В международния ден на йога милиони откриват хармонията на духа и тялото

Международният ден на йогата – 21 юни, се отбелязва от 2015 г., след като на 11 декември 2014 година Общото събрание на ООН приема декларация денят на лятното слънцестоене да бъде и ден на най-популярната практика за баланс и хармония в света.

Денят е учреден от Общото събрание на ООН по инициатива на индийския премиер Нарендра Моди, който призовава всички държави да го отбелязват според традициите на своята страна и да разпространяват ползите от йога сред всички.

През 2015 г. се провеждат групови занимания по йога в над 180 страни по света. Повече от 36 хиляди представители на 84 националности взимат участие в първото масово обучение в Индия, а рекордът им е вписан в Книгата на Гинес.

Всяка година денят е посветен на конкретна тема, през тази е „Йога за човечеството“. Кампанията подчертава, че йога носи ценности като внимание, умереност, дисциплина и постоянство и може да бъде важен инструмент в колективния стремеж на човечеството за устойчив начин на живот в „хармония със Земята".

В България има дългогодишни традиции в практикуването на йога. И още в процеса на подготовката на първия Международен ден на йога през 2015 г. в света, не само в София, но и в други градове на България стартират инициативи.  

Първи се присъединява Пловдивският културен институт и започва да организира синхронно честване в своя град. Този пример е последван с непринуден ентусиазъм от школите и практиците по йога в редица други градове. Така, едновременно и координирано с празника в Националния дворец на културата, на 21 юни 2015 г. събитието се осъществява успешно и в градовете Пловдив, Свиленград, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Габрово и Перник. През годините броят на участващите градове се увеличава, присъединяват се и някои села. Тази година Международния ден на йога се празнува в 43 населени места в България, сред които са най-големите градове – София, Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Русе, Велико Търново, Плевен и др., редица по-малки градове и пет села, съобщават от iyogadaybg.com. 

Честванията на Международния ден на йога в България и тази година са под патронажа на посланика на Република Индия Н. Пр. г-н Санджай Рана. Събитията се осъществяват от специален Организационен комитет, в който взимат пряко участие и си сътрудничат редица правителствени и неправителствени организации, както и всички широко представени школи по йога и десетки йога-клубове в България.  

Днес в 19.00 часа на голямата поляна в Южния парк в София ще бъде организирана йога практика, към която могат да се присъединят всички желаещи.

Историята на йога

В широк смисъл йога (думата произлиза от санскритския корен yuj, което означава „свързване, връзка“) е набор от духовни и физически практики, насочени към управление на психофизиологичните функции на тялото. Историята на йога датира от хиляди години. За първи път това понятие се споменава в „Ригведа" -  най-старият известен ведически санскритски текст. 

Счита се, че идеите на йога са били структурирани в единна система от мъдреца Патанджали, на когото се приписва авторството на трактата „Йога сутри". Текстът формулира философията на осемкратния път. Ако човек се придържа към него, ще се освободи от страданието.  

В западното общество йога като система за физическо обучение става широкоразпространена през 60-те години на миналия век – ерата на хипи движението и бурния интерес към културата на Изтока и Ориента.  

Сега се практикуват няколко десетки разновидности на йога, като най-известните са хатха, ащанга виняса, бикрам, кундалини, дживамукти. Значително внимание се отделя на дишането, както и на изпълнението на определени пози – асани.

Сурия Намаскар (Поздрав към слънцето) е една от най-популярните пози сред практикуващите йога. Изпълнява се при изгрев слънце и включва 12 пози, хармонизиращи едновременно тялото, дишането и съзнанието.    

Днес в света има милиони поклонници на йога. Часовете по йога се практикуват и популяризират от известни политици, включително от индийския премиер Нарендра Моди, канадския премиер Джъстин Трюдо и бившия генерален секретар на ООН Бан Ки-мун. 

Нейни почитатели са и много известни личности като британския певец и композитор Стинг, актрисите Гуинет Полтроу, Джулия Робъртс, Дженифър Анистън, Кейт Хъдсън, Джесика Бийл. В България сред най-популярните са певицата Светла Иванова, която вече е инструктор по йога, както и актрисата Виолета Марковска.  

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини