Паисиевци:Слава вам,творци велики!


"Слава вам, творци велики
на славянското писмо.
Вий очите ни разкрихте
за наука и добро."
Цани Гинчев
Основите на духовната пробуда и националната еманципация на българите се крият в знанието, историята и родовата памет. Те са немислими, ако не отдадем дължимото на “първите и вечните”...
Паисиевци никога не забравят делото на първите, затова на този ден, в знак на уважение и почитание, се прекланят пред паметника на Параскева Ванкова - основател и учител в Първото светско училище в Кърджали и в Източните Родопи – “Отец Паисий”. 
Параскева Ванкова е носител на орден „Свети Свети Кирил и Методий” – Ι-ва степен, а по случай 100 години от създаването на училище “Отец Паисий”, е удостоена посмъртно с почетен знак “Герб на Община Кърджали”- златен. 
Нека си припомним архивната записка: "Все пак инспекторът реши, трябва да се открие първоначално училище ... затова на 3 ноемврий той подаде надлежната телеграма в Министерството на Народното просвещение." По-нататък следва хронологията на началото: с телеграма № 15142 от 9. XI. 1913 г. се съобщава на околийския инспектор, че със заповед № 042 от 7. XI. се открива първоначално народно училище в гр. Кърджали, а със заповед № 2082 от 12. XI. се назначава за учител Параскева К.Ванкова.“.
След нея ще дойдат: Валентина Памукова, Мария Стоянова, Надежда Делчева от гр. Хасково, Пандора Секулова от гр. Щип, Ангел Атанасов от Кукуш, Ана Николова и Антон Иванов от Скопие, Мария Йорданова, София Митрева.
Времето отминава, а с него се променя визията на училището и хората, за да останат заветите на духовните водачи, просветители и културни дейци.
Не се променят символите, кътани с години. Светиня за днешните следовници са барелефът на Отец Паисий, който още на прага те посреща с парещите думи на будителя „О, неразумний юроде…“. Във фоайето на първия етаж на цяла стена е паното–стенопис „Апостолите на България“, дело на кърджалийския художник Георги Трифонов, реставрирано от известните художници Павлина и Владимир Чукич. Всеки, изкачващ стълбите към втория етаж, среща големия портрет на Отец Паисий, а до него, на пиедестал стои “История славянобългарска”. Във фоайета и коридори всеки може да разгледа богатата колекция от картини и снимки, показващи историята на училището.
На централно място, в двора, стои паметникът на скулптора Емил Пенчев – изработен в чест на 90- годишнината от създаването на училище “Отец Паисий”.
Едни от най-ценните експонати са нарисуваните от учениците картини и написаните стихове, посветени на 1. ноември – Ден на народните будители. Те са носителите на чувство за свобода и независимост, защото то се унаследява и възпитава. 
Много са възпитаниците, учили в школото, и много от тях са гордостта на „Паисий“. Между тях са проф. Атанас Славчев – ректор на Музикална академия – Пловдив, Васко Тюркеджиев – директор на ЗЗУ – Стара Загора, Ничка Бечева – преподавател в университет – Белград, Недялко Тагаров – главен счетоводител на Максуел – САЩ, Павел Герджиков – оперен певец, Митко Аргиров – оперен певец, Калинка Тюркенджиева – оперна певица, Владимир Чукич – художник, Давид Овадия – писател, Мария Бел – поетеса, журналист Цветанка Благоева – цигулар в Държавен оркестър Дания, д-р Марин Попмаринов – известен акушер–гинеколог, Ангел Текелиев – юрист. И още много инженери, лекари, учители, хора на изкуството, дейци на просветата, отстояващи на превратностите на времето и съхраняващи българската духовност.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК, БУДИТЕЛИ!

Това написаха от ръководството на СУ"Отец Паисий"
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини