Упражненията са по-ефективни от лекарствата за психичното здраве

Изследователи от Университета на Южна Австралия призовават физическите упражнения да станат основен подход за справяне с депресията, тъй като ново проучване показва, че физическата активност е 1,5 пъти по-ефективна от консултациите или водещите лекарства.

Прегледът, публикуван в British Journal of Sports Medicine, е най-изчерпателният до момента, като обхваща 97 прегледа, 1039 проучвания и 128 119 участници. Той показва, че физическата активност е изключително полезна за подобряване на симптомите на депресия, тревожност и дистрес.

По-конкретно, прегледът показва, че интервенциите с физически упражнения, които са с продължителност 12 седмици или по-малко, са най-ефективни за намаляване на симптомите на психичното здраве, което подчертава скоростта, с която физическата активност може да доведе до промяна.

Най-големи ползи са наблюдавани при хора с депресия, бременни жени, при дами със следродилна депресия, здрави хора и такива, диагностицирани с ХИВ или бъбречни заболявания, пише Medical Xpress.

По данни на Световната здравна организация един на всеки осем души по света (970 млн. души) живее с психично разстройство. Лошото психично здраве струва на световната икономика приблизително 2,5 трилиона долара всяка година, като прогнозите са, че до 2030 г. тези разходи ще нараснат до 6 трилиона долара. В Австралия приблизително един на всеки пет души (на възраст 16-85 години) е преживял психично разстройство през последните 12 месеца.

Д-р Бен Сингх, водещ изследовател в Университета на Южна Австралия, казва, че физическата активност трябва да бъде приоритет, за да се справим по-добре с нарастващия брой случаи на психични заболявания.

"Известно е, че физическата активност спомага за подобряване на психичното здраве. Но въпреки доказателствата, тя често не е първият избор [на лекарите] при избора на лечение", казва д-р Сингх. "Нашият преглед показва, че интервенциите, свързани с физическата активност, могат значително да намалят симптомите на депресия и тревожност при всички клинични популации, като при някои групи се наблюдават дори по-големи признаци на подобрение."

"При упражненията с по-висока интензивност се наблюдава по-голямо подобрение при депресията и тревожността, докато при по-продължителните упражнения ефектът е по-малък в сравнение с кратките и средно продължителните серии.

"Установихме също, че всички видове физическа активност и упражнения са били полезни, включително аеробни упражнения като ходене, тренировки за съпротива, пилатес и йога.

"Важното е, че изследването показва, че не е необходимо много, за да може упражненията да доведат до положителна промяна на психичното ви здраве."

Старшият изследовател, професор Карол Махер от Университета на Южна Австралия, казва, че проучването е първото, което оценява ефекта на всички видове физическа активност върху депресията, тревожността и психологическия дистрес при всички групи възрастни. "Разглеждането на тези проучвания като цяло е ефективен начин за клиницистите да разберат лесно множеството доказателства, които подкрепят физическата активност при управлението на психичните разстройства.

"Надяваме се, че този преглед ще подчертае необходимостта от физическа активност, включително структурирани интервенции с физически упражнения, като основен подход за справяне с депресията и тревожността."

Източник: Obekti

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини