава вам,творци велики!


"Слава вам, творци велики
на славянското писмо.
Вий очите ни разкрихте
за наука и добро."
Цани Гинчев
Основите на духовната пробуда и националната еманципация на българите се крият в знанието, историята и родовата памет. Те са немислими, ако не отдадем дължимото на “първите и вечните”...
Паисиевци никога не забравят делото на първите, затова на този ден, в знак на уважение и почитание, се прекланят пред паметника на Параскева Ванкова - основател и учител в Първото светско училище в Кърджали и в Източните Родопи – “Отец Паисий”. 
Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен, а по случай 100 години от създаването на училище “Отец Паисий”, е удостоена посмъртно с почетен знак “Герб на Община Кърджали”- златен. 
Нека си припомним архивната записка: "Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище ... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение." По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7. XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К.Ванкова.“.
След нея ще дойдат: Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.
Времето отминава, а с него се променя визията на училището и хората, за да останат заветите на духовните водачи, просветители и културни дейци.
Не се променят символите, кътани с години. Светиня за днешните следовници са барелефът на Отец Паисий, който още на прага те посреща с парещите думи на будителя „О, неразумний юроде…“. Във фоайето на първия етаж на цяла стена е паното–стенопис „Апостолите на България“, дело на кърджалийския художник Георги Трифонов, реставрирано от известните художници Павлина и Владимир Чукич. Всеки, изкачващ стълбите към втория етаж, среща големия портрет на Отец Паисий, а до него, на пиедестал стои “История славянобългарска”. Във фоайета и коридори всеки може да разгледа богатата колекция от картини и снимки, показващи историята на училището.
На централно място, в двора, стои паметникът на скулптора Емил Пенчев – изработен в чест на 90- годишнината от създаването на училище “Отец Паисий”.
Едни от най-ценните експонати са нарисуваните от учениците картини и написаните стихове, посветени на 1. ноември – Ден на народните будители. Те са носителите на чувство за свобода и независимост, защото то се унаследява и възпитава. 
Много са възпитаниците, учили в школото, и много от тях са гордостта на „Паисий“. Между тях са проф. Атанас Славчев – ректор на Музикална академия – Пловдив, Васко Тюркеджиев – директор на ЗЗУ – Стара Загора, Ничка Бечева – преподавател в университет – Белград, Недялко Тагаров – главен счетоводител на Максуел – САЩ, Павел Герджиков – оперен певец, Митко Аргиров – оперен певец, Калинка Тюркенджиева – оперна певица, Владимир Чукич – художник, Давид Овадия – писател, Мария Бел – поетеса, журналист Цветанка Благоева – цигулар в Държавен оркестър Дания, д-р Марин Попмаринов – известен акушер–гинеколог, Ангел Текелиев – юрист. И още много инженери, лекари, учители, хора на изкуството, дейци на просветата, отстояващи на превратностите на времето и съхраняващи българската духовност.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛИ!

Това написаха от ръководството на СУ"Отец Паисий"
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини