16 °C

Дълбокото дишане лекува

Възпалителните реакции играят централна роля в развитието и продължителността на много заболявания и могат да доведат до изтощаваща хронична болка. В много случаи възпалението е реакцията на тялото ви на стрес. Следователно, намаляването на реакциите на "борба или бягство" в нервната система и понижаването на биологичните маркери за стрес също може да намали възпалението.

Обикновено лекарите предписват лекарства за борба с възпалението. Въпреки това, има все повече доказателства, че друг начин за борба с възпалението е чрез ангажиране на блуждаещия (вагусния) нерв и подобряване на "вагусния тон". Това може да се постигне чрез ежедневни навици като йога и медитация или в по-екстремни случаи на възпаление, като ревматоиден артрит (RA) - чрез използване на имплантирано устройство за вагусна нервна стимулация (VNS).

Вагусният нерв е известен като "блуждаещ нерв", тъй като има множество разклонения, които излизащи от две дебели стъбла, вкоренени в малкия мозък и мозъчния ствол, които се скитат до най-ниско вътрешности в корема ви, докосвайки сърцето и повечето основни органи по пътя. Вагус означава "скитане" на латински. Думите vagabond, vague и vagrant произлизат от същия латински корен.

През 1921 г. немски физиолог на име Ото Лоеви открива, че стимулирането на вагусния нерв причинява намаляване на сърдечната честота, като предизвиква освобождаването на веществото, което той е монтирал Vagusstoff (немски за "Vagus вещество"). "Вагусовото вещество" по-късно е идентифицирано като ацетилхолин и става първият невротрансмитер, идентифициран някога от учените.

Вагустоф (ацетилхолин) е като успокоително средство, което можете да прилагате самостоятелно, като направите няколко дълбоки вдишвания с дълги издишвания. Съзнателното прилагане на силата на вагусния ви нерв може да създаде състояние на вътрешно спокойствие, докато опитомявате вашия възпалителен рефлекс.

Вагусният нерв е основният компонент на парасимпатиковата нервна система, който регулира отговорите на "почивка и усвояване". От обратната страна, за да се поддържа хомеостазата, симпатичната нервна система води до реакцията „борба или бягство“.

Блуждаещият нерв е първият начин на тялото да контролира възпалението. Когато възпалението се увеличо до степен, която иска изцеление, блуждаещият нерв му поставя спирачки и прави така, че да не излезе извън контрол.

Освен със справяне с възпалението и произтичащите от него автоимунни заболявания, блуждаещият нерв отговаря за справяне със стреса, депресията, мигрената, сърдечно-съдови заболявания, хипертония… Иначе казано, блуждаещият нерв е важен за здравето на множество системи в тялото.

Високият тонус на блуждащия нерв е здравословен, защото означава, че той е в състояние да поддържа ниско ниво на възпаление. 

Здравословният вагален тонус се показва от леко повишаване на сърдечната честота при вдишване и намаляване на сърдечната честота при издишване. Дълбокото диафрагмено дишане - с дълго и бавно издишване, е от ключово значение за стимулиране на блуждаещия нерв и забавяне на сърдечната честота и кръвното налягане, особено в периоди на тревожност.

Източник: Psychology Today

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще определите приоритетите си и отговорно ще се заемете с реализацията на важните задачи днес. За щастие, ще имате подкрепата на човек, който милее за вас. Близостта му ви дава кураж и усилва вярата ви. Добри изяви ще имат хората на изкуството и интелектуалния труд. Финансови придобивки.
19 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Въпроси, свързани с кариерата и дома ще са сред основните, които ще ви занимават днес. Ще пристъпите към поредното предизвикателство, свързано с професионалната ви заетост или в личните ви дела, като по-малко се доверявате на другите и следвате собствената си мисъл. Не позволявайте на депресията да ви завладее.
19 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате най-разнообразни планове за този ден, но твърде вероятно е да се окаже че трябва да се заемете с нещо, което не е влизало в сметките ви. Въпреки това го направете и няма да съжалявате. Бъдете искрени към интимния партньор, предпочитайте да говорите открито за въпроси, които ви вълнуват, а не да ги премълчавате.
19 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Намеренията ви днес ще се осъществяват. Това ще ви отвори допълнителна работа, но за сметка на това ще имате добри възможности за бъдещето. На някои от вас им предстои пътуване, свързано с ново сътрудничество. Организацията по преместване на дейност в друг град ще ви ангажира повече от очакваното.
19 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Запазвайки правото си да вземате сами решенията си, ще заявите претенциите си към онези, които са под ваш контрол. Приобщете ги към задачите си и ще постигнете по-бърз напредък в делата си. В работата си не рискувайте излишно, винаги има по-добър начин, който чака да бъде открит.
19 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Бъдете по-търпеливи днес. Спомнете си, че хубавите неща стават бавно. Отношенията ви със сърдечния партньор постепенно навлизат в желаната от вас насока. В делови план ще получите реални възможности за разширяване на бизнеса си. Нужно ви е да се доверите на повече хора. Сами няма да се справите.
19 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите сърдечност и разбиране в отношенията си с околните. Каквито и да са причините, те ви правят по-добри и социално ангажирани, което ви отличава в сивотата на деня. Ще постигнете намеренията си, не спирайте, а работете в същия дух. Дипломатическите ви умения отново ще се проявят.
19 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят може да бъде много успешен ако успеете да се възползвате от връзките си в деловите среди. Възможно е да възродите старо ползотворно партньорство или пък откриете най-подходящия за работата ви човек. Ще получите неочаквана подкрепа от човек, на когото до скоро не сте имали доверие. Не бъдете твърде предубедени, ако го изслушате е много вероятно да промените мнението си.
19 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Колебанията ви по отношение на предстояща изява са излишни, имате всичко, което ви е нужно, за да се справите. Харесвани сте и ще бъдете насърчени от онези, на чието мнение особено държите. Целите ви са ясни, подготовката е към края си, действайте. Пътуване ще направи деня на някои особено динамичен.
19 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
С конструктивен подход ще решавате проблемите днес. Качествата ви няма да останат незабелязани и с тях ще приобщите към делата си хора, чието мнение уважавате. Ще ви спори, а нещата ще се случват така, както сте ги планирали. По някои от въпросите ще отпаднат и притесненията ви.
19 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете разбиране към проблемите на някого, който очаква да го подкрепите, за да не се притеснявате, когато ви се наложи да търсите услугите му. Този момент скоро ще дойде, за това не роптайте срещу съдбата си. Ако обедините усилията си, по-лесно ще изведете идеите си до успешна реализация.
19 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно се насочете към работа, в която имате изявени способности, за да си осигурите бърз старт и добри печалби. Не се забърквайте в конфликти, които не ви засягат, дори и да сте изкушени да натриете носа някому. Светско събитие вечерта ще ви срещне с популярни хора, познанството с които ще ви е от полза.
19 ное 2019
Последни новини